Motto:
"toată lumea se plânge de calitatea proastă și de faptul că nu sunt sănătoase"
(declaratie despre legume si fructe a lui Liviu Dragnea din 10.Aprilie.2019, citata de sursa https://cursdeguvernare.ro/aflat-in-vizita-de-lucru-in-giurgiu-liviu-dragnea-anunta-ca-i-va-demite-pe-sefii-institutiilor-de-control-daca-nu-opresc-contrabanda-cu-legume-si-fructe.html).
Desigur, nici cu apa cea de toate zilele nu stam prea bine, nici cu carnea, painea sau pestele.
1. La un control in Baia Mare, din 29 de firme si 12 persoane fizice, 12 au fost sanctionate contraventional, adica aproximativ 25% dintre comercianti (sursa: https://www.axanews.ro/mm/comert-ilicit-atentie-alimente-expirate-in-magazinele-din-baia-mare-ce-au-gasit-politistii.html).
Se comercializau produse alimentare cu termenul de valabilitate expirat (inclusiv carne) si tigari de contrabanda.
2. La un controalele din Piatra Neamt din ianuarie, februarie si martie 2019, din 181 comercianti au fosr sanctionati contraventional 53, adica aproximativ 25%, cu suma modica de 27.700 lei (sursa: https://telemneamt.net/produse-alimentare-si-bauturi-expirate-descoperite-de-politistii-locali/).
Asta inseamna ca per comerciant contravenient s-a aplicat in 3 luni o amenda medie de:
27.700 lei / 53 comercianti = 522,64 lei/ comerciant.
Pe luna, amenda medie inseamna
522,64 / 3 = 174,21 lei/ luna!
Este asta o amenda de neplatit? Mi se pare ca in acest fel comertul ilicit este stimulat.
Amenzile s-au aplicat pentru
"punerea în vânzare a produselor alimentare și a băuturilor carbogazoase cu termenul de valabilitate expirat, dar și pentru lipsa acordurilor de funcționare pentru desfășurarea activităților de comerț"!
Pe scurt si in concluzie, cu un abonament de 174,21 de lei pe luna comerciantii pot vinde la discretie alimente si bauturi carbogazoase cu termenul de valabilitate expirat!
Vai, ce mandru sunt ca sunt roman! Numai zic cat de mandru sunt ca sunt consumator...
3. La un control efectuat in anonima comuna Coarnele Caprei din judetul Iasi, la 12 firme controlate s-au aplicat... 12 amenzi contraventionale, adica procentaj de 100% (sursa: https://realitateadeiasi.net/marfa-expirata-pusa-la-vanzare-in-iasi/)
Se da un singur exemplu: o firma comercializa produse alimentare cu termenul de valabilitate depasit.
4. Doua marci de apa ambalata (Aquatique si Bucovina) au disparut temporar si subit de pe piata pana la linistirea lucrurilor, dupa ce a aparut suspiciunea ca apa ambalata ar fi infestata cu bacteria E-Coli (sursa: https://www.capital.ro/exclusiv-alerta-pentru-consumatori-marca-de-apa-plata-extrem-de-cunoscuta-de-romani-infestata-cu-e-coli-pericol-pentru-organism.html).
5. In finalul grupajului de probleme alimentare citez de pe site-ul oficial al ANPC (Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor), adica de pe sursa http://www.anpc.gov.ro/articol/1176/amenzi-de-peste-1-75-milioane-de-lei-aplicate-de-comisarii-anpc--n-urma-controalelor-care-au-vizat-comercializarea-legumelor--i-fructelor--n-marile-lan-uri-de-magazine.
Conform sursei citate, intr-un interval de control de 10 zile din luna februarie, din 1.124 operatori economici, 654 nu respectau prevederile legale in vigoare. Adica 58% dintre operatorii economici nu respectau legea!
Din 623 tone de legume si fructe proaspete, 177 tone, adica 28,4%, nu erau chiar atat de proaspete.
S-au aplicat 920 sanctiuni contraventionale.
Partea cea mai ridicola, penibila si nesimtita referitoare la legumele si fructele "proaspete" comercializate in Romania se regaseste intr-o lunga lista din comunicatul ANPC cu astfel de produse, despre care se mentioneaza ca erau "putrezite", "deshidratate", "imporprii consumului uman", "pe alocuri încolțite" sau aveau "pete de mucegai", "părți moi cu pete necorespunzătoare"!
Oare ce poate fi mai "proaspat" decat un produs alimentar incoltit?
Din cate am vazut pe sursa, judetele cu probleme in domeniul comertului cu fructe si legume "proaspete" erau: Dolj, Olt, Mehedinți, Vâlcea, Cluj, Satu Mare, Bistrița Năsăud, Arad, Timiș, Suceava, Mureș, Brașov, Brăila, Constanța, Galați, Bacău, Călărași, Giurgiu, Prahova, Vaslui, Bihor, Timiș, Teleorman, Iași, Municipiul Bucureşti (25 de judete din 42, cate are Romania, deci peste 50%).
Pe langa problemele grame la calitatea produselor, se practica pe scara larga si furtul nerusinat la gramaj.
Se mai practica dezinformarea cu privire la soiul, calitatea si tara de origine a legumelor si fructelor.
Se practica neafisarea pretului pe produs!
Este oare comertul alimentar un stat paralel in Romania? Eu sunt de parere ca da.
6. Urmare a prostei calitati a alimentelor prezente la nivel national in magazinele alimentare, s-a inceput o ampla actiune de control a alimentelor importate (sursa: https://www.b1.ro/stiri/eveniment/controale-produse-vami-271504.html).
Liviu Dragnea a dat un ultimatum DGv (Directia Generala a Vamilor), DGAF (Directia Generala Antifrauda Fiscala), ANPC (Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului) si ASV (Autoritatea Sanitar Veterinara), amenintand cu demiterea pe sefii acestor institutii de control daca nu opresc contrabanda cu legume si fructe.
Mafia legumelor si fructelor se plange ca li se strica marfa din cauza timpilor de control. Pai, din cate se vede in magazinele alimentare, marfa e gata stricata si daca nu e controlata, asa ca nu vad unde e problema. Daca marfa e prospata, atunci nu vad de ce nu ar rezista.
7. Scheme de fraudare a statului si consumatorilor sunt descrise, de exemplu, pe sursele:
"Cum se face evaziunea fiscală cu legume şi fructe şi cine se îmbogăţeşte" (sursa: https://www.zf.ro/eveniment/cum-se-face-evaziunea-fiscala-cu-legume-si-fructe-si-cine-se-imbogateste-9810165, nedatata, desi a dat site-ului toate permisiunile posibile);
"Ofereau mâncare oamenilor fără adăpost, iar apoi făceau firme fantomă pe numele lor." (sursa: https://www.gandul.info/stiri/ofereau-mancare-oamenilor-fara-adapost-iar-apoi-faceau-firme-fantoma-pe-numele-lor-ce-se-intampla-acum-13501047, din 2014);
"Evaziune fiscală cu fructe şi legume." (sursa: http://www.puterea.ro/eveniment/evaziune-fiscala-cu-fructe-si-legume-perchezitii-in-ilfov-135419.html);
"Boschetari, acționari la firme fantomă, folosiți într-o rețea infracțională de evaziune fiscală." (sursa: http://atacul.ro/2018/10/18/boschetari-folositi-intr-o-retea-infractionala-de-evaziune-fiscala-prejudiciul-2-milioane-de-lei/);
"Aproape 200 de percheziții în 19 județe și București, într-un caz cu prejudiciu de 6,5 milioane de dolari" (sursa: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/evenimente/aproape-200-de-perchezitii-in-19-judete-si-bucuresti-intr-un-caz-cu-prejudiciu-de-65-milioane-de-dolari-1101297, de la sfarsitul lunii trecute, adica din 21.Martie.2019). Se mentioneaza "metoda clasică pentru evaziunea fiscală: facturi fictive de la societăţi-fantomă".
8. In finalul articolului citez stirea recenta de ieri, 12.Aprilie.2019, despre moartea la numai 15 ani a gimnastei Emma Neagu, bolnava de cancer osos (sursa: https://adevarul.ro/entertainment/celebritati/a-murit-emma-neagu-gimnasta-15-ani-impresionat-ambitia-talentul-romanii-talent-ajunsese-semifinale-video-1_5cb05a3b445219c57e6c673b/index.html).
Ca de obicei in astfel de cazuri, avem cauza mortii, dar nu avem cauza bolii. Cancerul debutase sau a fost descoperit oficial pe cand fata avea 13 ani.
In mod suspect, sursa nu se intreaba ce a generat cancerul osos la o fata de nici 15 ani!
De aceea, pun eu aceasta intrebare. De ce se imbolnavesc copiii de cancer osos?
a) Din cauza alimentelor expirate, infestate, falsificate, toxice, comericalizate contra unor amenzi simbolice si ridicole?
b) Din cauza apei potabile care nu este tocmai potabile?
c) Din cauza materialelor cancerigene prezente in imbracaminte, incaltaminte si consumabile curente (de exemplu cosmetice si produse de curatat)?
d) Din cauza alcoolului?
e) Din cauza fumatului?
f) Din cauza consumului de droguri?
Evident, suspiciunea ca o gimnasta de 15 ar fi baut, fumat si s-ar fi drogat anterior nu prea sta in picioare.
Astept, cel mai probabil in zadar, o opinie avizata de la Ministerul Sanatatii.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu