sâmbătă, 20 noiembrie 2010

Despre prostie si lasitate

Se spune frecvent in ultimii ani ca majoritatea romanilor sunt prosti si lasi. Toate relele care ni se intampla de 20 de ani sunt puse pe seama acestor "calitati" ale romanilor. Asa sa fie?

Este natural ca oamenii sa fie mai mult sau mai putin dotati intelectual, asa cum este natural ca oamenii sa fie mai mult sau mai putin dotati fizic. Dar faptul ca o persoana este prostuta (sau proasta sau in ultimul hal de stupida sau de-a dreptul oligofrena) trebuie sa fie un dezavantaj de care sa profite cei mai dotati intelectual? Adica, de exemplu, merg pe strada, vad un fraier, hai sa il fac la bani! Sau alt exemplu, candidez la o functie publica, sunt ales, hai sa ii fac pe prosti!

E clar ca avem o problema de fond. Multi dintre noi nu sunt in stare sa gandeasca asa. Iar cei care gandesc asa, mai pot fi considerati inteligenti? Eu zic ca pot fi considerati doar smecheri. In cazul politicienilor mai e vorba si de tupeu si nesimtire, pentru ca inselaciunile din campanii electorale ies la iveala, fara ca alesii sa se sinchiseasca sau sa aiba de suferit.

Un om inteligent a inventat, de exemplu, frigiderul. Inteligenta ar trebui sa se masoare in fapte bune.

Iar despre lasitate din punct de vedere politic, ce ar fi de spus? Comunismul a fost adus in Romania de tancurile sovietice, sclavagismul de piata a fost adus in 1989 in Romania "atat din est, cat si din vest", ca sa citam presedintele mitraliat. Abuzuri se comit pe banda rulanta, principala grija a statului este sa nu existe probe sau sa le ignore, legea se aplica de la caz la caz (exista persoane mai presus de lege), politica a ajuns o fratie mafiota. Poate ca e vorba si de lasitate...

Libertatea se aseamana in ziua de azi cu o lesa. Puterea iti creaza iluzia ca e mai lunga, pana incerci sa o rupi. In acel moment poti face o masuratoare mai exacta a libertatii. Suntem liberi doar daca nu contestam lipsa libertatii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu