Editia centenara a Turului Frantei s-a incheiat ieri, 21.Iulie.2013.
A fost o editie deosebita, care a incercat sa ofere tot ce are ciclismul mai valoros si tot ce are Franta mai frumos.
Cu etape programate in zone turistice exceptionale, de exemplu in Corsica (premiera absoluta), Nisa, Bretagne cu Saint-Malo si Mont-Saint-Michel, Pirinei, Alpi, dar si cu etapa finala de la Paris terminata in nocturna (alta premiera), Turul Frantei mi s-a parut din nou o competitie captivanta si foarte reusita.
Sprinturile si contratimpii de pe sosele impreuna cu catararile de pe munti au incantat iubitorii acestui sport de anduranta, printre care ma numar si eu.
Ultima etapa, departe de a fi linistita, a insemnat un duel intre "gheparzi" (sprinteri). Poate insemna, in acelasi timp, sfarsitul erei castigatoare a lui Cavendish, devansat la sprint atat de invingatorul de etapa Kittel (care a castigat 4 etape in aceasta editie a Turului Frantei), cat si de Greipel, celalalt sprinter care se numara printre favoriti.
Sprintul final mi s-a parut fantastic. Kittel a intrat in ultimul viraj cu un oarecare avans, ceilalti doi urmaritori s-au napustit pe urmele lui, recuperau cate putin si pareau ca au sanse sa revina. Lui Cavendish i-a sarit o roata peste o mica denivelare, dar a reusit sa evite o posibila cazatura de final, iar Kittel a rezistat si a castigat. Astfel s-a intrerupt suprematia lui Cavendish, care castigase de patru ori in ultima etapa de la Paris.
Foarte frumoasa a fost reluarea din lateral a sprintului, cand acesti adevarati bolizi pe doua roti (cu tractiune "animala"!) si-au impins simultan bicicletele pe linia de final. Pacat ca nu stim cu ce viteza au rulat spre linia de sosire!
Spectacolul de lumina proiectat pe Arcul de Triumf cu ocazia acordarii premiilor a fost deosebit. Au fost prezenti multi fosti ciclisti, printre care si unii mari castigatori ai Turului Frantei de-a lungul anilor.
Castigatorul editiei centenare a Turului Frantei a fost britanicul Christopher Froome. Dupa ce s-a dovendit peste ani ca Armstrong s-a dopat, a devenit un obicei sa se suspecteze castigatorul de dopaj. Pe acest principiu, ma mir ca nu il suspecteaza nimeni inca de dopaj pe columbianul Quintana, al doilea in clasamentul general, care a castigat titlul de cel mai bun catarator dupa ce l-a invins pe Froome in catararea din penultima etapa.
Dar acestea sunt probleme ale medicinei sportive si ale Uniunii Cicliste Internationale. Eu, ca practicant amator de ciclism, isi doresc pe de o parte sa castige intotdeauna cel care... a trecut primul linia de sosire; pe de alta parte imi doresc (si mi se pare corect) sa fie demascati toti trisorii, indiferent cat timp va dura acest lucru.
Astfel ca, la final, felicit si aplaud fara deosebire toti ciclistii participanti la aceasta editie centenara a Turului Frantei si le multumesc celor care au adus aceasta competitie in casele noastre.
Prasium majus
Acum 4 ore
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu