vineri, 19 octombrie 2012

Viata de roman: exploatare crancena si saracie

Romania de dupa decembrie 1989 a devenit o tara a sclaviei legalizate. Prin prisma raportului dintre munca si salarizare, Romania este de departe cel mai ticalos stat din Uniunea Europeana. Pentru majoritatea cetatenilor, munca in Romania nu inseamna viata decenta si prosperitate, ci saracie si frustrare.

Desi Romania are cea mai scazuta limita de saracie din Europa, Romania este "campioana" europeana la salariati care traiesc la limita saraciei. Chiar Ministrul Muncii din Romania pune in evidenta salarizarea execrabila a angajatilor romani.

Citez mai jos diverse surse care argumenteaza aceste situatii.

Sursa http://www.euractiv.ro/uniunea-europeana/articles|displayArticle/articleID_22729/Romania_are_cea_mai_scazuta_limita_de_saracie_mult_chiar_sub_cea_din_Bulgaria.html ne informeaza ca:

"Romania are cea mai scazuta limita de saracie, mult chiar sub cea din Bulgaria, la jumatate fata de cea de aproximativ 700 de euro pe luna valabila pentru fostele colege de bloc estic Polonia, Slovacia si tarile baltice si la mai putin o cincime fata de Franta sau Germania."

Sursa http://www.econtext.ro/dosar--2/analiza/romania-saracia-angajatii-romani-cei-mai-saraci-din-uniunea-europeana-vezi-cati-salariati-romani-traiesc-cu-putin-peste-100-de-euro-pe-luna.html ne informeaza ca:

"Definitia europeana a saraciei este cand o persoana are un venit lunar mai mic de 60% din venitul mediu net din tara respectiva. Din venitul mediu, nu din salariul mediu.

Dar sa vedem situatia in Romania. Potrivit Institutului National de Statistica (INS), venitul total pe economie a fost de 835 de lei in trimestrul al treilea al anului 2011.

Iar 60% din aceasta suma inseamna putin peste 500 de lei (501 lei mai exact). Adica circa 115 euro. Asadar, vom vedea cati angajati romani traiesc cu aceasta suma. Si cati angajati din fiecare stat european traiesc doar cu 60% din salariul mediu din tara lor.

Top

Dar sa vedem topul! Cand spuneam ca prezentam o realitate trista, nu exageram deloc. Da, din nefericire, Romania este pe primul loc in Europa la ponderea angajatilor care traiesc la limita saraciei.

Din toata Uniunea Europeana, cei mai multi salariati care traiesc cu doar 60% din venitul pe economie se afla in Romania! Pe a doua pozitie se plaseaza Grecia, iar pe locul urmator vine Spania."


Sursa http://www.ziare.com/mariana-campeanu/ministrul-muncii/ministrul-muncii-riscul-de-saracie-pentru-angajatii-romani-in-crestere-1185998 ne informeaza ca:

"Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Mariana Campeanu, a declarat, joi, ca riscul saraciei pentru persoanele active este in crestere, din ce in ce mai multe aflandu-se in situatia de a nu putea sa-si asigure subzistenta prin veniturile provenite din munca prestata." [!!!]

Atunci, la ce mai foloseste Ministerul Muncii? Doar ca sa garanteze o exploatare cat mai crancena a angajatilor?

In sfarsit, sursa http://www.ziare.com/social/salariu/romanul-cu-castiguri-medii-de-ce-in-categoria-saracilor-opinii-1168318 ne informeaza ca:

"Intr-o tara civilizata, castigul mediu este similar cu decenta, deoarece iti da posibilitatea sa te integrezi armonios in societate si sa-ti mentii demnitatea."
...
"Datorii, mancare proasta, traiul de pe o zi pe alta, lipsa concediilor, lipsa perspectivelor, iata situatia romanului de conditie medie. Nu poate fi vorba de decenta, ci de saracie. UE numeste aceasta saracie relativa, deoarece nu mori de foame, insa nici nu traiesti corespunzator. La romani, munca nu garanteaza traiul decent.
[!!!]

Problema tarii noastre este ca nu se poate vorbi de o clasa de mijloc, care sa asigure stabilitatea economiei. "Lumea se imparte in putini si bogati, si foarte multi si saraci", afirma fostul premier Mihai Razvan Ungureanu. O constatare realista. Lipsesc insa solutiile.

Viata romanului de rand se scurge plina de lipsuri si frustrari."
[!!!]

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu