A trecut ziua motiunii, problemele au ramas.
O problema ar fi faptul ca unii isi imagineaza ca era mai bine daca pica guvernul, altii cred ca e bine ca a ramas guvernul, iar altii nu stiu ce sa creada despre prezentul care pare sa anunte pentru multi un viitor foarte scurt.
Principala problema a romanilor este ca se afla mereu in de n ori lose-lose-...-lose situation, adica exista n variante posibile pentru a inlocui prezentul si toate sunt contra intereselor populatiei (ca sa nu folosesc formula "contra interesului national").
Exemple concrete de variante perdante (lose situation):
1. Guvernul Boc si PDL continua sa ramana la putere. Dupa cum s-a vazut, actuala guvernare a desfiintat conceptul de trai decent si a transformat anii 2009 si 2010 in doi ani de MARE EPURARE ECONOMICA. Pe langa faptul ca eram sclavii Europei, am devenit si sclavii FMI-ului, care isi umfla buzunarele/ conturile din munca sa cinstita.
2. Rezultatele muncii cinstite si ale geniului intreprinzator al FMI ar putea fi, de exemplu, procentele adaugate la TVA. Am putea spune ca la TVA s-a adaugat TPA. In traducere absolut libera, la taxa pe valoare adaugata s-a adaugat taxa pe prostie adaugata. Pe care o platesc si cei vinovati de dezastrul actual, si, mai ales, cei care nu au nicio vina. Dar, intr-un fel sau altul, mai mult sau mai putin, toti suntem de vina.
3. Varianta unui guvern PNL. In anii 2007 si 2008, guvernul liberal a accesat 0 (zero) euro din banii europeni. A mai realizat un deficit de peste 5% pe care Guvernul Boc il evoca periodic ca sursa a actualului dezastru. De ce ar trebui sa ne imaginam ca ar avea ceva mai bun de facut daca ar prelua puterea?
4. Varianta unui guvern PSD. Guvernarile PSD au initiat si dezvoltat MAREA DEZMEMBRARE A ECONOMIEI ROMANESTI. PDL a ajuns la putere cu sloganuri impotriva mafiei PSD-iste. Perceptia actuala este ca PDL si-a dezvoltat propriul sistem mafiot, mult mai lacom decat cel PSD-ist. Din acest motiv, PSD a devenit mai bun decat PDL, desi ramane un partid rau pentru cetatean. O guvernare PSD-ista ar deveni, pentru a cata oara, alegerea raului mai mic, prin comparatie. Cu toate acestea, nimeni nu poate garanta ca raul mai mic nu va deveni in timp raul mai mare, care iar va trebui inlocuit cu raul mai mic, care iar va deveni raul cel mai mare, care...
5. Cetateanul cu drept de vot. Este el insusi o varianta de lose situation. Este incapabil sa inteleaga mecanismul de morisca a accesului la putere, promovat de gruparea PDL-PSD-PNL. Este incapabil sa inteleaga ca opozitia unui partid se manifesta doar din punct de vedere al accesului la banii publici; nici PDL, nici PSD, nici PNL nu s-au interesat de cheltuirea eficienta a banilor publici, ci doar de transferarea banilor publici in buzunarele proprii. Cetatenii cu drept de vot sunt incapabili sa socializeze, sa aiba puncte de vedere comune, sa isi imagineze situatii castigatoare (win situation). De exemplu, ar putea sa nu mai voteze niciun candidat din PDL-PSD-PNL.
6. Protestele in strada. In primul rand si-au dovedit inutilitatea. Puterea nu are niciun interes sa bage in seama pe protestatari. In al doilea rand si-au dovedit periculozitatea. Diversi cetateni, provocatori, naivi sau inconstienti, s-au apucat sa forteze cordoanele de jandarmi. Astfel de gesturi nu pot fi utile decat puterii, care are astfel pretext sa transforme o manifestatie de strada in baie de sange. Cei care considera iesirea in strada "o noua revolutie" ar trebui sa se tempereze. Actualul sistem asigura alegeri democratice. Nu trebuie schimbat sistemul. Trebuie schimbata in primul rand mentalitatea votantului. Votantul trebuie sa caute sa aleaga persoane care sa se ocupe de prosperitatea generala, nu de prosperitatea unor grupuri de interese.
7. Absenta de la vot. Prezentul si trecutul apropiat arata ca absenta de la vot lasa cale libera reprezentantilor grupurilor de interese (in fapt, gruparii PDL-PSD-PNL). Grupurile de interese se ocupa doar de interesele personale si nu pot fi scoase din viata politica decat daca majoritatea reuseste sa isi impuna proprii reprezentanti. Absentii de la vot sunt o majoritate care nu accepta niciun candidat dintre cei propusi, dar nu sunt incapabili sa se organizeze si sa isi impuna proprii candidati. Cum s-ar putea realiza asta? Momentan ramane o mare enigma.
Antirrhinum siculum
Acum 19 minute
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu