luni, 13 iulie 2015

Turism si alimentatie publica in Romania

Ce mai fac romanii in localurile de fite de pe litoral? Conform surselor, se pare ca borăsc de 3 ori pe zi!

De departe cea mai amuzanta stire din acest an este aceasta: in localurile zise de fite romanii cu mare putere de cumparare sunt nevoiti sa scoata bani grei din buzunare (cum spune cliseul) pentru a hali mancare alterata, expirata, tinuata langa mizerie, "fezandata" de catre muste, "imbogatita" sau "innobilata"cu viermi si alte asemenea!

"Istoria industriei si comertului cu alimente expirate pe litoral" este o alta tema-spectacol pe care "eruditii" din puscarii ar putea sa o valorifice atat din punct de vedere economic, cat si din punct de vedere al scurtarii pedepsei.

Adevarul este ca daca ai bani in Romania dupa ce ti-ai "facut" poporul cu retrocedari supraevaluate, cu autostrazi fictive, cu privatizari pe 1 leu, cu achizitii publice supraevaluate, cu lucrari publice inutile si in bataie de joc, cu evaziune fiscala prin circuitul firmelor fantoma, prin contractarea de credite inutile si neperformante, pe scurt: furand bani publici sub orice forma, era pacat sa nu incerci fita suprema romaneasca: consumul alimentelor alterate la preturi... piperate.

Pai, ce e rau in asta? Astfel de mari contribuabili si consumatori pun umarul la cresterea economica a tarii. Pe de o parte "sparg" o gramada de bani, oprind risipa alimentelor expirate care altfel ar fi ajuns la gunoi. Pe de alta parte, aceiasi mari contribuabili "sparg" alta gramada de bani ca sa-si trateze enterocolitele acute, hepatitele de la A la Z si cancerele iscate aparent din senin.

Din pacate, se pare ANPC-ul vrea sa termine localurile de fite de pe litoral si sa priveze marii contribuabili de distractia preferata! Unde mai pui ca si plebea se distra de minune afland ca bogatii consuma alimente stricate!

Voi parcurge cateva dintre "hiturile" acestei veri pe tema alimentelor stricate servite pe litoral, dar nu numai acolo, cu mentiunea ca am mai scris despre "binefacerile" turismului si alimentatiei publice romanesti, exemplificand cu articolele:
Vacanta pe litoralul romanesc - turism sado-maso? (18.August.2014);
Mandri ca suntem romani in Romania anului 2014: igiena precara si alimente expirate (10.Noiembrie.2014).

1. Sursa http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Sanatate/Amenzi+de+18+000+de+lei+pentru+zece+tone+de+mancare+stricata (din 07.Iulie.2015) atentioneaza:

"Atenţie unde mâncaţi, dacă ajungeţi pe litoral! În doar o săptămână, inspectorii au retras de pe piaţă peste 10 tone de alimente stricate sau expirate. Cei care au greşit au plătit. În total, s-au dat amenzi de aproape 18.000 de lei."!

Strirea se incheie cu obisnuitul umor involuntar sinistru:

"Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte Digi24.ro şi pe FACEBOOK şi TWITTER!"...

Hai, bai, Digi24, cum sa nu placa stirile cu haleala stricata? Noroc ca nu aveti stiri cu haleala comestibila si cu o lume normala...

Mie mi se pare ca aceste amenzi sunt o recompensa pentru intreaga activitate in domeniul valorificarii alimentelor expirate. Statului roman nu-i pasa de imbolnavirea in masa a propriilor cetateni. Rezolva cei 18.000 de lei problemele de sanatate ale romanilor consumatori de alimente expirate? Populatia se poate imbolnavi in masa de toti cei care achita numai 18.000 de lei?

Remarcand ca 18.000 de lei s-au dat intr-o saptamana in total mai multor localuri (deci cateva mii de lei per local), sa vedem in cat timp incaseaza un singur local 18.000 de lei?

Pai, o pizza banala e vreo 15 lei. Daca iti intra in local 100 de clienti pe zi (adica 10 clienti pe ora, ceea ce pare fezabil in plin sezon), se scot 1.500 de lei numai de aici. Daca se adauga si o bautura (un banal suc) se mai incaseaza in plus vreo 5 lei de persoana, deci 500 de lei pe zi. Aceasta ar fi, sa zicem, situatia oamenilor simpli.

Dar daca ne gandim la un local zis "de fite", aici lumea "buna" comanda un meniu complet, cu desert, cu vin, sampanie sau mai stiu eu ce. Consumatia medie ar putea fi de 100 de lei de persoana. In acest caz, la 100 de clienti pe zi (25 de mese de 4 persoane in 5 ore ar insemna deservirea a 5 mese pe ora), incasarile ar fi de 100 x 100 = 10.000 de lei pe zi. Adica in 2 zile s-au scos banii de amenda! Mai raman deci, in iulie si august, 29 de zile ca localul sa mearga pe profit!

Poate ca pentru lucratorul pe ridicolul salariu minim pe economie cei 18.000 de lei amenda inseamna o avere. Dar, dupa cum se vede, pentru un patron de local nu inseamna mai nimic. Asa ca amenzi de 18.000 de lei inseamna favorizarea si stimularea infractorului! Cei pasa statului de sanatatea publica? Statul incaseaza o cota parte din comertul fraudulos cu alimente expirate sub forma de amenzi si... viata merge mai departe! Cine intra intr-un local o face pe riscul propriu! Poate ca la fiecare local ar trebui sa fie scris la intrare: "Pentru sanatatea dumneavoastra, ar fi bine sa nu intrati aici!".

2. Cu astfel de "pedepse" ridicole, nu-i de mirare ca de-a lungul timpului comertul cu alimente expirate a inflorit. Iata ce ne "invata" o stire de acum 6 ani (08.Iulie.2009), de pe sursa http://www.ziare.com/stiri/frauda/constanta-mancare-la-o-terasa-de-pe-litoral-tinuta-langa-chiloti-si-muste-812544:

"Inspectorii de la Protectia Consumatorului Constanta au inchis miercuri o terasa din Eforie Sud dupa ce au gasit mancare stricata, tinuta in caldura langa mai multe perechi de chiloti.

La terasa "Car-Alin", mancarea care figura in meniu era depozitata in soare, la temperaturi de peste 30 de grade Celsius, langa mai multe perechi de chiloti iar mustele isi facusera veac langa varza, ciorbe si peste, relateaza Adevarul.

Administratorul a declarat ca alimentele care erau tinute in soare, langa lenjeria intima pusa la uscat nu erau destinate turistilor, ci numai angajatilor."
!!!

Ha, ha ha! Adica administratorul avea grija, chipurile, de turisti, dar angajatii erau un fel de negri pe plantatie (mai ales daca ar fi muncit la... negru). Nu se stie ce apreciau mai mult angajatii: ceaiul de chiloti sau cafeaua neagra de chiloti? Dar tocanita de legume cu... muste se pare ca asigura DZR-ul (doza zilnica recomandata) de proteine a angajatilor!

3. Revenind in zilele noastre, pe 03.Iulie.2015 sursa http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/inspectorii-opc-au-gasit-mancare-stricata-la-mai-multe-terase-din-costinesti-asta-nu-e-bucatarie-in-care-sa-manance-oameni.html scria;

"Inspectorii OPC au gasit mancare stricata la mai multe terase din Costinesti:"Asta nu e bucatarie in care sa manance oameni""!

In plus,

"Daca sunteti turisti pe litoral, aveti grija unde luati masa - ati putea avea parte de surprize foarte neplacute, in farfurie.".

Bun, si cum pot avea turistii grija? In ce consta grija turistilor de pe litoral? Cum se manifesta corect grija turistului pe litoral? Probabil ca intrebi seful localului unde intri sa halesti: "La dumneavoastra pot avea parte de suprize foarte neplacute in farfurie?". Sigur ca daca localul e din ala, atunci seful localului va recunoaste acest lucru si turistul va fi indrumat catre localurile pentru turisti vigilenti! :))

4. Pe sursa http://vacantalamare.stirileprotv.ro/stiri/amenzi-uriase-si-un-restaurant-inchis-dupa-controalele-opc-facute-la-mamaia-ce-au-descoperit-inspectorii.html nu apare data stirii, dar comentariile la stire (care apar dupa ce se dau o gramada de permisiuni la site-uri internet conexe sursei) sunt datate 24.Iunie.2015 si 25.Iunie.2015. Pe aceasta sursa este scris:

"Amenzi uriase si un restaurant inchis, dupa controalele OPC facute la Mamaia.";

"Daca sunteti turisti in Mamaia, aveti grija unde mancati. Inspectorii de la Protectia Consumatorilor au gasit miercuri la mai multe terase si restaurante mancare mucegaita, alimente expirate sau fara acte de  provenienta.";

"In urma neregulilor constatate, inspectorii de la Protectia Consumatorilor au dat amenzi de pana la 20.000 de lei fiecarei unitati cu probleme, iar unul dintre restaurante a fost inchis pana cand totul va fi ca la carte.".

Probabil ca totul va fi ca la carte pana cand toti cei in drept vor fi spaguiti corespunzator. Pentru ca totul va fi ca la carte doar in acte, atunci cand se vor pune toate semnaturile pe ceva care nu exista. Poate ca ar fi bine sa se infiinteze registrul inspectorilor OPC, sa stim cu cati bani intra in tura si cu cati pleaca acasa la sfarsitul zilei.

Iata doua comentarii aparute pe aceeasi sursa la stirea respectiva (cu mentiunea ca raspunderea pentru exprimarea in scris in limba romana apartine autorilor comentariilor):

4.1. 25.Iunie.2015, Cristal Anomis:

"Eu mai bine cumpăr alimente și gătesc singură. ..
RUȘINE."
.

4.2. 24.iunie.2015, Fandache Aurora:
"in general tot litoralul romanesc arata ca o cloaca tip hazna,cu preturi practicate ca in bahamas si se mai gasesc pe la tv unii pupincuristi ce promoveaza reclama pro litoral, numai fraieriii si fac concedii in jegul de pe litoralul romanesc".

5. Tot pe 24.Iunie.2015, sursa http://www.evz.ro/sanctiuni-severe-dupa-primele-controale-opc-pe-litoral-turisti-serviti-cu-mancare-stricata.html ne asigura ca nimic nu s-a schimbat de-a lungul timpului:

""Am crezut că nu o să mai găsim deficienţele de anul trecut. Patronii nu au voie să pună în pericol viaţa clienţilor, a turiştilor. Ne tot sunt sesizate cazuri de toxiinfecţii alimentare, nu e în regulă”, a comentat preşedintele ANPC, Marius Dunca.".

Cum naiba ni se tot spune de 25 de ani ca nu e in regula, dar nu se schimba niciodata nimic, nu numai in alimentatia publica? Garantat, nici la anul si nici la multi ani nu va fi in regula!

6. Conform sursei http://www.ziare.com/social/consumatori/dezastru-in-costinesti-mop-in-ligheanul-pentru-faina-si-incaltaminte-printre-mancare-1371477, din 03.Iulie.2015,

"Dezastru in Costinesti: Mop in ligheanul pentru faina si incaltaminte printre mancare";

"Inspectorii de la Protectia Consumatorilor au luat la verificat restaurantele din statiunea Costinesti si au ramas uimiti cand au vazut mizeria si alimentele alterate cu care erau serviti clientii a doua terase, amendate de altfel cu 15.000 de lei.

Angajatii uneia dintre terase chiar s-au enervat cand au vazut echipa de la Protectia Consumatorilor in control neanuntat. Acestia si-au iesit din fire dupa ce inspectorii au descoperit ca ligheanul in care era tinuta faina folosita la prepararea produselor devenise suport pentru mopul de sters pe jos, arata Digi 24.

De asemenea, ospatarii isi uscau incaltamintea in magazia cu alimente, iar mancarea era tinuta printre materiale de constructii. Patronii terasei, care s-au ales cu o amenda de 5.000 de lei, s-au scuzat spunand ca au deschis de curand si nu au avut timp sa le puna pe toate la punct.

La cativa metri de acest local, la o autoservire, turistii erau serviti cu peste cu muste. Si patronul acestei cantine a fost amendat cu 1.000 de lei."
!!!

7. In final, un preavertisment (daca se poate spune asa) venit de la munte pe 30.Aprilie.2015, deci cu mult inainte de inceperea sezonului estival, de pe sursa http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/descoperirea-care-i-a-ingrozit-pana-si-pe-inspectorii-opc-ce-au-gasit-in-frigiderele-unei-pensiuni-de-langa-predeal.html:

"Descoperirea care i-a ingrozit pana si pe inspectorii OPC.";

"Atentie mare la restaurantele in care alegeti sa mancati in zilele de vacanta care urmeaza.

Toate alimentele erau expirate
[!!!]. Pestele, carnea de porc, micii si carnaciorii miroseau oribil si nu aveau nicio eticheta. Zacusca si bulionul erau mucegaite, iar in bucatarie nimeni nu facuse curat de multa vreme. Desi inspectorii au cerut ca alimentele stricate sa fie aruncate imediat, dupa cateva ore, cand au revenit la restaurantul cu pricina, mancarea era la loc, in frigidere.".

Eu tot nu am inteles mai  multe lucruri, dintre care enumar cateva.

a. Toate avertizarile legate de haleala din localuri inseamna cod galben, cod portocaliu sau cod rosu de alimente expirate?
b. Desi nu exista motive rezonabile, ci numai preturi uriase pe servicii execrabile si pe bataie de joc, ce anume motiveaza foarte multi romani sa faca turism in Romania?
c. Asta e "Romania lucrului bine facut"?

Pentru cei cu bani mai putini si curiosi sa vada si altceva exterior odiosului si sinistrului plai mioritic, iata ce oferte de ultim minut pot exista in Grecia cea falimentara:

A. Pe sursa http://www.infoturism.ro/last-minute/grecia/halkidiki-kassandra-kallithea-7-nopti-cazare_205559.html:
HALKIDIKI, Kassandra/Kallithea - 7 nopti cazare + transport autocar, fara masa, plecare pe 17.Iulie.2015, 110 euro per persoana si per sejur; 8 locuri disponibile in momentul in care scriu acest articol.
Agentia de turism: D.A. TURISM; telefoane: 031.436.14.20; 0744.89.24.63
Adresa: Intrarea Aviator Caranda nr.8, bl.B4, sc.1, ap.8, sector 6, Bucuresti.

B. Pe sursa http://www.infoturism.ro/last-minute/grecia/20-07-2015-halkidiki-kalithea-autocar-dimitri_203753.html:
HALKIDIKI/ KALITHEA - 7 nopti cazare + transport autocar, fara masa, plecare pe 20.Iulie.2015, 115 EURO per persoana si per sejur; 10 locuri disponibile in momentul in care scriu acest articol.
Agentia de turism: Boreal Tours; telefoane: Telekom 021.335-4036; Vodafone 0722507303 // 0726171604 // 0720509598 // 0371300
Adresa: Str. Sg Lazar Gafton nr 12, parter, sector 5, cod 050208, Bucuresti.

O fi bine, o fi rau?

C. Pentru comparatie, de pe aceeasi sursa am preluat o oferta speciala la Mamaia, de pe sursa http://www.infoturism.ro/last-minute/romania/oferta-speciala-mamaia-cazare-apartamente-in-vila_151978.html:
OFERTA SPECIALA MAMAIA - 7 nopti cazare, fara transport, fara masa, plecare pe 27.Iulie.2015, 250 EURO per persoana si per sejur; 8 locuri disponibile in momentul in care scriu acest articol.
Agentia de turism: KOMSI TRAVEL; telefoane fixe: 021 3118685; 021 7773322; telefoane mobile: 0722 291276; 0722 325385
Adresa: Bucuresti, Str. Stirbei Voda Nr. 4, Bloc 2 (Langa Biserica Luterana - Sala Palatului ) Sect. 1

Mult succes la turism si la localuri de alimentatie publica de calitate!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu