joi, 1 februarie 2018

Minim 190 de lei de persoana, luati cu japca de stat in numele "sanatatii"

Statul "social" roman ia cu japca 190 de lei lunar de la persoanele care nu realizeaza venituri, in numele contributiei pentru "sanatate".

Conform Constitutiei Romaniei, Articolul 1, alineat (3), Romania ar fi stat social:

"(3) România este STAT de drept, democratic şi SOCIAL, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate."!

Bla-bla-bla constitutional... Mai ales ca, potrivit comunicatelor din ultima vreme ale procurorilor "revolutia" s-a evaporat in conspiratie, lovitura de stat, manipulare televizata si diversiune mortala in "campul tactic".

Deci, ce inseamna "stat social"? Juridic vorbind, definitia nu exista, deci poate insemna orice. De exemplu, ce "vrea" muschii PSD-ului, detinator al puterii la ora actuala.

Stiu ca grupurile de interese tot cauta revizuirea Constitutiei Romaniei, nu pentru interesul cetatenilor, ci doar pentru a ni se baga pe gat in mod juridic monarhia, evident impotriva vointei poporului si a Constitutiei actuale.

De aceea, consider ca o revizuire de fond a Constitutiei Romaniei ar trebui sa urmareasca indeplinirea a minim doua obiective naturale:

1. Definirea juridica a tuturor termenilor cu care opereaza Constitutia Romaniei (mi se pare normal sa stim despre ce se vorbeste in Constitutie, nu sa inteleaga orice nemernic al banilor publici ce are el chef);

2. Prevederea de sanctiuni penale pentru orice incalcare a drepturilor constitutionale (in primul rand ar fi vizate drepturile omului, dar, in masura in care Constitutia Romaniei reprezinta legea fundamentala, in mod normal totul este foarte important). Nu este normal ca drepturile constitutionale ale cetatenilor sa fie sistematic si matematic incalcate, fara sa raspunda in fata legii cei care savarsesc incalcarea legii fundamentale. Practic, in absenta sanctiunilor penale pentru incalcarea prevederilor constitutionale, Constitutia Romaniei nu reglementeaza... nimic. Unul din momentele evidente si de netagaduit de incalcare a prevederilor constitutionale a fost Referendumul prin care poporul si-a exercitat suveranitatea, votand pentru un parlament cu 300 de alesi, iar vointa si suveranitatea poporului au fost total ignorate de decidentii politici!

Dincolo de aceasta paranteza, romaneste vorbind, "stat social" ar fi acela care s-ar ingriji de persoanele mai putin favorizate sau vulnerabile sau extrem de defavorizate.

Cum intelege statul mafiot totalitar roman sa fie social si sa protejeze persoanele vulnerabile?

Total impotriva firii, logicii elementare si bunului simt.

Cica a crescut salariul minim pe economie. De fapt s-au mutat contributiile angajatorului in sarcina angajatului. Faptul in sine mi se pare normal, pentru ca, intr-o societate care pretinde ca s-ar baza pe eficienta economica, munca angajatului plateste taxele (angajatorul neavand o tiparnita de bani; chiar daca pana in 2017 angajatorul platea in acte contributii pentru salariat, tot din munca salariatului le platea).

Pe vremea salariului minim brut lunar de 1450 de lei, salariul complet (cu toate taxele de la angajat si angajator) era de 1783 lei (sursa: http://www.calculatorsalariu.ro/?action=calcs2&suma=1450). Salariul net lunar era in acest caz de 1065 lei.

Acum, cand salariul brut lunar este de 1900 lei, salariul net este de 1162 lei (sursa: http://www.calculatorsalariu.ro/?action=calcs2&suma=1900&simulare-salariu-2018).

Deci, in termeni reali, salariatului i-a crescut salariul minim lunar cu aproape 100 de lei lunar.

Daca ne uitam la scumpirile alimentare din ultima vreme (printre putinele care conteaza pentru omul de rand, care nu mananca Dacia Logan sau Mercedes, ci cartofi, mere, lapte, unt, oua si asa mai departe), vedem ca in realitate s-a facut un hocus-pocus cu cifre, iar nivelul de trai al romanilor a scazut. Probabil ca asta e interesul cetatenilor, vointa poporului si alte clisee folosite de mascaricii de politicieni cu ocazia alegerilor.

Numai ca, odata cu cresterea salariului minim brut, CASS a crescut de la 5,5% la 10%. Inainte o parte era platita de angajator, acum totul este in sarcina angajatului. De aceea, in cazul salariului minim brut lunar, contributia a crescut de la 80 de lei lunar la 190 de lei lunar!

Angajatul ca angajatul, dar persoanele care nu realizeaza venituri trebuie sa plateasca 190 de lei lunar sau 2280 de lei anual pentru a fi asigurati. Ceea ce, dupa parerea mea, inseamna faliment cu acte in regula si cu legea in mana pentru foarte multe persoane vulnerabile.

Imi este greu sa inteleg ce se intampla cu persoanele care nu realizeaza venituri si pur si simplu nu au cum sa achite 190 de lei pe luna pla CASS.

Persoanele fara venituri sunt obligate sa se inregistreze la ANAF in termen de 15 zile de cand se afla in aceasta situatie, altfel fiind pasibile de amenda cuprinsa intre 500 si 1000 lei (sursa: https://www.avocatnet.ro/articol_42298/Ce-ri%C8%99ti-dac%C4%83-nu-te-inregistrezi-la-Fisc-pentru-a-pl%C4%83ti-CASS-cand-nu-ob%C8%9Bii-venituri.html)!

O gramada de romani (cel putin sute de mii, daca nu milioane) sunt in situatia de a nu realiza venituri, de a nu putea plati nici CASS, cu atat mai mult amenda lu' Peste. Asa ca nu stiu ce urmareste statul roman, altceva decat sa-si bata joc de ei si sa le ofere un statut juridic de sclavi sau de etern datori! Vorbim de o politica antiromaneasca, antisociala si anticetatean pura!

Dincolo de aceste considerente sociale, trebuie subliniat inca o data faptul ca ANAF (Fiscul) si CNAS (Casa Nationala de Asigurari de Sanatate) sunt doua entitati care nu stiu una de alta.

Faptul ca o persoana fizica fara venituri achita 190 de lei lunar nu inseamna ca este automat asigurata! Oamenii sunt pusi pe drumuri ca sa se inregistreze la filialele CNAS (de exemplu la CASMB, Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti) daca vor sa figureze ca asigurati. Plata la ANAF se face doar pentru evitarea amenzilor, dobanzilor si penalitatilor! Exista salariati care nu figureaza ca asigurati la CNAS, desi firmele la care lucreaza ii asigura ca si-au platit contributiile! In cazul salariatilor bucuresteni, rezulta o "plimbare" in nordul Bucurestiului si o zi de munca sacrificata pe altarul CASMB!

Din punctul meu de vedere, totul este o bataie de joc. Normal ar fi ca in momentul in care salariatul sau persoana fara venituri este inregistrat(a) ca platitor/ platitoare de CASS la ANAF, automat si instantaneu programul de calculator sa inregistreze persoana respectiva ca asigurata. Nu este nicio mare branza IT, maxim doua linii de cod informatic.

Dar, pentru a asigura unor pilosi locuri de munca practic fara nici cea mai mica valoare, CNAS este un intermediar inutil si de neocolit, unde oamenii sunt pusi pe drumuri atunci cand constata ca nu sunt asigurati desi ar trebui sa fie asigurati.

La CASMB programele de calculator fac inregistrarile foarte incet (nu stiu cum este in teritoriu), ceea ce duce la cresterea timpilor de asteptare si la nervi inutili pentru simplii cetateni.

Sa mai remarcam faptul ca statul, care, chipurile nu a introdus noi taxe, ar fi vrut sa elimine impozitul pe dividende (in prezent de 5%)! Deci, persoanele care nu realizeaza venituri platesc 190 de lei lunar CASS, persoanele care realizeaza venituri din dividende ar fi trebuit sa nu plateasca nimic!

Si atunci unde este statul social? Nu ar fi fost normal ca persoanele care realizeaza venituri sa contribuie si pentru persoanele care nu realizeaza venituri?

Probabil ca interesul este sa fie angajati cat mai multi pe salarii mizerabile, iar plata CASS este un factor de presiune economica in plus pentru amarasteni! Pe scurt, traim in plin scalvagism de piata!

In Romania este in continuare la moda ideea cu romanii care nu vor sa munceasca (fara sa existe mentinunea firesca "pe salarii de mizerie").

Bine ca are statul mafiot totalitar bani pentru salariile infractorilor bugetari: conform sursei https://www.libertatea.ro/stiri/ce-avere-eugen-stan-pedofilul-din-lift-2099657, politistul pedofil din lift "a avut un venit de 42.000 de lei, în 2016" (adica fix 3.500 de lei pe luna)!!! Iata de ce nu are statul bani si la ce contribuie persoanele fara venituri! Astept cu interes sa vad ce pensie de lux va avea pedofilul din Politia lu' Peste!

Evident, statul mafiot totalitar este foarte "social" cu... infractorii!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu