marți, 28 iunie 2011

O altfel de democratie

Ma uitam la protestele de strada din Grecia, de azi. Sa se exprime un protest in strada este un gest democratic. Dar aruncatul cu pietre in politisti este un gest violent si care poate avea consecinte grave. Printre altele, poate justifica o interventie in forta a politiei. In Romania pentru asa ceva se poate face uz de arma. Iar consecintele asupra protestatarilor pot fi deosebit de grave.

Un paradox al democratiei din multe tari (inclusiv Romania) il constituie faptul ca dupa alegeri statul actioneaza impotriva majoritatii alegatorilor, care ajung sa isi exprime nemultumirea in strada. Ce ii impiedica pe cetateni sa se organizeze chiar in timpul protestului? La protest sunt uniti de aceleasi probleme si nemultumiri. La protest s-ar putea desemna, democratic, persoane care sa candideze la urmatoarele alegeri, in calitate de reprezentanti ai protestatarilor. Ar trebui puse pe hartie nemultumirile, propunerile pentru rezolvarea lor si sa se realizeze un program de guvernare. Candidatii s-ar putea alege ca la loto, numarandu-se persoanele din 100 in 100. Candidatii sa fie cei cu numerele 100, 200, 300 si asa mai departe. Este o forma arbitrara de a desemna candidati, dar foarte credibila, fiind vorba de persoane alese dintre protestatari. Mult mai credibila decat desemnarea demagogilor iremediabili ai campaniilor electorale tip circ.

Ce ar avea acestia in plus fata de politicienii de meserie? In primul rand buna credinta. Politicianul clasic este un artist al minciunii si manipularii mentalului colectiv. In Romania s-a vazut foarte clar ca procesul electoral este o mascarada impanata de demagogie si minciuna. Partidele politice se intrec in promisiuni fara acoperire pentru a acapara puterea si pentru a cheltui apoi discretionar banii publici in interes personal.

Toate economiile asa-zis puternice ale lumii au datorii publice uriase. Guvernele toaca banii publici pe banda rulanta, justificat sau nu, in timp ce confisca legal sub forma de taxe procente care depasesc 50% din veniturile cetatenilor. In Romania statul huzureste in timp ce simplii cetateni se tarasc in saracie. Nu trebuie revolutionat sistemul democratic, trebuie revolutionat numai votul si desemnarea candidatilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu