miercuri, 19 martie 2014

Romanii nu au invatat nimic din escrocheriile de pe piata muncii

Nu am mai scris demult despre abuzurile si ticalosiile de pe piata muncii, despre firme fantoma de intermediere si despre locuri de munca iluzorii.

Legile sunt atat de ticalos concepute in Romania incat persoanele fizice pot fi practic jefuite in numele unui loc de munca fara nicio problema.

Aspectul cel mai ticalos din legislatie este faptul ca firmele de intermediere pot cere bani de la cei care sunt in cautarea unui loc de munca, sub pretextul inregistrarii persoanelor in baza de date.

Dar sigur ca nu e prost cel care cere, ci doar cel care da minim 200 de lei pentru ca sa-i fie trecute (eventual) datele personale intr-un fisier pe calculator.

Afacerile cu firme de intermediere sunt foarte profitabile in conditiile in care cautatorii de locuri de munca platesc astfel de sume total nejustificate.

Daca toti cei in cautarea unui loc de munca ar avea un minim de minte si de decenta, ar realiza imediat ca nu este normal sa platesti nimic din moment ce nu realizezi venituri si ca foarte logic ar fi ca angajatorul sa plateasca toate taxele si comisioanele de intermediere.

In cel mai rau caz, s-ar plati taxe si comisioane dupa o luna de la angajare, dupa primirea primului salariu, ca o dovada si o garantie că firma de intermediere exista si isi realizeaza obiectul de activitate, adica intermediaza locuri de munca.

Ce-i determina pe romani sa aiba astfel de comportamente aberante si sa dea putinii bani pe care-i au pentru iluzia unui loc de munca, nu se stie. Este si greu de aflat, in conditiile autismului social din Romania, unde nu poti primi raspunsuri sincere la intrebari majoritar retorice si unde nu poti discuta in mod natural pe strada subiecte serioase nici cu apropiati si prieteni, cu atat mai mult cu necunoscuti.

Si mai ciudati sunt oamenii care ofera bani unor persoane fizice care vand iluzia unor locuri de munca.

Se pare ca multi simplii cetateni au mai multa incredere in spaga si in trafic de influenta decat intr-o informare corecta, in respectarea legii, si chiar in respectarea normalului si a bunului simt. Astfel incat romanii continua sa fie inselati cu locuri de munca si ajung subiectele unor stiri pe aceasta tema. Cautand pe internet legaturi la textul "inselati cu locuri de munca, ofer cateva exemple concrete din ultimul an:

1. 23.Iulie.2013, sursa http://www.impactingorj.com/eveniment/inselati-cu-locuri-de-munca-in-germania.html:

"Mirajul muncii în străinătate a adus numai necazuri pentru 73 de persoane din Gorj, Mehedinţi şi Dolj. O femeie de 50 de ani din Văgiuleşti le-a promis oamenilor dornici de un trai mai bun că le asigură locuri de muncă în Germania şi în schimb le-a vândut doar speranţe deşarte contra sumei de 190 de euro de persoană.".

2. 17.Decembrie.2013, sursa: http://citynews.ro/eveniment/teapa-cu-locuri-de-munca-germania-povestea-unui-tanar-inselat-de-o-firma-care-ii-promitea:

"Zeci de oameni din mai multe județe au plătit câteva sute de lei pentru un job în Germania, dar au primit în schimb doar promisiuni. Firma din Arad care trebuia să le obțină contractele de muncă a intrat în insolvență, iar oamenii sunt disperați și își cer banii pierduți înapoi.".

Sigur, de-aia tepuieste o firma, ca sa dea banii inapoi! :)

3. 02.August.2013, sursa http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/a-inselat-persoane-din-toata-tara-promitandu-le-locuri-de-munca-in-strainatate--18084.html:

"Un bărbat de 39 de ani din Iaşi a fost trimis ieri în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, după ce a înşelat mai multe persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. Ion Sandu este acuzat de înşelăciune după ce ar fi pretins de la zeci de persoane diferite sume pentru a intermedia aşa-zise locuri de muncă în alte ţări. Sandu a fost trimis iniţial în judecată în 2010, atunci când, potrivit rechizitoriului, au existat 80 de victime înşelate prin această metodă. Din acel moment procurorii au mai identificat alte nouă victime, fiind instrumentat actualul dosar.".

4. 07.Aprilie.2013, sursa http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/o-firma-suceveana-a-inselat-zeci-de-persoane-cu-locuri-de-munca-in-strainatate-298409.html:

"Reprezentanţii unei firme cu punct de lucru în municipiul Suceava sunt cercetaţi pentru înşelăciune după ce circa 60 de persoane au reclamat că au plătit între 300 şi 500 de euro pentru contracte de muncă în străinătate, dar aceste promisiuni nu s-au concretizat.

Aproximativ 60 de persoane au prostestat, sâmbătă după-amiază, în faţa sediului societăţii respective din Suceava, arătând că au fost înşelate de către reprezentanţii firmei care le-au promis locuri de muncă în străinătate, încasându-le diverse sume drept comisioane."
.

Cat de dus cu pluta trebuie sa fii ca sa dai intre 300 si 500 de euro pentru un loc de munca? Dupa care, mi se pare ca Leibniz spunea "Protestati! Protestati!Protestati!". Sigur, sigur, firma tepara va chema liderii protestului la negocieri pentru restituirea banilor.

5. 20.Februarie.2014, sursa http://www.mytex.ro/fapt-divers/inselati-printr-un-anunt-privind-oferte-de-lucru-in-strainatate_382258.php:

"Opt oameni din comunele harghitene Sânsimion, Cozmeni şi Leliceni, au depus plângeri la poliţie, după ce au fost înşelaţi cu locuri de muncă în străinătate, în baza unui anunţ postat pe internet. Încântaţi de oferta de muncă, oamenii au luat legătura cu persoana care l-a postat şi au fost de acord să-i trimită câte 600 de lei într-un cont bancar, iar după transferul banilor, s-au trezit că nu mai pot lua legătura cu aceasta. Potrivit poliţiştilor, escrocul a folosit o identitate falsă, pentru a comite infracţiunile.".

Cum sa se gandeasca la munca cinstita escrocii cand exista in Romania atatea "legume". Nu-i total aiurea sa te faci tinichigiu cat timp "are balta peste"?

6. 23.Februarie.2014, sursa http://www.romaniatv.net/au-platit-bani-grei-ca-sa-plece-la-munca-in-franta--dar-au-fost-inselati-video_128549.html:

"Trei bărbaţi din Harghita au fost păcăliţi prin anunţuri postate pe Internet. Cei care le-au promis locurile de muncă au cerut câte 600 de lei în avans. După ce au încasat banii, au fost de negăsit, informează România TV.".

Foarte amuzanti cei care dau bani unor total necunoscuti, pe care nici nu stiu apoi de unde sa-i ia.

7. 06.August.2013, sursa http://stirileprotv.ro/stiri/bihor/teapa-locurilor-de-munca-in-strainatate-un-tanar-care-a-inselat-sute-de-persoane-a-fost-incatusat.html:

"Un tanar de 24 de ani, din judetul Salaj, a reusit sa insele peste 400 de persoane carora le-a promis locuri de munca bine platite, in Germania.

Si-a deschis un punct de lucru la Oradea unde, cu ajutorul unor anunturi postate pe internet a racolat persoane dispuse sa lucreze in domeniul zootehniei. Oferta, cu salarii de pana la 1.200 de euro plus casa si masa, a atras rapid amatori din toata tara."

"Cristian Ardelean, procuror Parchetul Judetean Bihor: "Individul a fost arestat pentru 29 de zile, pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave. Prejudiciul se ridica la 50.000 de euro""

"Tanarul care a reusit sa insele atatea persoane risca pana la 20 de ani de inchisoare"
.

Pana la 20 de ani de inchisoare pentru 50.000 de euro? Si se mai plang infractorii din dosarul transferurilor de pedepse!

8. 26.Martie.2013, sursa http://www.opiniatimisoarei.ro/teapa-cu-locuri-de-munca-la-timisoara-oameni-trasi-pe-sfoara-au-dat-bani-si-au-ramas-cu-ochii-n-soare/26/03/2013/:

"TIMISOARA. Pe criza asta, cand somajul este in crestere, iar banii tot mai putini, multi romani inca isi pun nadejdea in locuri de munca in strainatate. Iar firmele care “ofera” slujbe sunt luate cu asalt la primul anunt. Oamenii dau ultimii bani din casa pe taxe de inscriere si, in final, se trezesc ca sunt trasi in piept. Adica firma de recrutare dispare ca prin farmec peste noapte, iar “angajatorii” dispar cu banii.

Judecatoria Timisoara este asaltata, in ultima perioada, cu zeci de actiuni civile deschise impotriva unei firme de plasare a fortei de munca in strainatate. Reclamanti din toata tara solicita restituirea sumelor cu care se considera „tepuiti” de cautatorii de joburi de la SC „Plasare Teritoriala de Munca” SRL Timisoara."
.

Tot vi se mai pare normal sa dati bani pentru a avea locuri de munca?

Pentru cei care doresc informatii mai realiste despre munca in Germania, sursa http://consilierjuridicgermanoroman.com/category/locuri-de-munca/ le sta la dispozitie. Citez de aici:

"Este explicabil faptul ca pentru unele firme nu exista informatii de la cititori: aceste firme nu au sedii stabile, nu au site-uri consacrate, nu au telefoane sau I.P. fixe.  Cu alte cuvinte, la aceste firme totul este mobil, de la telefon pina la adresa postala si personal, adica ”Nu au numar la poarta!”  cum zice o vorba romaneasca."

"Adevarul este insa ca procesul de gasire si ocupare a unui loc de munca in Germania este deosebit de dificil si de lunga durata. Cel care crede ca se poate angaja doar pe baza de buletin de identitate se insala amarnic. Cel care are impresia ca angajatorul german il va asteapta cu bratele deschise la poarta societatii este un… visator. Cel care sustine ca la coborire din autobuzul de Germania va gasi casa, masa si slujba este credul ca sa nu zic altcumva."
.

Cred ca ar fi o atitudine de bun simt sa nu se dea bani intermediarilor de locuri de munca, cu atat mai mult unor persoane fizice si juridice fantome. Chiar daca uneori aceste persoane fizice si juridice pot fi identificate, banii dati cu greu pot fi recuperati. Daca doriti cu orice pret sa aruncati bani, faceti-o macar dupa primul salariu. Chiar daca Romania este o tara anormala, normal este ca toate taxele si comisioanele sa fie percepute de la firma angajatoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu