sâmbătă, 18 iulie 2015

Reactii dupa validarea acordului dintre Grecia si creditorii externi. Lectia de supraindatorare si tributul sub forma de dobanzi.

Dupa ce s-au laudat cu pozitia anti austeritate, liderii greci actuali au semnat un acord in care nu cred, care nu ofera garantia binelui pentru poporul grec si care garanteaza in fapt indatorarea poporului grec pe minim 30 de ani! Tehnic, grecii sunt datori pe 30 de ani, practic sunt datori pe termen nedeterminat!

1. Conform sursei http://www.bzi.ro/grecia-acordul-semnat-de-alexis-tsipras-a-trecut-de-comisiile-parlamentare-507181,

"Euclid Tsakalotos, ministrul de Finante, a precizat in fata comisiei parlamentare ca "acordul este unul dificil si numai timpul va putea spune daca este sustenabil.

Acesta a mai spus ca noile masuri de austeritate vor amplifica recesiunea, dar a evidentiat si unele elemente pozitive ale intelegerii, precum diminuarea tintei excedentului primar la buget.

Premierul grec Alexis Tsipras a admis ca nu crede in textul pe care l-a semnat, dar il va aplica pentru a evita un dezastru."
.

Astea sunt declaratii de lideri care lucreaza in interesul poporului?

2. Nci macar Fondul Monetar International nu crede in acest acord!

Conform sursei http://www.ziare.com/economie/criza-grecia/fmi-critica-acordul-pentru-grecia-elenii-au-nevoie-de-trei-decenii-de-gratie-1373228,

"FMI critica acordul pentru Grecia: Elenii au nevoie de trei decenii de gratie";

"Fondul Monetar International (FMI) a criticat marti seara acordul privind un nou plan de salvare oferit Greciei de liderii zonei euro, apreciind ca datoria publica a statului grec a devenit nesustenabila si ca Atena are nevoie de reducerea datoriilor.";

"Studiul FMI afirma ca statele europene ar trebui sa ofere Greciei o perioada de gratie de 30 de ani pentru achitarea datoriei sale europene, inclusiv a noilor imprumuturi, relateaza Reuters in pagina electronica. In caz contrar, europenii trebuie sa faca transferuri anuale catre bugetul grec sau sa accepte reduceri dramatice ale imprumuturilor existente.

Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE)."
.

3. In Grecia este haos si incertitudine, ca de obicei.

Conform sursei http://www.canal3.md/ro/news/grecia-tsipras-a-semnat-acordul-dar-nu-l-recunoaste,

"Acordul de la Bruxelles, care vizeaza al treilea plan de ajutor financiar acordat Greciei, a fost semnat sub presiunea liderilor europeni. Declaratia apartine premierului Alexis Tsipras si a fost facuta în cadrul unui interviu televizat. Seful executivului de la Atena spune ca îsi asuma acordul, dar nu sustine prevederile acestuia si ca l-a semnat doar pentru a evita iesirea Greciei din zona euro si un eventual colaps financiar.

”Îmi asum responsabilitatea pentru eventualele omiteri si greseli si pentru faptul ca am semnat un text în care nu cred. Oricum, sunt obligat sa implementez acest acord, pentru ca trebuie sa ma asigur ca statul elen si oamenii de rând vor fi feriti de distrugere”, a declarat premierul Greciei, Alexis Tsipras.


[Pai nu erau grecii oricum distrusi de creditele neperformante contractate de statul elen si de cheltuirea discretionara si in bataie de joc a banilor impumutati? Nu sunt grecii oricum distrusi de acordul lu' Peste? Ce a mai salvat Tsipras? A salvat Tsipras ceva? Le-a spus Tsipras grecilor in cati ani vor scapa de datorii?] 

De asemnea, seful executivului elen a sugerat ca bancile din tara, închise din 29 iunie, s-ar putea redeschide peste cel putin o luna, cu toate ca pensionarii continua sa formeze cozi la bancomate.

Totodata, functionarii publici din Grecia au anuntat ca intra într-o greva de 24 de ore, nemultumiti de noile masuri de austeritate care îi asteapta. Parlamentul Greciei trebuie sa ratifice, pâna la miezul noptii, acordul semnat la Bruxelles.

Coalitia guvernamentala are 162 dintre cele 300 de voturi, însa nu este clar cum vor vota deputatii, pentru ca documentul a fost contestat inclusiv de unii membri din partidul premierului."
.

Ma intreb cum isi asuma Tsipras responsabilitatea pentru omiteri si greseli. Va aduce de acasa 320 de miliarde de euro? Ma indoiesc.

4. Haos si austeritate in Grecia conform sursei http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Extern/GREXIT/Plan+ajutor+Grecia+vot+parlament+Alexis+Tsipras+greva:

"Parlamentarii eleni au votat în majoritate covârşitoare adoptarea planului de austeritate, cu câteva ore după miezul nopţii, termenul-limită. Pachetul de legi a trecut graţie sprijinului venit din partea opoziţiei, după ce 38 de parlamentari Syriza s-au revoltat [...]";

"În timp ce legistativul grec era în şedinţă, în piaţa Syntagma din faţa clădirii au avut loc ciocniri între forţele de ordine şi grecii care denunţă înţelegerea cu creditorii.";

"Reformele [Orice masura represiva din punct de vedere economic/ fiscal se numeste in zilele noastre "reforma", tot  asa cum exista conceptul de "crestere economica negativa"...] adoptate de Parlamentul grec:

- TVA de 23% pentru mâncare procesată şi restaurante

- TVA de 13% pentru mâncare proaspătă, facturile de energie, apă şi hoteluri

- TVA de 6% pentru medicamente şi cărţi

- renunţarea la reducerea de 30% din TVA pentru insule

- creşterea impozitului pentru firme mici de la 26% la 29%

- oprirea pensionărilor anticipate până în 2022

- vârsta de pensionare creşte la 67 de ani

Adoptarea acestor reforme nu a fost uşoară. Un sfert dintre parlamentarii Syriza au votat "nu", inclusiv fostul ministru de finanţe Yanis Varoufakis.

Aşa că Alexis Tsipras a trebuit să se bazeze pe opoziţie, care susţine că a votat deoarece aşa a dictat interesul naţional. Dar chiar membrii Syriza care au votat măsurile cerute de la Bruxelles nu erau convinşi că fac ce trebuie."
.

5. Pe greci nu ii asteapta nimic bun in viitor!

Conform sursei http://www.hotnews.ro/stiri-international-20301359-parlamentul-grec-adoptat-majoritate-covarsitoare-acordul-propus-creditori.htm,

"Cu o zi in urma, Fondul Monetar International (FMI) i-a oferit un sprijin premierului Tsipras, afirmand ca zona euro trebuie sa faca mai mult pentru Grecia si ca ar trebui stearsa o parte din datoria sa, intr-un raport publicat marti.

"Datoria Greciei nu mai poate fi viabila decat cu masuri de reducere a datoriei care sa mearga mult mai departe decat ceea ce Europa a luat in calcul pana acum", a scris FMI.

Fondul asigura ca datoria greaca este "total neviabila" si prevede ca se va apropia de 200% din PIB in urmatorii ani, fata de 175% in prezent.

La Atena, o serie de partizani ai premierului apreciaza ca acordul de luni dimineata constituie o tradare a vointei populare exprimate in referendumul din 5 iunie, cand 61% dintre greci au spus nu austeritatii."
!

Ca si in Romania anului 2010, orice majorare de taxe si taiere de venituri se numeste "reforma"! Cu toate acestea, FMI stie deja ca "datoria greaca este "total neviabila" si prevede ca se va apropia de 200% din PIB in urmatorii ani, fata de 175% in prezent."!

Deci la asta va duce acordul: la cresterea scalvagismului Greciei fata de creditorii internationali!

Mult mai credibil era orice fel de program de austeritate in conditiile in care actualii lideri greci ar fi oferit poporului grec:
- lista creditelor neperformante care au dus la indatorarea nesustenabila de pana acum,
- arestarea, judecarea si condamnarea vinovatilor de actualul dezastru financiar elen,
- confiscarea averilor tuturor responsabililor cu creditarea neperformanta si cu cheltuirea la fel de neperformanta a banilor imprumutati,
- modificarea legislatiei pentru ca o astfel de ticalosie financiara sa nu mai poata avea loc niciodata.

Dupa cum se vede, cutuma la nivel inalt (la fel ca in Romania) este ca datoriile marilor hoti sa fie platite de populatie!

Oricum ar introarce-o Grecia, UE, FMI si BCE, toata aceasta datorie a Greciei ramane o mare escrocherie financiara la cel mai inalt nivel, facuta, la fel ca si in alte tari (inclusiv in Romania), pentru sclavizarea unui intreg popor.

Dincolo de declaratiile oficiale de propaganda, cu grad de credibilitate zero, ramane faptul ca Grecia nu a stiut sa fie eficienta si pe plus financiar atunci cand nu avea datorii sau avea, sa zicem, o datorie de maxim 1 miliard de euro.

Atunci cum poate ajunge vreodata Grecia pe plus cand in zilele noastre, in anul 2015, are o datorie de 320 de miliarde de euro, iar economia arata cam la fel ca in cazul primului miliard datorat?

Nu stiu exact ce dobanzi are Grecia de platit la aceasta datorie, dar se pot face cu usurinta estimari:

1. Pentru o dobanda de numai 1% (foarte mica si extrem de improbabila) Grecia ar trebui sa plateasca anual 320 x 1 / 100 = 3,2 miliarde de euro. Cred ca s-ar putea plati aceasta dobanda. Dar care este nivelul  ratelor care trebuie platite anual?
2. Daca dobanda ar fi de 3%, atunci Grecia ar plati anual 320 x 3 / 100 = 9,6 miliarde de euro. E de colo o asa dobanda? E usor de platit asa ceva?
3. Daca dobanda ar fi de 5% (posibila in cazul unui stat extrem de indatorat, pentru ca riscurile financiare sunt uriase pentru creditor in acesasta situatie), atunci dobanda anuala de platit (fara sa mai punem ratele la credite) ar fi de 320 x 5 / 100 = 16 miliarde de euro! Cine ar putea plati 16 miliarde de euro anual dobanda, fara sa mai adaugam si valoarea ratelor creditelor? Asta inseamna o datorie nesustenabila!

16 miliarde de euro (sau 9,6 miliarde de euro sau 3,2 miliarde de euro, in functie de nivelul dobanzilor) reprezinta un adevarat tribut platit anual catre o "Inalta Poarta" financiara de catre poporul grec. Care sunt beneficiile finale ale poporului grec in schimbul datoriei de 320 de miliarde de euro? Singurele "beneficii" sunt o gramada de masuri de austeritate, dar din punct de vedere economic aceste imprumuturi nu au insemnat main nimic pentru industria, agricultura, transporturile si comertul Greciei.

Si atunci, ce sens mai are creditarea externa a unui stat? Nu e mai simplu sa se ia masuri "dure dar necesare" de la inceput, fara sa se mai faca vreun imprumut? Nu este normal ca un stat sa functioneze ca o firma privata, adica sa urmareasca sa fie mereu pe profit? Nu era mai simplu sa se ia niste masuri de austeritate de la primul miliard datorat, din moment ce imprumutarea a inca 319 miliarde nu a schimbat nimic in bine?

Nici despre dobanda anuala de plata a Greciei si nici despre ratele anuale ale Greciei nu exista informatii publice! Este cea mai buna dovada ca exista cenzura peste tot in lume!

In aceste conditii, fac o estimare personala a posibilelor rate pe care Grecia trebuie sa le plateasca anual:

1. Daca intreaga datorie s-ar achita in 10 ani, atunci Grecia ar trebui sa plateasca anual rate de 32 de miliarde de euro.
2. Daca intreaga datorie s-ar achita in 20 ani, atunci Grecia ar trebui sa plateasca anual rate de 16 de miliarde de euro.
3. Daca intreaga datorie s-ar achita in 30 ani, atunci Grecia ar trebui sa plateasca anual rate de 10,66 de miliarde de euro.

Nici macar ultima situatie nu este usor de suportat!

La ratele anuale ar trebui adaugate dobanzile anuale. Pentru simplificare luam in calcul doar cazul cel mai favorabil (extrem de improbabil):
10,66 + 3.2 = 13,86 miliarde de euro anual!

Pe scurt si rotunjit, Grecia trebuie sa achite minim 15 miliarde de euro anual rate si dobanzi pentru plata datoriei!!!

Pentru comparatie, reamintesc ca Romania s-a industrializat pe vremea lui Ceausescu cu un total de circa 10 miliarde de euro! Iar Grecia, un stat de vreo doua ori mai mic decat Romania, plateste 15 miliarde anual timp de 30 de ani (conform ipotezei de calcul cea mai favorabila) pentru... nimic!

Asta este deci o lectie in favoarea neindatorarii unui stat. Din aceasta lectie nimeni nu va invata, desigur, nimic. Mijloacele de evidenta dezinformare in masa nu au prezentat cetatenilor aceste calcule, iar la putere ajung numai corupti si tradatori, oameni ai mafiei politico-economico-juridico-financiare!

Mai adaug ca Grecia, in cazul ipotezei in care ar plati timp de 30 de ani 320 de miliarde de euro cu dobanda de numai 1%, ar achita numai pentru plata dobanzii 3,2 miliarde euro x 30 de ani = 96 miliarde de euro!!! In alte cazuri mai dure situatia ar fi, evident, mult mai groaznica.

Care este ratiunea economica pentru care un stat ar putea accepta asa ceva? Sigur ca aceasta este o intrebare retorica. Nu exista ratiuni economice care sa justifice nici aceste imprumuturi, nici aceste costuri uriase platite de populatie. Aceste imprumuturi se fac numai de catre state guvernate de guverne tradatoare ale intereselor populatiei! Astfel de imprumuturi se fac numai de catre sustinatorii mafiei politico-economico-juridico-financiare internationale!

Romania l-a mitraliat in stil mafiot pe Nicolae Ceausescu, desi acesta nu mai avea nicio datorie, fiind acuzat la televizor pe nedrept ca a dosit in strainatate 1 miliard de dolari! In Grecia nu am auzit sa fie impuscat cineva pentru aceasta ticalosie de 320 de miliarde de euro asumata de toate oficialitatile elene si internationale! Nici macar nu exista o lista oficiala cu acuzati responsabili de acest dezastru financiar! Cum este posibila aceasta dubla masura? Era Ceausescu atat de ticalos? Sunt niste "ingeri" cei care au indatorat Grecia pana la nesustenabilitate? Sau conspiratia financiara mondiala l-a terminat pe Ceausescu pentru ca nu putea din cauza acestuia sa indatoreze Romania dupa modelul Greciei?

Reamintesc ca potrivit BNR, Romania avea pe 13.08.2014 urmatoarele datorii externe (sursa: http://www.bnr.ro/page.aspx?prid=9316):

"Datoria externă pe termen mediu şi lung a însumat 75 301 milioane euro la 30 iunie 2014 (81,0 la sută din total datorie externă), în scădere cu 2,1 la sută faţă de 31 decembrie 2013.

Datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 30 iunie 2014 nivelul de 17 657 milioane euro (19,0 la sută din total datorie externă), în scădere cu 7,9 la sută faţă de 31 decembrie 2013."
!

Intr-un tabel explicativ de pe aceeasi sursa este scris:

"Total datorie externă (I+II):
Sold la 31.12.2013: 96 060; Sold la 30.06.2014: 92 958"
.

Datele sunt interpretabile si ambigue, fiind obtinute conform unor norme metodologice cunoscute doar de specialisti. Aparent, datoria publica directa a Romaniei ar fi de circa 30.000.000.000 de euro. Dobanzile platite de Romania (implicit de simplii contribuabili) pentru plata datoriei externe nu apar nicaieri in comunicatul BNR!

"Teza" care spune ca este bine ca un stat sa functioneze pe deficit (foarte iubita de exemplu de Calin Popescu Tariceanu) este o forma de manipulare destinata naivilor in favoarea creditorilor care uramresc indatorarea globala a tuturor popoarelor.

In zilele noastre tarile nu se mai subjuga militar, ci financiar! Ocupatia militara avea ca scop tot subjugarea si jefuirea globala a unui popor, dar este mult mai convenabila si mai ieftina o subjugare financiara a unui stat. O campanie militara costa si ocupatia militara este nesigura.

Pentru subjugarea financiara a unui stat este necesara instalarea in posturi cheie a oamenilor potriviti, mai bine zis a tradatorilor potriviti! Iar ocupantul financiar, creditorul lu' Peste, apare ca negustor "cinstit" si "salvator", desi la final se constata ca vinde 1 euro cu... 10 euro!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu