S-a spus in media ca agricultura romaneasca in 2012 este foarte afectata de seceta. Este normal sa fie asa, intr-o tara a carei lideri au decis distrugerea sistemului de irigatii la inceputul anilor '90, probabil din dorinta de a arata ca Nicolae Ceausescu era un "tiran" si un "dictator" caruia nu-i pasa de popor. Noroc ca le pasa de popor mascaricilor incravatati actuali de la putere. Probabil ca sistemul de irigatii de pe vremea vechiului regim era considerat o mostenire dezastruoasa si o investitie megalomanica. Asa ca a fost "destructurat" cu mare entuziasm tembel, in numele libertatii prost intelese.
Aflam de pe sursa
http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-13133453-comisia-europeana-romania-cea-mai-mare-scadere-productiei-agricole-2012-35-8.htm:
"Romania este insa cea mai afectata in ceea ce priveste scaderea productiei in raport cu anul 2011, volumul acesteia scazand in 2012 cu 35,8%."
...
"Pe de alta parte, Franta, Germania si Italia vor inregistra in 2012 cresteri ale productiei in raport cu 2011, de 9,2%, 4,6% si, respectiv, 8,5%. In Marea Britanie productia agricola se va majora cu 0,8%."
Minunat, Franta, Germania si Italia au inregistrat cresteri ale productiei agricole chiar si pe seceta pentru ca au sisteme de irigatii! Soare sa fie, ca vin ei cu apa. Oare cand vor "inventa" minunatii nostri politicieni si fermieri apa rece?
Iar de pe sursa
http://stirileprotv.ro/stiri/social/toamna-vine-cu-un-nou-val-de-scumpiri-carnea-lactatele-si-legumele-mai-scumpe-cu-20.html aflam:
"Seceta a distrus jumatate din productia agricola. Carnea, lactatele si legumele, cu 20% mai scumpe"
...
"40% din productia agricola de anul acesta a fost distrusa de seceta. De departe, porumbul este cel mai afectat. Fata de anul trecut, recolta e la jumatate, iar asta face pretul sa se dubleze. Automat si hrana animalelor este mai scumpa, iar noi vom simti cresterea din plin in fata galantarelor cu carne. Cea de porc, de exemplu, ar putea ajunge chiar la 17 lei, la pulpa.
Si la o fabrica de mezeluri din Brasov, patronii pregatesc scumpiri, de la 10 pana spre 20%. Nici pretul carnii de vita nu ramane pe loc, dimpotriva, ar putea creste cu pana la 20%, iar laptele se va scumpi si el cu aproape 30 de procente. Si la pui, gasim aceleasi calcule."
"Minunat", la sfarsitul fiecarei veri (daca nu chiar in tot timpul anului) in Romania se face propaganda scumpirilor.
In final, sursa urmatoare
http://www.antena3.ro/economic/biz-news/datele-la-care-nimeni-nu-se-astepta-ce-s-a-intamplat-cu-economia-romaniei-in-primul-semestru-al-anului-182995.html, care citeaza Institutul National de Statistica, pune punctul pe "i" si chiar si pe "j":
"În perioada aprilie- iunie 2012, creşterea a fost determinată, în primul rând, de activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice, dar şi de construcţii, unde avansul a fost 5,2%. Creşteri uşoare s-au înregistrat şi în activităţile de informaţii sau comunicaţii.
În schimb, reduceri ale volumului de activitate au fost observate în administraţie publică şi apărare, asigurări sociale, învăţământ şi sănătate. Scăderea a fost de aproape două procente. Şi agricultura a scăzut cu 1,6%." [!!!]
In concluzie, ne-am lamurit cum sta treaba:
- din punct de vedere agricol productia de haleala a scazut cu 35%-40%;
- din punct de vedere inflationist preturile la haleala cresc cu 10%-30% (atunci cand nu se dubleaza si se tripleaza);
- din punct de vedere economic agricultura a scazut cu 1,6%, deci suntem pe cale sa iesim din recesiune!!!
Sa nu uitam ca 2012 este "Anul Caragiale".
Εικόνες από γιορτινούς στολισμούς στην πόλη
Acum 48 de minute
Marius,eu una m-am lamurit cu tot si cu toate.Vai de capul nostru,cine stie ce ne mai asteapta.
RăspundețiȘtergereO seara buna!