sâmbătă, 22 martie 2014

Farsa alegerilor europarlamentare

Am fost acostat pe strada de un tanar si intrebat daca doresc sa dau o semnatura pentru un candidat la europarlamentare din partea PNL.

"Pai, pentru care candidat?", intreb eu.
"Pentru un candidat din partea PNL", zice el.
"Da, dar care candidat?", insist eu.
"Nu este vorba despre un candidat anume. Trebuie stranse 200.000 de semnaturi pentru ca sa poata candida cineva din partea PNL", ma lamureste el.

Ceea ce mi se pare foarte aiurea. Adica noi, cetatenii, trebuie sa semnam ca suntem de acord sa-si depuna candidatura la alegerile europarlamentare cineva despre care nu stim absolut nimic. Nu stim nici macar cum il cheama, nu mai zic despre conceptiile politice, viziunea economica, agenda pe care urmeaza sa o aiba in calitate de europalamentar.

In acest fel partidele sunt mandatate sa trimita pe cine au chef in Parlamentul European, pentru că odată stranse acele semnaturi, nu mai conteaza daca se prezinta la alegeri 90% sau 10% din electorat. Conteaza sa se prezinte doar mafia de partid, acompaniata eventual de naivi, de decedati si de usor mituibilii electoral. Dupa care, in mod fatal, cineva care nu are nicio treaba cu problemele cetatenilor isi va obtine locul in Parlamentul European.

Logic ar fi sa se faca liste de semnaturi pentru fiecare candidat in parte, nominal. Iar inainte de aceasta cerere de a semna adresata populatiei, ar trebui ca persoanele respective, care doresc sa candideze, sa-si prezinte public ideile politice, motivatia pentru care doresc sa ajunga in Parlamentul European, cum considera ca ar fi utili societatii prin prezenta lor in Parlamentul European. Cumva, ar trebui sa sustina un interviu in fata societatii, la fel ca la un interviu pentru angajare in sectorul privat.

Dar procedura este cu totul alta, dupa cum se vede. Mafia politica romaneasca doreste sa-si trimita in Parlamentul European reprezentanti total lipsiti de obligatii fata de alegatori.

Alegerile europarlamentare sunt o farsa menita sa asigure locuri de munca extrem de bine platite si lipsite de orice responsabilitate unor personaje de tip EBA, Vadim Tudor, Silaghi si asa mai departe.

Privind in urmă, mă intreb ce au facut bun pentru tara europarlamentarii romani. Dar imi vin in minte multe lucruri rele: scandalul spagii in care a fost implicat Adrian Severin; inactivitatea totala in Parlamentul European a lui Corneliu Vadim Tudor, Dan Zamfirescu si Ovidiu Silaghi; EBA a incurcat discursurile in PE si i-a fost taita microfonul (sursa: http://www.click.ro/news/national/Elena_Basescu-Parlamentul_European-gafa-discurs_gresit_0_1598240271.html, pe 18.Aprilie.2013); tot EBA a incurcat PE cu Parlamentul Romaniei (sursa: http://www.gandul.info/stiri/elena-basescu-exporta-succesurile-la-bruxelles-intr-un-discurs-despre-scutul-antiracheta-a-incurcat-8-cu-4-si-parlamentul-european-cu-cel-al-romaniei-5734764, pe 10.Martie.2010); pentru un europarlamentar se cheltuie sume uriase si exista suspiciunea unor decontări frauduloase.

In plan personal, din moment ce nu am loc de munca de peste 5 ani, atribui acest "succes" atat statului roman, cat si Parlamentului European, din moment ce somajul in Uniunea Europeana este in crestere (la fel ca si coruptia), iar "criza" a devenit cronica si pare nesfarsita.

Mai degraba as semna o lista si o petitie prin care as fi de acord ca Romaniei sa i se interzica pentru o perioada de minim 10 ani sa mai trimita reprezentanti in Parlamentul European. As mai semna o lista si o petitie prin care as fi de acord cu reducerea cu minim 50% a Parlamentului European, coroborata cu reducerea cu minim 50% a cheltuielilor destinate Parlamentului European si cu reducerea cu minim 50% a taxelor pe care trebuie sa le plateasca romanii, simpli cetateni.

Listele cu semnaturi destinate alegerilor pot fi foarte usor falsificate. CNP-uri se cer tot timpul de la cetateni sub pretextul unor campanii de marketing sau sub pretextul completarii unor acte in vederea angajarii. Sunt facute publice pe internet aceste liste, pentru a putea fi verificate de cetateni si pentru a putea fi descoperite eventualele falsuri si neconcordante?

Eu, unul, pana acum nu am semnat niciodata pentru niciun candidat si in continuare nu doresc sa fac acest lucru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu