miercuri, 19 martie 2014

Andrei Plesu, cultura si societatea

Din cate vad, se incearca cu disperare scoaterea masiva a cetatenilor in strada pentru cele mai puerile pretexte.

Din nou s-a produs o mare agitatie mediatica artificiala, cu ocazia presupusului "linsaj" mediatic la care ar fi fost supus Andrei Plesu de catre Antena 3. Mi s-a parut mai degraba o publicitate gratuita facuta postului Antena 3, decat apararea unei cauze drepte.

Eu ma uitam la Antena 3 pe vremea cand era guvernul PDL condus de Boc la putere. De fapt ma uitam la Mircea Badea. Mihai Gadea nu mi-a placut niciodata. Badea vorbea despre lucruri care aveau sens atunci, de multe ori punea in evidenta teme corecte, avea si umor, ridiculiza situatii absolut anormale, care si astazi sunt la fel de anormale. Uneori avea un limbaj care putea fi evitat, dar nu era asta o asa mare tragedie in tara in care majoritatea copiilor care depasesc varsta de 6 ani sunt deja experti in injuraturi de mama.

Am renuntat sa ma uit la Badea si implicit la Antena 3 atunci cand primul guvern Ponta a ajuns la putere. De abia atunci Badea s-a pus in evidenta ca om al mogulului turnator. PDL nu mai era la putere, dar Badea, la fel ca intreg postul Antena 3, s-a mentinut pe linia anti Basescu pana in zilele noastre. Mai pomenea uneori niste lucruri despre guvernanti, dar mai mult de complezenta, fara vehementa pe care o avea cand era PDL la putere.

Deci, odata cu pierderea obiectivitatii lui Badea, mi-am pierdut si eu interesul pentru postul Antena 3. Indiferent ce se intampla in tara, cand butonam si ajungeam pe Antena 3, de cele mai multe ori dadeam de un titlu in care era inclus Basescu. Chiar nu ma intereseaza sa invat pe dinafara viata detaliata pana la virgula a lui Traian Basescu.

Numai ca postul Antena 3, probabil pentru a nu fi uitat de tot, a fost bagat in fata de postul B1 TV, care, chipurile, cita "linsajul" mediatic facut de Gadea impotriva lui Plesu. Daca tot m-am nimerit sa vad, am stat sa vad pana la capat. Nu mi s-a parut ceva iesit din comun. A fost doar un banal atac la persoana, asa cum se intampla foarte des la televiziuni. Nu cred ca merita sa se protesteze in strada pe o astfel de baza.

Ma mir ca aparatorii lui Plesu nu au remarcat pana acum linsajul mediatic pe care il face Corneliu Vadim Tudor impotriva oricui de peste 20 de ani; cum isi ataca dusmanii si cum se imprieteneste cu fosti dusmani in functie de interese; ce limbaj "neprincipial" foloseste Corneliu Vadim Tudor fata de oricine...

Nu numai ca nimeni nu a initiat vreun protest impotriva "tribunului" si impotriva fituicii sale "Tricolorul", dar absolut toate televiziunile importante se inghesuie sa-l cheme la emisiuni ca sa mai balacareasca pe cineva.

Si atunci, cat de sincer este demersul in favoarea lui Andrei Plesu?

Andrei Plesu este om de cultura doar pentru presa si pentru niste grupuri elitiste. Pentru romanii de rand, Andrei Plesu este doar unul care a facut parte din structurile statului mafiot roman.

Conform sursei http://ro.wikipedia.org/wiki/Andrei_Ple%C8%99u,

"A fost ministrul Culturii (28 decembrie 1989 - 16 octombrie 1991) în Guvernul Petre Roman și ministrul Afacerilor Externe în Guvernul Radu Vasile (29 decembrie 1997 - 22 decembrie 1999). În tinerete, la vârsta de 20 de ani (în 1968), a intrat în Partidul Comunist Român, pentru ca în ultimii ani ai regimului comunist să fie unul dintre intelectualii opozanți, neremarcându-se totuși prin gesturi deschise de disidență.".

In plus, "a fost și puternic contestat în ultimii ani, fiind asimilat alături de Gabriel Liiceanu și Horia Roman Patapievici unui grup de interese care ar acapara viața intelectuală și culturală a României. Andrei Pleșu a fost de asemenea aspru criticat ca susținător al președintelui Traian Băsescu, deși își depusese încă din 2005 demisia din fucția de consilier prezidențial.".

Daca Andrei Plesu era un om de cultura adevarat, ar fi fost in primul rand un mare iubitor al tarii si al cetatenilor ei. La fel de bine si-ar fi putut iubi compatriotii din motive religioase („Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi.”, surse: http://biblia.resursecrestine.ro/galateni/5#verset-14, http://biblia.resursecrestine.ro/matei/22#verset-39, http://biblia.resursecrestine.ro/marcu/12#verset-31, http://biblia.resursecrestine.ro/luca/10#verset-27, http://biblia.resursecrestine.ro/iacov/2#verset-8).

A devenit Andrei Plesu, alaturi de alte asa zise personalitati (actori, sportivi si persoane cu notorietate in randul romanilor) un critic vehement al societatii actuale, plina de megaprobleme odioase si sinistre?

Si-a folosit Andrei Plesu notorietatea si cultura pentru a denunta constant saracia, coruptia generalizata, distrugerea economiei, a culturii si a sanatatii din Romania? A condamnat Andrei Plesu (zis si "om de cultura") imbecilizarea fortata a romanilor si promovarea mediatica a unor false modele de viata?

A luptat Andrei Plesu sau alte asa zise "personalitati" pentru o societate echitabila in Romania? Faptul ca Andrei Plesu a obtinut succese pe plan profesional reprezinta ceva pur personal. Societatea romaneasca nu trebuie sa simta absolut deloc ca are obligatii in plus pentru cei care isi fac bine meseria pentru care s-au pregatit, nici pentru scriitori, nici pentru sportivi (sau mai stiu eu ce categorie profesionala care are de-a face cu notorietatea). Dupa cum nimeni in societatea romaneasca nu poarta o recunostinta deosebita unui lucrator agricol care obtine o recolta de 100 de tone de cartofi la hectar, desi ar trebui, pentru ca si acesta are un merit incontestabil si a realizat ceva in viata.

Majoritatea romanilor nu sunt pregatiti pentru cultura. Nici macar nu au acces la cultura. Cultura este destinata unei civilizatii superioare, care si-a rezolvat macar problemele de baza, cum ar fi mancarea de toate zilele si caldura pe timpul iernii. Iar din acest punct de vedere, Romania se dovedeste a fi o tara extrem de primitiva. Iar cine nu are bani de mancare si pentru plata facturilor nu mai poate fi acuzat ca nu are bani de carti si ca nu citeste.

Societatea romaneasca extrem de saraca este culpabilizata in mod infam de media pentru ca nu citeste. Pai, ce au facut "elitele", din care se lauda si Andrei Plesu ca face parte, pentru ca romanii, printr-o salarizare corecta, sa aiba bani de carti si de cultura? Absolut nimic.

Deci, cu atat mai mult nu e o problema pentru ca romanii, saraci sau nu, nu citesc cartile lui Andrei Plesu. Foarte multa lume a supravietuit si a ajuns la varste respectabile fara sa cunoasca o boaba din opera lui Plesu si a altor "initiati" de "neinlocuit". In mod sigur, nu s-a nascut lumea dupa nasterea lui Plesu.

Despre ce cultura se poate vorbi in Romania comtemporana cu Andrei Plesu? Poate doar despre cultura spagii si a copiatului in masa la examenul de bacalaureat. Iar acestea nu se invata din cartile lui Plesu.

Asa ca ar fi cazul ca o parte a mijloacelor de (dez)informare in masa sa abandoneze ideea de a linsa mediatic populatia pentru ca o doare-n "cot" de Andrei Plesu. Cam tot asa il doare si pe Plesu (si pe toate celelalte "elite") de romani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu