joi, 11 iunie 2015

Curs de antreprenoriat

Recent am facut un curs de antreprenoriat. Cursul a fost gratuit si destinat (printre altii sau altele) somerilor de lunga durata. Cum ma incadram perfect conditiilor, m-am inscris si l-am parcurs.

Am fost foarte interesat sa vad ce informatii se ofera celor care doresc sa devina antreprenori. Cursul a insemnat cate 8 ore timp 3 zile pentru partea teoretica si inca 4 ore pe zi timp de vreo doua saptamani pentru partea de practica. Partea de practica a constat din scrierea unui plan de afaceri conform unei metodologii precise.

Acum, cand cursul s-a terminat, pot sa apreciez in cunostinta de cauza si conform propriei opinii partile bune si lipsurile.

Partea buna a cursului este ca se trece prin toate etapele aferente infiintarii unei firme si intretinerii unei afaceri. Sunt punctate toate elementele care compun o afacere:

1. Partea comerciala;
2. Partea tehnica;
3. Partea economica;
4. Partea de resurse umane;
5. Partea informatica;
6. Partea juridica.

Problemele de mai sus au fost mai mult sau mai putin detaliate.

Vulnerabilitatea majora a cursului, si implicit a afacerii, este data de faptul ca antreprenorul nu are controlul problemelor contabile si juridice.

Sa zicem ca problemele juridice se pot rezolva, macar pe moment sau la inceput. Dar legislatia romaneasca este foarte volatila si, pana acum cel putin, s-a schimbat foarte des. Orice firma are nevoie, teoretic, de asistenta juridica. Numai ca aceasta asistenta costa bani. Imi este greu sa cred ca majoritatea antreprenorilor proveniti din randul somerilor (cu atat mai mult din randul somerilor de lunga durata) si-ar permite sa plateasca aceasta asistenta juridica.

Din punct de vedere al contabilitatii lucrurile stau si mai prost. Firma trebuie sa-si rezolve problemele de contabilitate si evident ca este necesara angajarea unui contabil. Antreprenorii in general nu au cunostinte de contabilitate, dar raspund daca exista erori in contabilitate.

Problema centrala din punct de vedere antreprenorial este ca antreprenorul de buna credinta si doritor sa respecte legea 100%, nu o poate face fara un jurist bun si un contabil bun. Fiecare dintre acestia, in cazul in care fac erori, pot pune pe butuci afacerea in cazul in care firma este obligata de catre stat la plata unor amenzi. Vulnerabilitatea este mai mare la inceput, cand clientela inca nu este formata si vanzarile nu genereaza suficiente incasari pentru firma. Socurile financiare de la inceputul afacerii sunt cel mai greu de suportat.

Legislatia romaneasca si institutiile de control sunt foarte ostile cu intreprinzatorul. S-a vazut deja modul dusmanos in care ANAF face controale la firme. Dar nu numai ANAf-ul are acest mod de operare, ci si celelalte institutii de control ale statului. In majoritatea cazurilor interesul controlorilor este de a ameninta antreprenorul cu amenzi uriase, pentru a-l determina sa plateasca spagi.

Antreprenorului nu i se da un avertisment la prima abatere. In masura in care acea abatere nu inseamna evaziune fiscala si angajarea de personal fara carte de munca, ci nerespectarea unor cerinte legale specifice afacerii, aplicarea unor amenzi uriase pentru necunoasterea legislatiei poate duce la falimentarea afacerii, care altfel ar fi putut merge foarte bine mai departe.

Legislatia fiscala a cunoscut si ea multe ambiguitati. A fost interpretata diferit de contabili si a generat multe conflicte intre contribuabili si ANAF. Un exemplu este legislatia legata de drepturile de autor.

Cred ca daca statul ar vrea cu adevarat sa stimuleze mediul de afaceri, atunci legislatia si comportamentul institutiilor statului fata de atreprenorii care incep o afacere ar trebui sa se schimbe. Anterprenorii debutanti ar trebui incurajati (mai degraba prin oferirea informatiilor pe care acestia nu le detin cu privire la legislatie decat cu ajutoare financiare) si nu distrusi cu ajutorul unor legi greu de inteles si aplicat sau cu ajutorul institutiilor ostile ale statului.

O porblema pe care am remarcat-o in mod practic si care m-a blocat atunci cand am scris planul de afaceri a fost legata de codurile CAEN.

Pe langa faptul ca pe internet se gasesc multe informatii expirate, pe sursa internet oficiala https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/CAEN2008.htm exista Clasificarea activitatilor din economia nationala - CAEN, cu codurile respective, in vigoare de la 01.Ianuarie.2008.

Numai ca aceste coduri nu contin detalii prea multe in descrierea lor pe site-ul ANAF mentionat.

O descriere mai detaliata a codurilor CAEN am gasit pe sursa http://coduricaen.info/. Dar nu este mentionata nicio baza legala care sa asigure antreprenorul sau viitorul antreprenor ca aceasta descriere este conforma cu realitatea si legea.

Este cel putin ciudat faptul ca activitatile din economia nationala nu au o descriere detaliata asumata oficial prin lege! Este normal sa se inceapa o afacere in conditii ambigue din start? Statul roman ar trebui sa explice aceasta situatie.

Nu stiu cum se vor lamuri lucrurile. Pana atunci, ma gandesc sa public propriul meu plan de afaceri pe blog. Dar mai intai ar trebui sa-l mai sistematizez si sa-l mai simplific. Stiu ca avea peste 30 de pagini. As incerca sa-l mai scurtez. Asta mi-ar lua timp, dar cred ca este util pentru cei care ar vrea sa aiba un minim de cunostinte legate de modul in care s-ar crea si desfasura o afacere.

Un comentariu:

  1. E bine ca ai din ce trai si nu trebuie sa suporti abuzurile "pietei muncii". Oricum nu multi oameni de 50+ vorbesc limbi straine si pari om inteligent, sensibil. Insa realist vorbin oamenii normali nu prea cred ca au sanse sa faca afaceri pe bune, vad ca afacerile sunt mai mult "afaceri".

    RăspundețiȘtergere