Anuntat in toata media cu mare tam-tam de cateva saptamani, protestul medicilor programat pentru 01.Iulie.2013 s-a transformat intr-o banala abureala pentru naivi. Se pare ca majorarile de salariile propuse nu acopera decat intr-o infima masura veniturile ilicite din spagi si se prefera sa se mearga inainte pe vechiul sistem (al spagilor).
Altfel nu se explica ceea ce aflam de pe surse. Astfel, sursa http://adevarul.ro/news/societate/a-fost-stabilit-calendarul-protestelor-sistemul-sanitar-1_51d254edc7b855ff56efa730/index.html ne informeaza ca:
"Deşi începutul lunii iulie ar fi trebuit să coincidă cu o grevă în masă a personalului din sistemul de sănătate, organizaţiile profesionale nu au încheiat încă un protocol prin care să se coalizeze astfel încât să poată demara acţiunile de protest anunţate în urmă cu aproximativ două săptămâni.
Acum se lucrează la draftul de protocol ..."
Absolut impresionant si fascinant personalul din sanatate, cunoaste semnificatia cuvantului "draft". Poate il explica si romanilor, pentru ca acest cuvant nu exista in limba romana si nu s-a cerut niciodata la examenul de bacalaureat cunoasterea semnificatiei lui. In plus:
"În ceea ce priveşte calendarul stabilit, se pare că în luna septembrie vor avea loc marşuri de protest, în octombrie va fi organizată o grevă, urmând ca în luna noiembrie, profesioniştii din sistem să demisioneze în bloc."
Asa actioneaza o categorie profesionala care se lauda ca are probleme cu banii? "Sublima" incertitudinea din acest comunicat: se pare ca s-ar putea intampla ceva candva... In plus, am dori sa cunoastem cati profesionisti sunt in sistem (de exemplu 1%, 10%, 100%), ca sa stim daca demisiile in bloc se pot numara pe degetele de la o mana sau trebuie centralizate niste date. Dupa care ne putem intreba in ce domeniu sunt profesionisti cei din sistemul medical:
1. In domeniul internarilor fictive?
2. In domeniul decontarilor de retete fictive?
3. In domeniul diagnosticului gresit sau incert?
4. In domeniul achizitiilor publice paguboase pentru stat si pentru cetatean?
5. In alte domenii?
Desigur, poate ca par rautacios cu cei care "salveaza" vieti. Imi cer scuze fata de cei foarte putini care isi fac macar corect meseria, indiferent daca iau spaga sau nu. Daca pacientul a fost corect tratat si s-a intors sanatos acasa, spaga poate fi considerata o forma de recunostinta a pacientului fata de medic, un bonus legat de performanta. Dar, conform sursei http://stiri.tvr.ro/medicul-mircea-tusciuc-acuzat-din-nou-de-malpraxis-dupa-ce-un-copil-a-ramas-cu-mana-paralizata_32334.html,
"Un medic de la spitalul de urgenţă din Slatina este din nou acuzat de malpraxis, la trei ani după ce a fost anchetat pentru moartea unui copil pe care l-a tratat. De această dată, este vorba despre un copil de patru ani care a rămas cu mâna paralizată după ce a fost în grija medicului Mircea Tusciuc."
In plus,
"Tatăl copilului este şocat de atitudinea medicului Tusciuc, care i-a spus că băiatul s-a născut cu mâna paralizată.
Medicul Mircea Tusciuc a mai fost acuzat de malpraxis în 2010, când un copil a murit după ce acesta i-a pus mâna în ghips. Atunci i s-a desfăcut contractul de muncă, însă a revenit în spital, după ce judecătorii au anulat decizia."
Inteleg deci ca persoanele care au fracturi si ajung la acest medic pot fi fericite daca scapa cu viata. "Felicitari" si justitiei care i-a mai acordat o sansa sa poata fi acuzat din nou de malpraxis. Probabil pentru ca nu existau probe.
Carentele din sistemul medical si juridic sunt uriase. Este greu ca un simplu cetatean sa poata proba vina unui medic pentru ca statul nu a gandit (intentionat sau nu) un sistem prin care sa se inregistreze corect si cat mai complet activitatea medicului legata de pacientul pe care il trateaza. De multe ori se pun diagnostice ambigue, interpretabile, prezumtive si dupa ureche, fara sa se faca investigatii care sa duca la certitudini 100%, iar inregistrarile scrise sunt foarte sumare.
La fel ca in multe domenii, vinovatii scapa pentru ca nu se inregistreaza probe scrise, semnificative pentru activitatea desfasurata, in timp real. De cele mai multe ori, in domeniul medical, totul se rezuma la cuvantul medicului si al comisiilor medicale impotriva cuvantului pacientului si rudelor acestuia. Iar medicii si comisiile medicale pot elibera orice fel de certificat sau atestat prin care sa arate ca singurul vinovat este bolnavul. Altfel, cum ar fi posibil ca medicul de mai sus sa declare cu atata nonsalanta si tupeu ca pacientul, copilul respectiv, avea mana paralizata din nastere?
Cu astfel de minciuni ordinare se rezolva problemele din sistemul medical? Ce mai urmeaza, va veni o comisie medicala care va elibera un atestat ca baiatul avea mana paralizata din nastere, impotriva cuvantului tuturor rudelor si cunostintelor copilului care stiau si au vazut dintotdeauna ca acest copil avea mana sanatoasa?
Conform sursei http://www.evz.ro/detalii/stiri/medicii-din-toata-tara-stabilesc-in-aceasta-saptamana-calendarul-protestelor-1045287.html,
"Președintele Vasile Astărăstoae declara recent pentru EVZ că în luna octombrie, în jur de 80% dintre spitalele țării rămân fără fonduri."
Aceasta declaratie este o gluma? Primul Ministru, Ministrul Sanatatii, Ministerul Finantelor ce au de spus? Este adevarat sau nu?
Ponta, Antonescu, celelalte partide care ati fost la putere dupa 1990, ce ati facut din sistemul medical romanesc? In ce lume traim? Nu va mai bateti joc de Romania si de poporul roman! Ponta si Antonescu, daca sunteti incompetenti sau rau intentionati, atunci demisionati in favoarea celor competenti si bine intentionati!
Formal, cer desfiintarea Ministerului Sanatatii. Nimic nu justifica existenta acestuia: acest minister nu rezolva nici problemele pacientilor, nici pe cele ale medicilor, nici pe cele ale sistemului sanitar. In plus, cer ca toti cei care dau spagi la medici sa nu mai plateasca deloc taxe pentru sanatate, iar medicii care iau spagi sa nu mai primeasca salarii, ci sa-si afiseze clar tarifele pentru servicii. Cine doreste si are bani si incredere, sa apeleze la serviciile lor; cine spera sa aiba zile si sa-si duca eventuale boli cronice pe picioare din lipsa banilor, sa poata sa o faca.
Prasium majus
Acum 4 ore
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu