sâmbătă, 20 iulie 2013

Si producatorii de pepeni mint la televizor ca "nu-si scot pretul de productie"!

A venit randul producatorilor de pepeni sa se "laude" pe la televizor ca nu-si scot pretul de productie din pretul de vanzare al pepenilor.

Conform sursei http://stiri.tvr.ro/producatorii-din-dabuleni-raman-cu-pepenii-nevanduti_32845_video.html#view, in declaratia de pe inregistrarea video intre minutele 1:00 si 1:05, un nene spunea:

"Dam 3.000-4.000 de lei pe samanta si o dam [productia de pepeni] cu 2.000 acuma, 2.500".

Pe sursa http://stiri.tvr.ro/producatorii-din-dabuleni-raman-cu-pepenii-nevanduti_32845.html este scris ca:

"La Dăbuleni kilogramul de pepene se vinde, en gros, cu 30 de bani. Când au început să recolteze, acum trei săptămâni, kilogramul costa 70 de bani."

Cu aceste date, daca inteleg eu bine si daca aritmetica este inca valabila, omul care "vinde pe nimic" a realizat o productie de:

2.500 lei / 0,30 lei per kg = 8.333.33 kg.

Daca un pepene are in medie 6 kg (aproximare convenabila vanzatorului, normal pepenii verzi sunt mai grei), atunci rezulta ca omul a produs un numar de:

8.333.33 kg/ 6 kg per pepene = 1.388 pepeni.

Sa rotunjim la 1.400 de pepeni.

In acest caz, considerind ca din doua seminte numai una rasare, atunci pretul unei seminte de pepene costa (in ipoteza ca omul nu-si opreste seminte din recolta veche, pe care o arunca atunci cand nu o vinde, si e disperat sa arunce cu banii aiurea):

4.000 lei / (1.400 x 2) seminte = 4.000 / 2.800 = 1,428 lei/ samanta!!!

Deci mancatorul de rahat pe la televizor vrea sa ne convinga ca "una bucata samanta de pepene" costa 1,4 lei!!!

Bai nene, bai producatorii lu' Peste, bai, televiziuni! Probabil ca ametitii care copiaza la bac va cred pe cuvant, dar, din respect pentru cei care nu sunt nici copisti, nici pilosi, nici spagari in tara asta, abtineti-va sa mai difuzati astfel de mizerii, astfel de manipulari grosolane, astfel de minciuni ordinare.

Ori cretineii din televiziuni manipuleaza opinia publica grosolan, ori cretineii din televiziuni cred orice li se spune si nu sunt in stare sa verifice niste afirmatii facand niste calcule aritmetice simple.

In tara unde preturile la alimente sunt comparabile cu cele din occident iar salariile sunt mizerabile, mi se pare absolut scandalos sa apara toti rahatii mincinosi care sa sustina ca nu-si scot nici banii "investiti" in agricultura.

Acum, ca am vazut cum sta treaba, e clar ca si la 10 bani per kilogramul de pepene en gros producatorii isi scot cu certitudine cheltuielile de productie.

De-a lungul timpului, piata pepenilor s-a facut mereu remarcata (la fel ca in cazul general al legumelor si fructelor) prin evaziunea fiscala totala si prin minciuna cu "nu se scot banii investiti".

1. Evaziune fiscala si "nu se scot banii investiti" pe 8.Iulie.2013, conform sursei http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Economie/Stiri/Samsarii+umfla+preturile+:

"Munţi de pepeni sunt scoşi la vânzare, pe marginea drumului, în zona Dăbuleni. Cu toate acestea, cultivatorii se plâng că vara asta nu vor scoate nici măcar banii investiţi în plantaţii, pentru că au fost importate cantităţi mari de pepeni. Mai mult decât atât, samsarii le dau planurile peste cap. De la producător, pepenii pot fi luaţi cu 50 de bani kilogramul, în timp ce la tarabă preţul acestora ajunge chiar şi la 2 lei. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu legumele."


De remarcat ura cultivata discret de acest post TV impotriva intermediarilor, numiti constant "samsari". Nu cred ca ar trebui sa fie o problema ca exista intermediari care cumpara marfa de la tara (de la producator), o transporta, o depoziteaza si o vand la oras. Este o munca, exista cheltuieli, se face un serviciu celor de la oras. Altfel ar fi un exod al  orasenilor pentru aprovizionare. Problema este evaziunea fiscala patronata si tolerata in frma continuata de catre statul mafiot, pentru ca nimeni nu a vazut vreodata chitanta fiscala si casa de marcat la acesti intermediari de legume si fructe!

2. Evaziune fiscala si vanzare pe nimic pe 24.07.2012, conform sursei http://www.stiriong.ro/ong/economie-sociala/dabuleni-casa-pepenilor:

"Stim cu totii problemele cu care s-au confruntat cultivatorii de pepeni doljeni in anii anteriori, cand fie ramaneau cu pepenii nevanduti si erau nevoiti sa-i arunce, fie nu aveau incotro si ii vindeau la pret de nimic, pe marginea drumului, unor intermediari care ii aduceau in depozite si piete, fara sa plateasca vreo taxa. De altfel, reprezentantii producatorilor au atras de nenumarate ori atentia asupra evaziunii fiscale pe care o fac intermediarii in piata de legume si fructe."


Din moment ce "stim cu totii" si se atrage de nenumarate ori atentia asupra evaziunii fiscale pe care o fac intermediarii in piata de legume si fructe, iar statul refuza sa aplice legea, rezulta ca statul de drept = statul de "drept" = statul de spaga.

3. "Nu se scot banii investiti" pe 28.Iulie.2011, conform sursei http://www.realitatea.net/producatorii-de-pepeni-din-dabuleni-sunt-in-pragul-falimentului_857185.html:

"Producătorii de pepeni din Dăbuleni sunt în pragul falimentului şi spun că anul acesta nu-şi vor scoate nici investiţia, chiar dacă recolta e bogată. Şi asta pentru că, pe lângă lipsa unei pieţe de desfacere, cu care s-au confruntat şi în anii trecuţi, acum trebuie să facă faţă şi importurilor masive de pepeni. La Dăbuleni, pepenii au ajuns să se vândă pe marginea drumului şi cu 10 bani kilogramul."

Ciudat, si in 2013 producătorii de pepeni din Dăbuleni sunt tot in pragul falimentului. Oare cand vor trece pragul?

4. Evaziune fiscala si vanzare pe nimic pe 05.August.2009, conform sursei http://www.zf.ro/eveniment/mancam-pepeni-de-200-mil-euro-dar-umplem-buzunarele-intermediarilor-producatorii-primesc-doar-40-din-bani-4723952/:

"Mancam pepeni de 200 mil. euro, dar umplem buzunarele intermediarilor."

"„La inceputul campaniei de recoltare, pepenii se vindeau cu un leu/kg, apoi au scazut la 0,6-0,8 lei, iar acum la 0,2 lei/kg. Asta inseamna ca se inchid pe o medie de 0,3-0,4 lei/kg, tinand cont ca cei mai multi se vand acum", spune Aurel Tanase, presedintele patronatului din industria de legume si fructe, Romconserv. Anul trecut, ultimul pret oferit producatorilor ajungea la 450-500 de lei/tona.

Chiar si la aceste preturi, cultura de pepeni ramane rentabila. Investitia in infiintarea si intretinerea unui hectar cu pepeni este de circa 2.000 de lei, iar la o productie de 30 de tone/ha si un pret de 200 de lei/t (50 de euro), producatorul scoate de trei ori mai multi bani decat a investit. „In Dabuleni, pentru o cultura tehnologizata, investesti 6.500-7.000 mil. lei/ha ( 1.600 euro), dar producatorii de aici pun si sus si jos folie pentru a grabi coacerea. Mai mult, au sisteme de irigatii prin picurare, iar productia poate urca la 40-80 tone/ha", explica Tanase."


Deci in 2009, la un pret mediu de 0,3-0,4 lei/ kg, cultura de pepeni tot era rentabila!

Cine impiedica cultivatorii sa vina cu autotrenul in Bucuresti intre blocurile din cartiere si sa vanda direct cumparatorilor finali? Primaria? "Samsarii"?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu