1. Coruptie la MAE
Mai rar apar stiri despre coruptie la MAE, dar iata ca si in acest domeniu este posibil asa ceva. la fel ca in majoritatea cazurilor de coruptie a unor functionari publici mai mult sau mai putin inalti, faptele de coruptie sunt legate de activitati imobiliare.
Este vorba de o familie de "somitati" angajate in MAE (Nelu Bita, sef birou administrativ la Accademia di Romania de la Roma si Gabriela Bita, economist la Biroul Financiar din cadrul Ambasadei Romaniei de la Roma). Ambii au certe calitati de dezvoltatori imobiliari pe bani publici, fapt considerat esential probabil atunci cand au fost angajati.
Dupa modelul primariilor, familia de competenti a pretins un comision traditional de numai 10% din valoarea unor lucrari de reparatii la inutilul si anonimul centru cultural numit pompos Accademia di Romania de la Roma. In schimbul comisionului, "echipa" de la MAE si-a indeplinit total deficitar atributiile de serviciu: a atribuit preferential contracte si au cerut firmei spaguitoare sa suplimenteze un deviz "din burta" cu 5000 de euro (sursa: http://www.ziare.com/stiri/mae/coruptie-in-familie-la-mae-doi-angajati-sot-si-sotie-urmariti-penal-pentru-ca-au-luat-spaga-1383725).
In raport cu alte magarii pe bani publici sumele din discutia infractionala sunt modice, dar asta e, ce sa-i faci? Fiecare se descurca cum poate, iar daca se poate, nimeni nu ezita, toti sunt se reped ca ulii daca se poate fura vreun ban public!
Eu zic ca DNA-ul ar trebui sa o ia pe scurtatura si sa ceara bugetarilor sa ridice mana sus cine nu a luat mita!
2. Coruptie la Apa Nova Bucuresti, la Primaria Generala, la Consiliul General al Municipiului Bucuresti, la Primaria si Consiliul Local ale Sectorului 1 Bucuresti.
In acest caz sunt implicati fostul consilier personal al lui Sorin Oprescu, Costin Berevoianu; fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu si omul de afaceri Ovidiu Semenescu.
Conform sursei http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-20449805-ovidiu-semenescu-intervenit-pentru-apa-nova-prin-intermediul-lui-vlad-moisescu-costin-berevoianu-surse.htm,
"Ovidiu Semenescu, administrator al unor firme, este acuzat de trafic de influenta (2 infractiuni) si cumparare de influenta (2 infractiuni), iar Vlad Moisescu, sub control judiciar in alta cauza, si Costin Berevoianu, consilier personal al lui Oprescu in perioada 2008 - 2015, pentru trafic de influenta.".
Pe de o parte, coruptii se ocupau cu majorarea de tarife, ca sa aiba parte fiecare:
"DNA precizeaza ca, urmare a acestei intelegeri, Vlad Moisescu a facilitat in perioada respectiva emiterea unor hotarari de consiliu si incheierea unor acte aditionale, peste 11 la numar, prin asigurarea votului unor consilieri generali, care vizau majorarea de tarife, finalizarea si operarea statiei de epurare Glina finantata din fonduri europene, treceri de imobile in proprietatea SC Apa Nova, reabilitarea si modernizarea fantanilor arteziene din municipiul Bucuresti.".
Pe de alta parte, corupatorul platea mita sub forma unor contracte de activitati fictive:
"Plata banilor a fost disimulata sub forma unor contracte incheiate cu societati apartinand sau care sunt controlate de persoanele mentionate, contracte al caror obiect nu a fost prestat in realitate.";
"In cazul lui Moisescu, fostul trezorier al PNL, caracterul fictiv al contractelor a rezultat si din faptul ca: unele plati erau efectuate inainte de semnarea contractului, unele contracte erau semnate de persoane care nu aveau calitate in firma, erau efectuate plati la o zi dupa incheierea contractului sau fara existenta vreunui astfel de document, au existat contracte semnate dupa efectuarea platii.".
Probabil caVlad Moisescu este genul de "specialist" cu care madam Gorghiu si nea' Blaga vor sa "guverneze" dupa plecarea lui Ponta! Halal alternativa la guvernare!
3. Coruptia la sate.
La Lehliu-Sat sunt suspectati pentru fapte de coruptie primarul, contabilul şi casierul.
O descriere foarte plastica a "activitatii" anonimei primari este oferita de sursa http://adevarul.ro/locale/calarasi/primarul-contabilul-casierul-lehliu-sat-pusi-control-judiciar-instanta-respins-arestarea-preventiva-fapte-coruptie-1_55fbf015f5eaafab2cbcfc97/index.html:
"Din cercetările procurorilor şi ale poliţiştilor de la Serviciul de Investigare a Infracţionalităţii Economice din cadrul IPJ Călăraşi reise fapte că timp de 3 ani, înperioada 2011-2014, cei trei suspecţi au dispus de banii publici după bunul plac: în buzunarele suspecţilor au intrat taxele şi impozitele plătite de cetăţeni, s-au plătit lucrări fictive şi chiar s-au plătit prime de asigurare.";
"În perioada 2011-2014, casierul Antonache, având complici pe primar şi pe contabilul instituţiei, a cheltuit 1.040.366,91 lei, bani colectaţi din taxe şi impozite. Anchetatorii spun că sumele nu au fost depuse la trezorerie, aşa cum era firesc, intrând în contul lui Antonache.".
La ce gramada de activitati fictive au fost facturate in Romania postdecembrista, cum putem avea o crestere economica reala?
4. ANAF-ul si Ministerul de Finante nu se agita sa recupereze prejudiciile rezultate din fapte de coruptie.
Conform sursei http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20450235-kovesi-critica-dur-anaf-pentru-nerecuperarea-prejudiciilor-dosarele-coruptie-statul-sta-gramada-hotarari-definitive-nu-executa.htm,
"Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a criticat dur joi activitatea ANAF si a ministerului de Finante, afirmand ca, daca cele doua institutii nu pot executa bunurile sechestrate de la persoanele condamnate pentru coruptie, sa renunte si sa cedeze aceasta sarcina ministerului de Justitie.".
Pai care e problema? Nu pot fi acuzati functionarii ANAF si ai Ministerului de Finante de abuz in serviciu sau de neglijenta? Nu pot fi trasi in mod legal la raspundere pentru neindeplinirea atributiilor de serviciu? Se pare ca nu!
DOVLEAC DE HALLOWEEN
Acum 5 ore
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu