miercuri, 24 iulie 2013

Crima organizata din penitenciare si civilizatia secolului 21

1. Un subiect actual este cel despre 14 detinuti din 5 penitenciare care "au indus în eroare anul acesta 78 de persoane folosind metoda 'Accidentul', pretinzându-le sume cuprinse între 2.000 şi 25.000 de lei" (sursa http://www.agerpres.ro/media/index.php/justitie/item/212096-PTB-14-detinuti-de-la-cinci-penitenciare-din-tara-au-indus-in-eroare-zeci-de-persoane-folosind-metoda-Accidentul.html).

Se spune, in mod eronat dupa parerea mea, ca invinuitii (care erau privati de libertate, unii chiar condamnati pe viata), telefonau la intamplare victimelor.

Deja este ciudat ca detinutii aveau telefon mobil; timp liber e clar ca aveau din belsug, credit la telefon nu se stie; la fel de ciudat este ca "din intamplare" erau contactate telefonic persoane in varsta, dar cu posibilitati materiale. S-ar putea verifica imediat din lista de apeluri daca acestea s-au facut la intamplare (de la +000.000 la +999.999) sau s-a mers la pont, fiind contactate preferential persoanele cu situatie materiala buna. Poate face rost vreun jurnalist de aceasta informatie...

Pentru ca este posibil sa fie o retea mult mai complicata, care sa plece de la persoane cu acces la date personale care includ si veniturile declarate la fisc. Nu este poate evident, dar in baza de date a statului exista informatii destul de complete despre situatia materiala (bani castigati si proprietati detinute) a oricarei persoane, iar structurile infractionale au dovedit ca pot accesa orice baza de date.

Oricum, de remarcat ca acest tip de infractiune (metoda 'Accidentul') se practica la scara nationala si a dus la mobilizarea a 500 de politisti (!), care au efectuat perchezitii in 5 penitenciare (la Galati, Iasi, Craiova, Tulcea si Mergineni-Giurgiu), dar si la 42 de adrese din 11 judete (Galati, Braila, Ilfov, Ialomita, Valcea, Buzau, Caras-Severin, Hunedoara, Suceava, Iasi, Calarasi) si din Bucuresti.

Am o curiozitate personala: si condamnatii pe viata urmeaza programe de reeducare pentru a fi redati societatii? In mod cert, cei care participau la programul "Accidentul" nu erau prea interesati de reeducare.

2. Mai putin vizibil in media este subiectul despre o alta infractiune organizata in penitenciar, o capcana pentru persoanele care isi cauta un loc de munca.

Astfel, conform sursei http://www.glasul-hd.ro/14-victime-%C5%9Fi-un-prejudiciu-de-12600-de-lei-Angaj%C4%83ri-fictive-direct-pe-Internet-O-nou%C4%83-metod%C4%83-de-%C3%AEn%C5%9Fel%C4%83ciune-inventat%C4%83-%C3%AEn-pu%C5%9Fc%C4%83rie_17_7368.html,

"Trei persoane, între care doi bărbaţi închişi într-un penitenciar din ţară şi soţia unuia dintre aceştia, au pus „pe picioare” o nouă metodă de înşelăciune cu angajări fictive pe Internet, prin care au reuşit, în perioada octombrie – decembrie 2012, să facă 14 victime, în mai multe localităţi din ţară, între care şi Deva."

"Aşadar, cât au stat după gratii, cei doi bărbaţi au avut acces la Internet şi mult timp liber încât să pună pe picioare o afacere pe cât de profitabilă pe atât de ilegală. Astfel, au căutat certificate de înregistrare ale unei societăţi comerciale prin căutare de imagini pe www.google.com, care returnează, după acest criteriu de căutare, cel puţin 500.000 de rezultate la diverse rezoluţii, dimensiuni, culori sau chiar date ale upload-ării. Folosind imaginea respectivă, deschideau un cont de angajator pe site-urile www.bestjobs.ro sau www.ejobs.ro şi postau un anunţ pentru recrutarea a două categorii de personal: director zonal şi agent de vânzări."

Oare cati angajatori fantoma mai exista pe internet?

3. Traficul de droguri poate fi si el organizat din penitenciar. Conform sursei http://www.opiniatimisoarei.ro/trafic-international-de-droguri-organizat-din-puscarie-un-detinut-de-la-penitenciarul-timisoara-aducea-iarba-din-serbia-printr-o-retea-pe-care-o-conducea-de-dupa-gratii/21/06/2013,

"Un puscarias incarcerat la Penitenciarul Timisoara, Zlatco Costici, a pus pe picioare o filiera, formata din tineri cu varste intre 18 si 20 de ani, toti studenti, care aducea cannabis din Serbia la Timisoara. Din spatele gratiilor, detinutul coordona reteaua de traficanti.

Barbatul a ajuns in puscarie dupa ce a fost condamnat pentru contrabanda cu tigari in celebrul dosar al fostului primar de Pojejena, Omer Radovancovici, supranumit “Printul Clisurii”, care are de executat 5 ani de inchisoare."

4. In Republica Moldova, crima organizata din penitenciar nu opereaza cu maruntisuri. Aici, niste angajati ai Departamentului Institutiilor Penitenciare sunt acuzati de procurori ca au favorizat activitatea unei organizatii criminale, care numara 11 membri si care au fost condamnati la un total de 175 de ani de inchisoare! Conform sursei http://adevarul.ro/moldova/social/patru-angajati-departamentului-penitenciare-acuzati-dosarul-gruparii-criminale-makena-1_51da5f40c7b855ff56150dfb/index.html,

"Dosarul penal a fost declanşat la începutul anului 2010, după ce mai mulţi deţinuţi s-au plâns că ar fi fost şantajaţi prin aplicarea violenţei şi ameninţarea cu moartea de către un grup de condamnaţi ai penitenciarului - membrii organizaţiei criminale „Makena“. Potrivit procurorilor, în anii 1999-2010, Moscalciuc condamnat şi deţinut în diferite penitenciare din ţară a format organizaţia criminală „Makena“, alcătuită din reuniuni de grupări criminale, una dintre care îşi desfăşura activitatea pe teritoriul Penitenciarului Pruncul.

Cu scopul de a crea fonduri băneşti pentru susţinerea organizaţiei în instituţiile penitenciare şi pentru atragerea altor membri din rândurile deţinuţilor, membrii reţelei interlope îi şantajau pe alţi condamnaţi ai penitenciarelor. Ultimii fiind ameninţaţi cu moartea, erau impuşi să achite sume impunătoare de bani. Aceste sume erau extorcate de la apropiaţii persoanelor condamnate care se aflau în libertate, prin diferite scheme criminale create de către membrii organizaţiei criminale „Makena“ şi tolerate de angajaţii DIP, susţin procurorii."


5. De altfel in Republica Moldova pare sa fie o moda a crimei organizate in penitenciare. Conform sursei http://www.amnesty.md/press-releases/26-iunie-s%C4%83-rupem-lan%C5%A3urile-torturii,

"Republica Moldova a pierdut la CEDO, în total, 62 de dosare pe cazuri de tortură şi tratamente inumane sau degradante şi a fost obligată să plătească circa 13 milioane de lei sub formă de despăgubiri. În 15 hotărâri, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat violarea art. 3 CEDO, cu referire la condiţiile proaste de detenţie din penitenciare. 13 dintre acestea se referă la condiţiile de detenţie din Penitenciarul nr. 13. Alte circa 200 de dosare privind alegaţii de tortură şi rele tratamente sunt pe lista de aşteptare la Curtea Europeană."


Este evident ca cu cat exista mai multa saracie, cu atat exista mai multa infractionalitate. Exista retele profesioniste, specializate pe domenii infractionale, care parca au explodat. Dar multe persoane ajung sa comita delicte pentru ca nu au nici macar o sansa la o viata normala, la un loc de munca. Daca vrei sa traiesti trebuie macar sa mananci. Cum mancarea nu e gratis, ori o cumperi cu bani castigati din munca, ori incerci sa o furi, intr-un fel sau altul. Daca dai gres cand furi, atunci esti prins si condamnat. Statul, care nu ia masuri constitutionale pentru a-ti oferi oportunitati de trai decent, iti ofera casa si masa gratis o perioada. Ciclul se poate repeta la nesfarsit.

Viata de zi cu zi arata mai degraba ca exista o politica de stat care prevede existenta unui procent de infractori in societate. Cum ne putem imagina ca o persoana eliberata din penitenciar se poate reintegra in societate, cand societatea ii refuza accesul la resurse?

Pentru o persoana care nu are acces la resurse viata este o jungla si toti cei din jur sunt vazuti ca dusmani. Am aflat de-a lungul timpului de tot felul de omoruri absurde, de victime tratate cu o violenta si o cruzime iesite din comun, care arata ca "civilizatia" ramane o ipocrizie in conditiile in care exista un numar urias si in crestere de persoane excluse social din start.

De altfel conform sursei http://www.editie.ro/articole/social/o-noua-sansa-pentru-persoanele-private-de-libertate.html,

"Potrivit unui sondaj realizat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, rata de recidivă este îngrijorător de mare: se estimează că între 60 şi 80% din totalul populaţiei private de libertate din România revine, mai devreme sau mai târziu, în penitenciare."

"Rata de recidivă a deţinuţilor este foarte mare nu doar în România, ci şi în Europa."


Civilizatia ar trebui sa se aplice incepand cu baza societatii, ar trebui ridicat standardul de viata al celor mai saraci. In Romania, salarizarea mizerabila indeamna multi dintre salariatii care lucreaza, de exemplu, pentru insuficientul salariu minim pe economie sa caute orice oportunitate de furt. Hotia este foarte prezenta in Romania pentru ca statul refuza cetatenilor sai dreptul la viata decenta prin munca cinstita; practic statul pare sa urmareasca transformarea cetatenilor sai in infractori, iar faptul ca multi functionari ai statului sunt certati cu legea este si el relevant.

Civilizatia unei societati nu exista atunci cand doar o mana de miliardari isi masoara "muschii" intre ei, in timp ce manipuleaza restul societatii in asa fel incat sa cuprinda cat mai multi degenerati.

2 comentarii:

  1. Its not my first time to pay a quick visit this web site, i am browsing this web site dailly and obtain pleasant information from here everyday.


    Also visit my page - The Inner Workings Of A Cotton Candy Machine

    RăspundețiȘtergere