marți, 8 mai 2018

Prostia incurabila = brandul de tara in Romania centenarului

La aproape 30 de ani de la Revolutia Infractorilor, agricultura romaneasca inca nu a auzit de irigatii! Sau daca a auzit, nu le foloseste.

Din nou vad in presa aceeasi bataie de joc: stiri cu fermieri care se plang ca nu ploua si ca li se distrug culturile.

De exemplu:

1. Azi, 08.Mai.2018 (sursa: http://www.jurnaldedambovita.ro/jdb_articol--fermierii-damboviteni-la-mila-ploilor,46935.html):

"Întrucât sistemele de irigare nu mai există,
Fermierii dâmboviţeni, la mila ploilor"
!

2. 03.Mai.2018 (sursa: http://stiri.tvr.ro/meteorologii-centrului-european-pentru-prognoze-anun--a-cea-mai-calduroasa-vara-dupa-1981--temeri-pentru-recolte_830856.html):

"Culturile agricole din sudul țării sunt deja afectate de secetă. Alimentele s-ar putea scumpi după ce prețurile cerealelor au început să crească accelerat în porturile de la Marea Neagră."!

3. 05.Mai.2018 (sursa: https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/sunt-afectate-toate-culturile-din-iasi-agricultor-a-stam-rau-e-unul-din-cei-mai-nepotriviti-ania--188956.html):

"Agricultorii ieşeni spun că nu a mai fost un aprilie aşa secetos de 50 de ani şi că dacă nu plouă în curând, culturile vor înregistra pierderi mari anul acesta."!

Desigur, este inutila si imposibila transcrierea integralei circotecii de pe internet cu lipsa sistemelor de irigatii in Romania.

De ce nu are Romania anului 2018 (anul centenarului) sisteme de irigatii? De ce e plaiul mioritic secetos?

Pentru ca romanul crede ca e bine sa fii hot. Iar inainte sa fie hot, romanul a fost prost.

Nu e nimic nou, dar in numele contextului citez alte surse care reamintesc ca dupa Revolutia Infractorilor din 1989 sistemele de irigatii (probabil ale "dictatorului" "megaloman") au fost furate si distruse.

1. Conform sursei http://www.administratie.ro/articol.php?id=12045&cmd=print,

"Guvernul a alocat, in acest an, subventii de 80% din contravaloarea lucrarilor de irigatii, insa, in multe cazuri, aceste lucrari nu mai sunt posibile din cauza lipsei sistemelor de irigatii. Imediat dupa Revolutie, acestea au fost furate, distruse sau dezafectate, in conditiile in care Romania are sapte milioane de hectare situate in zone cu risc de desertificare."!!!

Articolul de pe sursa nu are data (din pacate), dar prezinta o sinteza nationala a starii terenurilor agricole.

2. Conform sursei http://adevarul.ro/locale/constanta/sistemul-irigatii-colos-distrus-rapid-revolutie-mai-ramas-urma-buruieni-ruine-1_59d4b9255ab6550cb8cdfa98/index.html, din 04.Octombrie.2017,

"Sistemul de irigaţii, un colos distrus rapid după Revoluţie. Au mai rămas în urmă buruieni şi ruine"!!!

Iata o dovada in plus ca in Romania infractionalitatea este globala si ca in orice domeniu prosperitatea pare mai sigura si mai accesibila prin furt decat prin munca onesta.

Totusi, daca sistemul national de irigatii a fost distrus cam peste tot, este ridicol ca fermierii sa se planga de lipsa acestuia.

E ca si cum un om si-ar da foc la casa si apoi s-ar plange ca trebuie sa doarma sub cerul liber.

Sa gandim pozitiv: nu e prima data cand prostia crasa si incurabila a romanilor ma copleseste. La rele suntem mereu in frunte, mai ales in anul centenarului...

Oare de ce mai apar stiri cu lipsa sistemelor de irigatii in Romania? Se asteapta voluntari care sa faca munca patriotica si sa duca vreo galeata de apa pe vreun camp secetos? Sau e un omagiu vesnic adus prostiei tembele romanesti?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu