Cateva cazuri recente semnalate in presa despre averi care nu pot fi justificate de catre bugetari de diverse profesii m-au facut sa ma intreb care meserie bugetara este mai rentabila. Raspunsul este greu de dat pentru ca averile nejustificate gasite de ANI sunt cu siguranta doar varful aisbergului.
Si apoi, este vorba doar de diferente care nu pot fi justificate, dar nu se stie ce standarde de viata si ce cheltuieli pe consumabile de baza aveau respectivii. De exemplu, numai daca se duceau zilnic la restaurant in loc sa isi ia pachetelul de acasa pentru pauza de masa (sau in loc sa-si ia covrigi cu mac in pauza de masa), dispareau multi bani care nu puteau fi justificati. La fel si in cazul hainelor, incaltamintei, pastei de dinti si asa mai departe.
Ar fi fost interesant si as fi vrut sa iau nomencaltorul de meserii bugetare si sa vad daca gasesc informatii pe internet despre averi nejustificate pentru fiecare meserie bugetara, dar aceste informatii nu se gasesc sau se gasesc cu mare greutate, o astfel de sinteza necesitand o munca in echipa, timp, anumite cunostinte specifice si chiar fonduri pentru acces la informatii (de la INS, de exemplu).
In aceste conditii ma multumesc cu urmatoarele cazuri recente care arata ca spaga se da si se ia de peste tot in Romania.
1. Judecatoare: 46.000 de euro.
Conform sursei http://www.evz.ro/detalii/stiri/ani-judecatoarea-viorica-dinu-nu-poate-justifica-46000-de-euro-1059090.html,
"Inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI) au constatat existenţa unei diferenţe nejustificate, în cuantum de 179.323 de lei (aproximativ 46.275 euro), între averea dobândită şi veniturile realizate de către Viorica Dinu, în perioada exercitării funcției de judecător în cadrul Tribunalului București, Secția a II-a Penală."
2. Inspector asistent in vama: 60.000 de euro.
Conform sursei http://www.evz.ro/detalii/stiri/un-vames-nu-poate-justifica-60000-de-euro-1058610.html,
"Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat existenţa unei diferenţe nejustificate, în cuantum de 228.434 de lei, între averea dobândită şi veniturile realizate de Simona Chirilov, împreună cu familia. Ea a deținut funcția publică de inspector asistent în cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor."
3. Chestor: 68.000 de euro şi 90.000 de lei (initial era vorba de o avere nejustificata de 718.847 lei).
Conform sursei http://www.stiridecluj.ro/social/chestorul-pacurar-reuseste-sa-scape-de-la-confiscarea-a-500-000-de-lei-din-avere-detalii-picante,
"Chestorul Păcurar reușeste să scape de la CONFISCAREA a 500.000 de lei din avere. DETALII PICANTE
Suma solicitată de ANI spre confiscare a fost redusă de comisia pentru Controlul Averilor din cadrul Curţii de Apel Cluj la o treime, adică 261.310 lei faţă de 718.847 lei cât au cerut inspectorii Agenției.
...
Seful IPJ Cluj și-a apărat fiecare leu și a justificat banii spunând că a primit bani de la părinți și socrii, ca dar de nuntă şi de botez. Judecătorii nu au crezut că a primit ajutor de la părinți, pentru că tatăl lui Păcurar este un mic fermier, care creşte 100 de porci şi 20 de oi și nu avea cum să își ajute fiul anual cu sume între 30.000 - 60.000 de lei şi, în 2004, cu un ”bonus” de 70.000 de lei, pentru construcţia casei.
Păcurar nu s-a lăsat intimidat și a spus că din 2004 tatăl lui a crescut 1000 de porci, așa că avea putere financiară să îl ajute.
Comisia pentru Controlul Averilor din cadrul Curții de Apel Cluj a dezvăluit și lucruri neștiute despre viața intima a lui Păcurar. Chestorul a afirmat că actuala lui soţie l-a ajutat cu bani pentru a cumpăra terenul şi pentru construcţia casei, în care locuieşte, deși chestorul era căsătorit cu altă femeie.
”În acest scop, în anul 2003 am achiziţionat terenul de pe strada P., pe care este construită casa în care locuim în prezent, viitoarea mea soţie contribuind cu suma de 10.000 de euro la dobândirea acestuia, iar subsemnatul cu suma de 35.000 de dolari ... Deşi acest teren a fost cumpărat în timpul căsătoriei cu prima soţie, aceasta nu a avut nicio pretenţie cu privire la el, cu ocazia partajului terenul revenindu-mi în întregime”, a spus Păcurar.
Seful IPJ Cluj a mai spus că mulți dintre banii pe care nu îi poate justifica sunt darurile de la nunta lui și de la botezul copilului, eveniment la care a participat toată protipendada Clujului.
El a cerut la procesul care va urma audierea milionarului clujean Ovidiu Turcu, care este naşul său de cununie."
4. Medic cardiolog: 500.000 euro.
Conform sursei http://www.evz.ro/detalii/stiri/jumatate-de-milion-de-euro-din-avere-bani-ce-pot-fi-justificati-de-un-cardiolog-din-valce-1058967.html,
"Medicul cardiolog Ilie Petrescu de 60 de ani de la Spitalului Județean de Urgență Vâlcea nu poate justifica aproape o jumătatea de milion de euro din averea dobândită în ultimii ani,a anunţat Angenţia Naţională pentru Integritate (ANI).
Potrivit ANI, în perioada 28 februarie 2007—31 decembrie 2011- când a deţinut funcţia de șef de secție la cardiologie - medicul Ilie Petrescu a realizat venituri salariale în cuantum de 703.671 lei, iar modificările patrimoniale intervenite în aceeași perioadă au fost în cuantum de 2.560.783 lei, rezultând o diferență nejustificată de 1.857.112 lei (echivalentul a 484.117 euro)."
Nu-i rau deloc! Mult, mult mai bine decat in sectorul privat! In lumina acestor situatii, cred ca ar trebui introdus in Constitutia Romaniei revizuita textul: "In Romania banii adevarati nu se fac din munca cinstita (oricum subsalarizata crancen), ci din spaga."!
Molia glicinei pe dalia
Acum o oră
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu