luni, 27 mai 2019

Explicatia scorului relativ mic obtinut de PSD la alegerile europarlamentare din 26.Mai.2019

Conform BEC, rezultatele inca partiale ale alegerilor pentru PE, dar suficient de relevante, arata astfel (sursa: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/alegeri-europarlamentare-2019-bec-anunta-primele-rezultate-oficiale-partiale-1138432):

"PNL – 26,23 %
PSD – 23,68 %
USR-PLUS - 20,51 %
PRO Romania – 7.01 %
UDMR – 6.07 %
PMP – 5.55 %
ALDE -4.24 %".

Din punct de vedere al partidelor puterii actuale, pentru PSD este un scor destul de mic fata de asteptari, iar pentru ALDE este un scor catastrofal, insuficient pentru atingerea pragului electoral.

Din punct vedere al partidelor de opozitie, PNL a obtinut un scor foarte bun, iar USR PLUS a obtinut un scor uimitor si aproape incredibil (din punctul meu de vedere).

Caror circumstante se datoreaza aceste rezultate?

In primul rand, prezentei la vot. Ca de obicei, propaganda a cerut cetatenilor sa iasa la vot si de data aceasta s-a reusit mobilizarea a unui plus de 9% de alegatori fata de alegerile parlamentare din 2016.

In mod traditional, PSD are un electorat stabil, format in special din cetateni angajati in sectorul bugetar sau in companiile de stat, favorizati de o salarizare superioara si in general nemeritata in raport cu performantele. La acestia se mai adauga pensionari care au beneficiat de majorarea punctului de pensie si de cresterea pensiilor. Este o manipulare in forma continuata (legala, din moment ce nu vad cum ar putea fi combatuta) a democratiei si a voturilor.

Problema PSD-ului a fost ca gruparile Iohannis-PNL si USR PLUS, dar nu numai ele, au reusit sa scoata la vot mai multi votanti, si toti acestia nu ar fi votat vreodata cu PSD.

"Opozitia" a inteles ca poate micsora ponderea PSD in rezultatul electoral final numai prin mobilizarea suplimentara a nehotaratilor.

In Romania, in mod traditional, la vot se prezinta mai putin de 50% dintre alegatori. Este semnul cel mai clar ca orice grupare politica este nepopulara din start la nivel national in Romania. Gruparile politice romanesti servesc in general interese, nu tara sau cetatenii. Este motivul evident pentru care nu ma voi duce la vot prea curand: gruparile politice din ultimii 30 de ani nu m-au reprezentat niciodata.

Ca sa aiba succes electoral, o grupare politica trebuie sa ofere unele avantaje propriului electorat, iar pentru succes electoral constant (indiferent de "doctrina", de "proiecte") acest electorat trebuie sa insemne macar 10% din numarul total al alegatorilor. Pentru simplificare si pentru date concrete, sa zicem ca acest electorat propriu ar numara 2.000.000 de alegatori.

La o participare de sub 50% din electorat la vot, acest electorat propriu unui partid inseamna, conform aritmeticii elementare, minim 20% din rezultatul votului.

La o participare de sub 40% din electorat la vot, acest electorat propriu unui partid ar putea insemna minim 25% din rezultatul votului.

La acest procent cert se mai adauga in mod natural votul nehotaratilor care se orienteaza catre respectivul partid din diverse motive.

La alegerile parlamentare din 2016, PSD a reusit o victorie detasata in conditiile unei prezente la vot de sub 40% si a totalei neseriozitati a partidelor de "opozitie".

La alegerile europarlamentare din 26.Mai.2019, PSD nu a reusit sa atraga nehotarati, ca urmare a campaniilor agresive ale politicienilor opozanti, ale agentilor de influentare a opiniei publice de pe retelele de socializare si ca urmare a... inflatiei galopante din aceasta primavara a produselor alimentare de baza si scumpirii unor servicii de baza!

Desi sursele vorbesc despre cresterea inflatiei in general in Romania si despre faptul ca Romania are cea mai mare inflatie din UE (surse, de exemplu: https://www.realitatea.net/dezastru-total-pentru-guvernarea-psd-alde-romania-cea-mai-mare-infla-ie-din-ue-in-aprilie_2193811.html; http://www.business24.ro/macroeconomie/inflatie/romania-a-avut-cea-mai-mare-inflatie-din-ue-in-aprilie-1603905; http://www.ziare.com/economie/inflatie/iar-a-crescut-inflatia-cel-mai-mult-s-au-scumpit-cartofii-apa-calda-si-posta-1561344), trebuie subliniat ca s-au scumpit foarte mult in special produse alimentare de baza pentru romanii care au un trai minimal (varza, cartofi, morcovi, ceapa), s-au mai scumpit mai toate legumele si fructele proaspete, in solidar cu scumpirea energiei termice si electrice.

Situatii care au generat justificate nemultumiri si tensiuni, in special in randul populatiei urbane, care, conform datelor, s-a prezentat in numar mai mare la vot si, desigur, nu a votat cu PSD, considerand ca PSD poarta responsabilitatea acestei situatii. Evident, sătuii din PSD nu au remarcat problema electoratului cu vesnice probleme materiale.

Altfel spus, populatia (in special cea urbana, mai dependenta de haleala de cumparat decat populatia rurala) a cam fost infometata si tinuta in lipsuri (la fel ca in ultimii ani ai lui Ceausescu) in speranta ca va iesi in strada sau la vot.

De ce o fi tocmai acum in Romania inflatia de 3 ori mai mare decat media UE? De ce s-au tot scumpit in Romania energia electrica si energia termica? Circumstantele tin de manipularea pietei si a preturilor, nu de cerere si oferta.

Uimitoare a fost prezenta masiva si agresiva la vot in unele orase europene. La fel de uimitoare a fost pozitia in general pro USR PLUS a alegatorilor din strainatate, unde PSD a contat pur simbolic. Nu e o mare subtilitate faptul ca PSD nu este popular in strainatate, dar popularitatea USR PLUS arata ca a existat o mare influentare si mobilizare a electoratului din strainatate in acest sens.

O fi inteles electoratul ce inseamna gruparea USR PLUS si a constientizat electoratul din strainatate cine sunt oamenii din prim planul USR PLUS?

M-as cam mira, pentru ca altfel nu ar fi dat navala la vot in favoarea acestei grupari politice. Asa ca niste precizari despre "elitele" USR PLUS ar fi necesare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu