miercuri, 1 iunie 2011

Conceptul de saracie

Preluare de pe link-ul de mai jos:
http://ro.wikipedia.org/wiki/S%C4%83r%C4%83cie

"Saracia înseamna o viața lipsita de șansele de a trai în cadrul unui anumit standard minim de nivel de trai. Acest standard este relativ, fiind foarte diferit dupa țara sau regiune. Organizația Mondiala a Sanatații (OMS), organizație din cadrul ONU, definește saracia ca pe un indice rezultat din raportul dintre venitul mediu pe glob pe cap de locuitor și venitul mediu (salariul mediu) pe cap de locuitor al țarii respective. De exemplu în Germania, unde exista un procent de 60% din salariile medii din Uniunea Europeana, limita saraciei a fost considerata în anul 2003 la un venit lunar de 983 euro.
Alte repere pentru stabilirea limitei saraciei sunt insuficiența venitului pentru acoperirea cheltuielilor necesare unei alimentari regulate, sau a necesarului pentru îmbracaminte, încalzire și alte necesitați indispensabile traiului.
Aceasta saracie atrage dupa sine deficiențe culturale, o lipsa de calificare și creșterea analfabetismului populației.
Saracia poate sa fie o saracie absoluta și o saracie relativa, între aceste doua forme existând forme structurale tranzitive.
Robert McNamara, un om politic american, definește saracia absoluta ca o stare extrema a existenței umane când individul în lupta pentru supraviețuire este expus la lipsuri și umilințe de neînchipuit, ce depașesc fantezia lumii privilegiate.
În lume, aproape un miliard (850 de milioane) de oameni sufera de foame sau subnutriție din care 170 de milioane de copii. La fiecare 5 secunde moare un copil de o vârsta de sub 5 ani, în total mor anual cca. 30 de miloane de oameni din cauza subnutriției.

Masuri de înlaturare a saraciei

Printre aceste masuri se numara ajutoarele sociale, alocațiile acordate de stat familiilor nevoiașe, asigurarea posibilitații unei calificarii corespunzatoare tineretului conform necesarului economic.

Cauzele saraciei sunt:

Razboaiele, sau alte conflicte militare
Structura politica (de exemplu dictatura)
Structura economica (o repartiție inegala a venitului național, corupția, datoriile mari ale statului)
Greșeli a regimului de conducere (incompetența, instabilitate, lipsa reformelor necesare avântului economic) care pot provoca ridicarea ratei șomajului
Catastrofe naturale (cutremure, seceta)
Epidemii
O creștere intensa a numarului populației"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu