joi, 9 iulie 2015

Armate de infractori la examenul de bacalaureat

Daca ieri am scris despre infractorii cu aspiratii de oameni cultivati, azi se poate scrie cu usurinta despre "cultivatii" din licee cu aspiratii si certe impliniri infractionale.

Cred ca s-ar putea face bani frumosi din carti scrise de terti pentru marii puscariasi care vor sa-si scurteze pedepsele oricum simbolice in raport cu gravitatea faptelor. Daca se identifica teme de mare interes general, atunci s-ar putea trece pe numele puscariasilor cu aspiratii literare cele mai originale best-seller-uri.

O astfel de tema-spectacol ar putea fi "Istoria copierii la examenul de bacalaureat din Romania".

Aceasta tema s-a imbogatit si anul acesta. Camerele de luat vederi din salile de examen sunt doar o alta forma de ipocrizie, menite sa dea aparenta corectitudinii, dar nu pot opri "vointa poporului" de a trece examenul de bacalaureat copiind. Sta cineva sa verifice toate inregistrarile video?

Vom vedea cum stau lucrurile in anul de gratie 2015 dupa ce vom parcurge cateva materiale gasite pe internet referitoare la anii anteriori.

Anul 2008.

Conform sursei http://www.evz.ro/frauda-la-bacalaureatul-de-la-sighet-s-a-terminat-cu-un-mare-fas-elevii-care-au-dat-mita-si-au-copiat-au-ramas-cu-diplomele-in-buzunar.html,

"În 2008, 113 elevi care au susţinut examenul de bacalaureat la un liceu privat din Sighetu Marmaţiei au fost acuzaţi că în schimbul unor sume de bani au primit subiectele gata rezolvate de la directorii liceului. Atunci, DNA Cluj a prins-o în flagrant pe Meda Leordean (foto), director al Liceului Gh. Pop de Băseşti din Sighet, în timp ce distribuia subiectele gata rezolvate. La audieri, Leordean a recunoscut că a primit sume de bani de la elevi pentru a mitui comisia de examen. Taxa pentru bacalaureat a fost fixată la 1.000 de lei pentru fiecare elev şi a foct colectată de către Mirela Botici, la randul ei elev la liceul privat. Botici a fost condamnată la un an de zile cu suspendare.";

"Judecătorul Liviu Ungur, purtător de cuvânt al Curţii de Apel Cluj a declarat, la solicitarea EvZ, că nicio diplomă de bacalaureat obţinută în mod fraudulos nu a fost anulată de instanţă. Judecătorul Ungur a mai arătat că DNA nu a solicitat acest lucru şi, în consecinţă, instanţa nu a dispus anularea acestor diplome"!!!

Pe de o parte, 113 elevi x 1.000 de lei = 113.000 lei! Adica, in banii de azi, vreo 25.000 de euro! Dar in 2008, cand 1 euro se cota chiar si cu 3,6 lei, se putea vorbi de o spaga de 113.000 / 3,6 = 31.388.euro! La un singur examen! Daca la asta s-ar rezuma spaga pe tot anul, tot am vorbi de o spaga medie de 2.000-2.500 de euro lunar, adica de un salariu occidental decent.

Pe de alta parte, iata deci cum functioneaza justitia: nicio diploma obtinuta prin frauda nu a fost anulata!

Anul 2012.

A. Conform sursei http://www.vremeanoua.ro/bacalaureat-2013-cum-se-copiaza-in-fa%C8%9Ba-camerelor-video-de-supraveghere,

"Mulți elevi preferă să copieze însă după metoda tradițională, dar pentru asta au nevoie de complicitatea dascălilor, așa cum s-a întâmplat la Bacalaureatul din 2012. “Proful s-a pus într-un unghi mort pentru cameră şi ne-a dictat în şoaptă. Oricum, nu prinde sunetul!”, spunea, anul trecut, Cosmin C., fost elev la un liceu din Botoşani. Practica a fost confirmată până şi de dascăli. “N-o să verifice fiecare înregistrare, să vadă cum se copiază, cum vorbesc”, a mărturisit Cristina D., profesoară de matematică.".

B. Conform sursei http://forum.portal.edu.ro/index.php?showtopic=165072&st=0,

"Nu stiu cum a fost in alte licee, insa la Eugen Lovinescu in Bucuresti s-a copiat pe fata. In sala in care am fost eu s-au dat bani profesorilor, ei ne-au zis cum sa ne asezam in asa fel incat sa nu intram in raza camerei, i-au atentionat pe cei care aveau diverse device-uri (casti, ipad) sa le opreasca atunci cand cand vin cei din comisie, au stat de 6 pe la usi si anuntau cand apare cineva pe hol ca cei care aveau fituici pe banca sa poata sa le ascunda, au mutat fituicile de la o banca la alta si multe altele.
[...]
Iar camerele alea sunt o pacaleala, sunt puse in asa fel incat acopera doar zona centrala a salii, doar randul din mijloc e vazut, daca celelalte randuri se aseaza spre fereastra respectiv spre perete, nu se mai vede nimic"
.

Anul 2013.

A. Conform sursei http://www.vremeanoua.ro/bacalaureat-2013-cum-se-copiaza-in-fa%C8%9Ba-camerelor-video-de-supraveghere,

"Conexiunea prin bluetooth permite ca un amic, spre exemplu, să-i „sufle” răspunsurile celuilalt, care dă examenul. Populară și mult mai ieftină este “cerneală invizibilă”, care se distinge doar atunci când înclini hârtia, dar și copiuțele imprimate pe etichetele anumitor băuturi răcoritoare pe care elevii au dreptul să le ia în sala de clasă. „Invizibile” sunt și sistemele cu colier şi cască fără fir ori cu nanocăşti, ceasuri cu cartelă SIM, camere integrate în nasturi, care se găsesc la liber, pe site-urile de specialitate.

“Avem la comercializare cele mai inovatoare metode de copiat! Vindem: Handsfree invizibil cu colier şi cască fără fir pe timpan, handsfree invizibil prin bluetooth cu cască fără fir pe timpan, nanocăşti şi microcăşti fără fire de mărimea unui bob de mazăre, telefoane speciale cu microcăşti fără fir, ceasuri cu car telă SIM plus căşti fără fir, camere integrate în nasture, pixuri prin bluetooth, pixuri cu cerneală invizibilă”, sună un anunț care circulă pe internet."
.

B. Cel mai rasunator scandal de frauda la bacalaureat a fost la liceul Dimitrie Bolintineanu din Bucuresti (sursa: http://www.mediafax.ro/social/bac-2013-suspiciuni-de-frauda-la-liceul-dimitrie-bolintineanu-din-bucuresti-cinci-profesori-din-comisie-si-32-de-supraveghetori-audiati-reactia-ministrului-educatiei-11060119).

Conform sursei http://www.ziare.com/scoala/bacalaureat/frauda-la-bac-condamnare-cu-suspendare-pentru-ca-detentia-ar-fi-platit-o-tot-contribuabilii-1332277,

"Costica Varzaru, fosta directoare a Liceului "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala, a fost condamnata la trei ani de inchisoare cu suspendare intrucat costurile detentiei ar ajunge sa fie suportate de catre contribuabili"!

Cata grija pentru banii publici! Cred ca as fi suportat costurile doar ca sa stiu ca madam Varzaru sta in puscarie. Pe principiul asta probabil ca ar trebui sa-i lase pe toti liberi.

C. Sursa http://stirileprotv.ro/bacalaureat/bacalaureat-2013-sute-de-fraude-niciun-condamnat-acuzatiile-care-au-insotit-in-ani-examenele.html face o sinteza a scandalurilor legate de examenul de bacalaureat:

"BACALAUREAT 2013. Sute de fraude, niciun condamnat. Scandalurile din ultimii ani de la examene".

Anul 2014.

Conform sursei http://jurnalul.ro/stiri/observator/gorj-profesori-retinuti-pentru-fraude-la-bac-672745.html,

"Doi profesori şi un om de afaceri din Gorj au fost reţinuţi de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj pentru fraude la examenul de bacalaureat din acest an.";

"Cei doi profesori au făcut parte din aceeaşi comisie de examen de la bacalaureat şi se bănuieşte că au luat mii de euro pentru promovarea elevilor la acest examen sau pentru obţinerea unei note mai mari, în urma contestaţiilor de la bac.";

"Omul de afaceri, Nicu Creţu, deţinător al mai multor restaurante în Gorj a fost acuzat de dare de mită. El ar fi dat sume mari de bani pentru ca cei doi copii ai săi, gemeni, să obţină rezultate bune la bac. Afaceristul chiar s-a lăudat cu notele acestora pe o reţea de socializare.".

Anul 2015.

A. Conform sursei http://www.romaniatv.net/frauda-la-bacalaureat-2015-elevii-copiaza-de-fata-cu-profesorii-16-candidati-eliminati-video_231246.html,

"Mai mulţi elevi au fost surprinşi pe camerele de supraveghere în timp ce rezolvau subiectele împreună şi chiar copiau de pe ciornele colegilor. Totul s-a întâmplat chiar în faţa profesorilor supraveghetori. 16 elevi au fost eliminaţi de la examen, abia după ce totul a fost descoperit de un inspector şcolar.

Frauda a ieșit la iveală după ce un elev care a susținut bacalaureatul la Liceul Tehnologic “Axiopolis” din Cernavodă a fost dat afară la ultima probă. Acesta avea pe bancă o ciornă care nu îi aparținea. Adolescentul nu a fost eliminat pe loc de supraveghetori, ci abia după ce un inspector ISJ, care făcea monitorizare în toate sălile centrului, a sesizat un alt scris pe foia de examen a băiatului, potrivit reporterntv.ro.

Inspectorii școlari care au analizat imaginile au spus că pe imagini se vede clar cum mai mulți elevi vorbesc între ei și chiar fac schimb de ciorne, fără să le pese de prezența supraveghetorilor în sală. Dovezile vor ajunge și la Poliție.

Cadrele didactice care ar fi trebuit să nu le permită elevilor un astfel de comportament în timpul examenului au fost chemate la sediul Inspectoratului Școlar pentru explicații."
.

B. Conform sursei http://www.romanialibera.ro/societate/educatie/frauda-bacalaureat-2015--toti-elevii-de-la-un-liceu-din-timis-au-copiat-la-bac-384963,

"FRAUDĂ BACALAUREAT 2015. TOȚI elevii de la un liceu din Timiș au copiat la BAC"!

"Surse din rândul anchetatorilor la Parchetul Tribunalului Timiș au declarat că a fost depusă o plângere în care se arăta că examenul de bacalaureat de la Făget a fost fraudat.".

C. Conform sursei http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/BACALAUREAT+2015/BACALAUREAT+2015+ADINA+DUICU+NU+EXISTA+PROBE+FRAUDA,

Adina Duicu, fiica lui Adrian Duicu (trimis in judecata pentru multiple fapte de coruptie), clameaza in nevinovata fata de acuzatiile de frauda la bacalaureat:

"Fata este suspectata ca vineri, la ultima probă a examenului de bacalaureat, a copiat. Însă, din procesul verbal făcut de procurorul de caz, reiese că tânăra nu avea asupra ei niciun dispozitiv care sa o ajute sa trişeze la proba de chimie.".

Numai ca sursa http://www.gandul.info/stiri/ce-note-a-luat-la-bacalaureat-fiica-lui-duicu-suspectata-ca-ar-fi-copiat-la-proba-de-chimie-14555586 are o alta versiune:

""Procesul-verbal se referă la percheziţia corporală făcută după incidentul cu telefonul", a mai declarat Fănică Cercel, adăugând că telefonul pe care l-a avut Adina Duicu asupra sa când a ieşit din sala de examen este trecut în procesul-verbal întocmit de către anchetatori în dosarul de ultraj instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Orşova.".

Mai concret:

""A avut un telefon mobil asupra sa eleva respectivă, a refuzat să îl predea, a refuzat să fie percheziţionată. De fapt, de la acest telefon mobil a şi plecat incidentul ulterior. Procurorul şi echipa de poliţişti au aşteptat să se termine proba ca să nu împiedice ancheta desfăşurarea examenului de bacalaureat. La terminarea probei, eleva a fost condusă în Cancelarie de către poliţişti, unde aştepta procurorul de caz. Procurorul de caz s-a prezentat, s-a legitimat, i-a spus elevei că urmează să fie percheziţionată corporal dacă nu predă de bunăvoie obiectele pe care le are asupra sa", a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi.

Potrivit acestuia, eleva a refuzat şi a solicitat să fie asistată de un avocat în timp ce este percheziţionată corporal.

"Deşi nu era obligatorie asistenţa în cazul respectiv, tocmai pentru a evita orice suspiciuni, procurorul a fost de acord, a fost întrebată dacă are vreo rudă în proximitatea liceului ca să anunţe un avocat, a susţinut că nu, deşi ulterior s-a dovedit că avea mai multe rude. Era vizibil că sub tricou, la brâu, avea un obiect care putea să fie un telefon, dar ea a susţinut că avea telefonul în maşină. I s-a propus să dea unui ofiţer de poliţie cheile maşinii să i se aducă telefonul, a refuzat pe motivul că nu umblă nimeni în maşina ei fără consimţământul său, situaţie în care a fost condusă la maşină să îşi ia telefonul. Când a ajuns în apropierea maşinii, au venit rudele. Când s-a apropiat de maşină, a scos telefonul de la brâu şi i l-a dat mamei sale, moment în care poliţistul a intervenit şi a luat telefonul de la persoana respectivă. Persoana respectivă (n.r. - mama Adinei Duicu) l-a muşcat pe poliţist de mână, l-a zgârâiat pe ochi. A fost nevoie să o imobilizeze pentru a înceta agresiunea, a intervenit şi sora fetei suspectate de fraudă şi l-a pălmuit pe poliţistul respectiv", a precizat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi."
!

Deci, daca escrocii din administratie care sustin clanul Duicu au mai multa putere in pix si in distrugere si ignorare de probe decat oamenii de bine din administratie (politie), atunci tanara Duicu va fi gasita nevinovata in justitie.

D. Conform sursei http://www.gandul.info/rezultate-bacalaureat-2015-bihor-108-candidati-au-fost-eliminati-dupa-frauda-de-la-bacalaureat-14556322.html,

"Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Bihor, Nicolae Avram, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că 108 [unasutaopt!] candidaţi care au susţinut una dintre probele de la bacalaureat la Colegiul Tehnic ”Unirea” din Ştei au fost eliminaţi.";

"”Am studiat imaginile înregistrate de sistemele de supraveghere video şi se vede clar cum candidaţii schimbau între ei ciornele, fiind ajutaţi chiar de către profesorii supraveghetori”, a declarat inspectorul şcolar general.

Avram a precizat că aproximativ 40 de cadre didactice, respectiv toată
[!!!] comisia de bacalaureat şi ceilalţi profesori implicaţi, sunt cercetaţi disciplinar."!

Avem sau nu armate de infractori in invatamant? Cand frauda este generalizata si infractionalitatea este globala, se mai poate schimba ceva in bine? Se pot apara oamenii onesti de asa ceva daca nu vor sa faca parte din acest sistem infractional global? Eu zic ca nu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu