marți, 7 septembrie 2010

Oferte de munca pentru romani

Astazi se implinesc 10 ani de la asasinarea lui Virgil Săhleanu, lider sindical la Tepro Iasi. Cu aceasta ocazie mi s-a parut oportun sa arat practicile actuale de pe piata muncii romanesti.

Am gasit, deci, in e-mail urmatoarea oferta:


Am aplicat si am fost contactat telefonic. O doamna m-a intrebat daca sunt interesat, am spus ca da, mi-a spus ca voi primi pe e-mail o oferta ferma si un numar de telefon, ceea ce s-a si intamplat. Mi-a mai spus sa dau un raspuns cat mai repede pentru ca e nevoie urgenta de lucratori. Am primit urmatoarea oferta ferma:

Ce se poate vedea din acest mesaj la prima vedere:
1. Nu exista un minim de respect (mesajul nu incepe cu o formula de salut);
2. Mesajul este impersonal (nu este semnat, nicio firma nu isi asuma o adresa, un nume si implicit nici validitatea mesajului);
3. Singurul lucru pe care il comunica “firma” este valoarea comisionului (peste 200 de euro in tara unde salariul minim este sub 150 de euro).

Continutul fisierului “oferta citrice”, atasat la mesajul primit, este urmatorul:
“OFERTA FERMA
PUNCTUL ELEMENT Durata
a) DURATA CONTRACTULUI 3 luni, cu posibilitate de prelungire.
b) NUMARUL DE LOCURI DE MUNCA IN STRAINATATE PENTRU CARE SE INCHEIE CONTRACTUL 70 de locuri.
c) MESERIA Culegatori la ferme sau impachetatori la depozite.
d) NATURA SI DURATA ANGAJARII, DE INCETARE A ANGAJARII SAU DE REANGAJARE Contract de munca sezonier de minim 3 luni.
e) DURATA TIMPULUI DE MUNCA SI DE REPAUS
6.5ore/zi, 40 ore pe saptamana in functie de vreme, cu 30 minute/ zi pauza. Se pot efectua ore suplimentare.
f) TARIFUL ORAR, SALARIUL LUNAR SI DATELE DE PLATA A SALARIULUI Tariful este de 1.20 euro pe lada de mandarine si 0.60 euro lada de portocale. Data de plata a salariului se face la doua saptamani in functie de cate ladite s-au cules. Salariul se retribuie in data de 15 si 30 ale lunii.
g) SPORURI, ORE SUPLIMENTARE SI ALTE DREPTURI SALARIALE Se pot efectua ore suplimentare, acestea fiind platite tot in conditiile de 1.20 euro lada de mandarine si 0.60 euro lada de portocale.
h) CAZURILE IN CARE POT FI URMARITE DREPTURILE SALARIALE In concordanta cu legile din Spania.
i) DURATA, MODUL DE ACORDARE SI DREPTURILE BANESTI AFERENTE CONCEDIULUI DE ODIHNA Angajatul nu beneficiaza de concediu de odihna, deoarece legislatia muncii din Spania nu prevede concediu de odihna la contractele de munca sezoniere.
j) CONDITIILE DE MUNCA, MASURI DE PROTECTIE SI SECURITATE A MUNCII Conditiile de munca, echipamentul de protectie individual de lucru, instructajele de protectie, masurile de protectie si securitate a muncii sunt in sarcina angajatorului.
Conditiile de munca sunt normale. Echipamentul de protectie este asigurat complet si toate instructiunile de siguranta vor fi prezentate candidatului in fiecare luna. Angajatorul va asigura toate masurile de protectia muncii in conformitate cu legea internationala.
k) POSIBILITATEA TRANSFERARII SALARIULUI IN ROMANIA Transferul salariului in Romania nu este posibil.
l) ASIGURAREA MEDICALA A ANGAJATILOR ROMANI, SIMILAR CU CEL AL CETATENILOR DIN TARA PRIMITOARE Angajatorul plateste asigurarea Sociala si Medicala.
Asistenta medicala primara si secundara:
Asistenta medicala primara va fi acordata prin intermediul fondurilor medicale ale sindicatelor. Daca nu sunt disponibile fonduri medicale ale sindicatelor, asistenta primara si secundara necesara va fi acordata prin Asigurarea de Sanatate ce acopera cheltuielile medicale ale angajatului .
m) ACORDAREA DE DESPAGUBIRI ANGAJATILOR ROMANI IN CAZUL ACCIDENTELOR DE MUNCA, AL BOLILOR PROFESIONALE SAU AL DECESULUI Angajatului i se asigura asigurare medicala, tratament in caz de urgenta, medicamente si alte asigurari in conformitate cu legislatia din Spania. Angajatorul va avea dreptul de a rezilia prestarea de munca a Angajatului si va face toate aranjamentele pentru repatrierea sa daca Angajatul absenteaza de la locul de munca mai mult de o luna datorita imbolnavirii nedatorate vreunui accident acoperit de asigurare.
In caz de deces al Angajatului pe durata contractului, seful strain va conveni repatrierea corpului decedatului impreuna cu obiectele personale si economiile acestuia, pe cheltuiala sefului strain, iar in caz de compensatii de vatamare acestea vor fi achitate conform legilor muncii ale tarii.
n) CONDITIILE DE CAZARE, DE LOCUIT, SAU DUPA CAZ, DE INCHIRIERE A LOCUINTEI SI DE ASIGURARE A HRANEI Cazarea de 50 euro pe luna va fi suportata de Angajat, din salariu, in camere standard cu 2,4 si 6 paturi, baie si bucatarie comuna. Angajatul raspunde de pagubele produse la mobilierul de cazare si este obligat sa le achite.
Masa: Angajatorul nu ofera masa, aceasta este asigurata individual de fiecare angajat.
o) ASIGURAREA FORMALITATILOR, STABILIREA CONDITIILOR DE TRANSPORT DIN ROMANIA IN STATUL IN CARE SE ASIGURA OFERTELE DE LOCURI DE MUNCA SI RETUR PENTRU ANGAJATII CETATENI ROMANI SI MEMBRII DE FAMILE CARE II INSOTESC SAU II VIZITEAZA, PRECUM SI SUPORTAREA CHELTUIELILOR AFERENTE Transportul Romania-Spania este asigurat de Angajat.
Angajatorul nu suporta cheltuielile de transport retur Spania-Romania.
Angajatorul nu suporta cheltuielile de transport de la locul de cazare la locul de munca.
Angajatorul nu suporta cheltuielile pentru membrii de familie care insotesc sau viziteaza angajatul.
p) TAXELE, IMPOZITELE SI CONTRIBUTIILE CARE GREVEAZA ASUPRA VENITURILOR ANGAJATILOR CETATENI ROMANI, ASIGURINDU-SE EVITAREA DUBLEI IMPUNERI SAU A DUBLEI PERCEPERI DE CONTRIBUTII DE ASIGURARI SOCIALE Vor fi suportate in totalitate de angajator. Angajatorul va contribui in perioadele prevazute de Legea Asigurarilor Sociale, cu contributia specificata de legile mentionate in beneficiul Angajatului si sa faca toate aranjamentele necesare cu Oficiul Teritorial de Munca din zona de resedinta a Angajatului, in Spania.
r) OBLIGATIILE ANGAJATILOR CETATENI ROMANI IN STRAINATATE Angajatul se obliga sa lucreze pana in ultima zi de munca mentionata in contractul de munca. Programul de lucru al angajatului, obligatiile si respomsabilitatile acestuia pot varia pe durata contractului de munca, in functie de conditiile climaterice sau alte evenimente fara vina angajatorului. Daca locul de munca va fi suspendat sau incheiat, angajatul va fi transferat si i se va oferi un post similar.
In cazul in care angajatul nu este de acord sa accepte locul de munca oferit, trebuie sa contacteze Angajatorul sau agentia de intermediere.
Daca angajatul refuza sa se prezinte la locul de cazare sau la locul de munca, nu are nici un drept sa pretinda salariul sau alte costuri. Angajatorul sau agentia de intermediere nu raspund in acest caz.
s) OBLIGATIA AGENTILOR DE OCUPARE A FORTEI DE MUNCA DE A ASIGURA INCLUDEREA ELEMENTELOR PREVAZUTE LA LIT. c)-r) SI IN CONTRACTUL INDIVIDUAL DE MUNCA INCHEIAT INTRE ANGAJATORUL STRAIN SI ANGAJATUL CETATEAN ROMAN Elementele prevazute la literele c) –r), sunt prevazute in contractul individual de munca.

Acte necesare:
Copii dupa:
• buletin
• certificat de nastere
• diplome si certificate de calificare
• carte de munca
• cazier (original)
• certificat casatorie (dupa caz)
• adeverinta de la medicul de familei ca sunteti clinic sanatos

Contact: 0762202710
0769717154.”

Dupa cum se vede, nici aici “firma” nu isi ofera date de identificare, adresa, nume de persoane de contact. Sunt oferite doar numere de telefon anonime, in spatele carora se poate ascunde orice persoana, chiar si o persoana urmarita de politie.
Acum, nu ca eram disperat sa fac o “cariera” in culesul de citrice, dar de dragul mascaradei locurilor de munca pe net am continuat jocul. Am trimis un mesaj prin e-mail in aceslasi stil (fara salutari si semnaturi), punand urmatoarele intrebari, in scris:

De ce am pus acele intrebari?
Primele doua intrebari (cate kilograme intra intr-o lada de fructe) au fost puse pentru ca nu exista nicio predictie a salariului. Angajatul este platit in functie de numarul de lazi, deci multe kilograme intr-o lada inseamna castig mai mic intr-un timp mai mare, putine kilograme intr-o lada inseamna castig mai mare intr-un timp mai mic.
Am intrebat daca pot sta singur in camera pentru ca asa mi se pare normal. Cum sa stai cu niste necunoscuti, doar nu suntem in tabara? Ce siguranta am ca nu imi dispar obiectele personale, ca sa nu mai vorbim de alte situatii?
Am intrebat pentru cate persoane sunt comune baia si bucataria ca sa stiu, de exemplu, cat de mare e inghesiuala dimineata.
Am intrebat care e distanta dintre locul de cazare si locul de munca pentru a sti ce timp se pierde de “acasa” la serviciu si pentru ca s-a spus ca transportul e platit de angajat, deci o distanta mare inseamna bani mai multi cheltuiti. Drept pentru care am intrebat direct cat costa transportul de la locul de cazare la locul de munca.
Mi-am mai exprimat nedumerirea in legatura cu un text de la punctul p) al ofertei: “Angajatorul va contribui in perioadele… si sa faca toate aranjamentele…”.
Mi-am exprimat si nemultumirea fata de un text din oferta care ma facea platitor de niste pagube indiferent daca eram autorul lor sau nu.

Am trimis acest mesaj pe 01.SEP.2010. Azi suntem pe 07.SEP.2010 si nu am primit inca un raspuns. Nici nu ma asteptam. “Firma” are nevoie urgenta de sclavi, nu de curiosi care pun intrebari. De remarcat si faptul ca firma cere peste 200 de euro comision pentru lucru sezonier de 3 (trei luni), in conditiile in care salariatul nu stie inca ce venituri va realiza, dar mai are de cheltuit 50 de euro lunar pentru cazare si minim 200 de euro transport Romania-Spania-Romania!!!

Acesta este “dialogul” firma-angajat pe piata muncii din Romania, la 10 ani de la asasinarea liderului sindical Virgil Săhleanu. Cum apara “institutiile statului roman” drepturile cetatenilor in cautarea unui loc de munca, drepturile salariatilor si legile tarii, se poate vedea si din urmatoarele “oferte” de munca. Am incadrat cu chenar rosu textele pe care le consider absolut sinistre din punct de vedere al demnitatii umane si al calitatii de cetateni europeni in secolul 21.

1.

Imi place foarte mult ideea de bacsis, ca simbol al evaziunii fiscale. Adica se stie din start ca patronul ofera un salariu foarte mic pentru a plati taxe mai mici statului, in timp ce angajatul sta cu mana intinsa la mila clientilor, care nu sunt, totusi, obligati cu nimic fata de angajat. Intrebarea "Sunteti dispus sa lucrati 10 ore pe zi?" putea fi completata cu textul "6-7 zile pe saptamana".

2.

Programul de 8-10 ore pe zi, 6 zile pe saptamana inseamna 48-60 de ore pe saptamana! Conform Codului Muncii romanesc, saptamana normala de lucru are 40 de ore si nu mai mult de 48 de ore chiar daca se fac ore suplimentare! Poate e Codul Muncii din Cehia mai permisiv, sau poate ca si acolo se respecta legislatia muncii tot atat cat se respecta in Romania. De remarcat si taxele percepute de firma de intermediere, mai ales 200 de ron fisa de inscriere!

3.

Simpatica rezolvarea cazarii: 150 de euro jumatatea de camera de persoana. Apartamentul are 4 camere, 2 bai si o bucatarie, deci la doua persoane in camera rezulta 8 persoane in apartament!!!, 4 persoane per baie!!!, 8 persoane per bucatarie!!!, 1200 de euro pe luna chiria apartamentului!!!. Si pe noi ne tinea Ceausescu in apartamente tip "cutie de chibrituri"! Bun venit raiului capitalist complet utilat! Si aceasta firma de intermediere bulverseaza potentialul angajat cu taxele. 300 de ron taxa de inscriere si procesare dosar! Poate ca procesarea dosarului presupune un flux tehnologic, ce stim noi? 400 de euro comision de mediere! Sunt multi cetateni care platesc asa ceva? Din oferta rezulta ca e un contract pe 9 luni, nici macar pe o perioada nedeterminata... 100 de euro bilet de autocar Romania - Spania. Probabil ca de retur se ocupa Spania, doar-doar o mai scapa de ceva romani. Daca ar mai da si 300 de euro de persoana, ca in Franta...

4.

Asta mi se pare cea mai tare! 10-12 ore pe zi in Italia! Ce spune legea italiana?
Conform sursei:
http://it.wikipedia.org/wiki/Orario_di_lavoro
"Il d.lgs. 66/2003, riprendendo l'approccio di cui alla legge n. 196/1997, definisce orario normale il limite delle 40 ore settimanali sancito da questo ultimo provvedimento. La contrattazione collettiva potrà, sulla scorta della direttiva 93/104/CE e successiva modifica 2000/34/CE, apportare delle variazioni all'orario settimanale di lavoro (c.d. orario multiperiodale) rapportandolo ad una durata media in relazione ad un periodo predeterminato non superiore all'anno. È inoltre consentito alla contrattazione, in base all'art. 4 d.lgs. 66/2003, di fissare una durata massima dell'orario di lavoro purché non superiore alle 48 ore settimanali (comprensive di straordinario) in relazione ad un periodo non superiore a 4 mesi (periodo che può essere innalzato fino a 6 mesi o fino a 12 mesi se sussistono ragioni obiettive, tecniche o inerenti all'organizzazione del lavoro). Il superamento della soglia delle 48 ore obbliga il datore di lavoro di unità produttive che occupano più di 10 dipendenti, ad informare tempestivamente la direzione provinciale del lavoro.".
Mai pe scurt, orarul normal in Italia este de 40 de ore si durata maxima de lucru de maxim 48 de ore! Atunci, cum e posibil sa existe o oferta de lucru cu minim 50-60 de ore pe saptamana (in caz ca saptamana are doar 5 zile lucratoare)?
Se mai respecta undeva legea pe lumea asta?
Sa mai adaugam salarizarea execrabila pentru Italia (3 euro pe ora!?!), cazarea execrabila (la 4 camere cu 4-5 paturi exista un grup sanitar cu dus, deci un grup sanitar cu dus la 16-20 de persoane!?!). Ar lucra un italian in astfel de conditii?
Nu prea am de unde sa ma informez cu privire la conditiile de viata din inchisori (pe internet), dar ceva imi spune ca inchisorile "beneficiaza" de conditii superioare!

Exista vreo persoana cu chef de munca in "institutiile statului" care a citit aceste mizerii? Exista extraordinar de multe oferte de munca in acelasi stil. Trebuie sa fac eu, NIMENI, un dosar pe care sa il prezint institutiilor statului? Este obligatia mea sa semnalez aceste situatii pe un blog anonim? Nu verifica nimeni legalitatea anunturilor de munca? Nu sunt un naiv, stiu ca statul roman nu se mai incurca demult in legi. Parca e vorba numai de legalitatea anunturilor? Nici de munca ilegala nu se ocupa nimeni!

Sigur ca munca ilegala este greu de combatut atunci cand nu se doreste acest lucru. Dar cat de greu este de combatut munca ilegala? Este suficient ca fiecare firma sa faca o lista cu angajatii sai pentru fiecare punct de lucru. Eventual, ar publica lista si pe internet, pe un site al Ministerului Muncii, ca sa nu poata schimba datele. Daca intra in firma o persoana externa, aceasta ar trebui inregistrata imediat la punctul de control (asa cum se si intampla in firmele mari), sau la Secretariat sau la intrare in cazul firmelor mai mici. Daca Ministerul Muncii ar exercita controlul la firme si ar gasi in spatiul firmelor persoane neautorizate (neinregistrate), nu ar trebui decat sa aplice legea.

2 comentarii:

  1. Traim intr-o tara de hoti! Este tara nimanui si si este permis chiar orice aici! Daca nu uzezi de dreptul tau primesti urmatorul raspuns - Ai dreptul sa faci asta(ceva anume)- De ce nu iti exerciti dreptul? Si acum spun si eu - De ce sa imi exercit un drept fara sens - Doar pentru ca exista?
    Traim intr-o tara condusa de jeguri! Conducatorii ar trebui alesi din mai marii inteleptilor nu din prea- marii hoti!

    RăspundețiȘtergere
  2. Si sincer eu le-as spune tuturor sa stea acasa! De ce sa lucrezi pe nimic? Asa de dragul unor animale lacome de putere si lacome de lacomie? Si ce salariu avem: 147 de euro pe luna(minimul)! La ce ajuta? Nu poti nici sa iti acoperi corpul cu niste haine decente si sa ai si tu niste mese regulate! Adica nu de genul: mananc cand apuc! Rusine pentru aceste animale care vor decat sa isi inrobeasca semenii lor! Respect pentru cei care sunt drepti caci ei trebuie sa fie profesori! Bravo Profesore!

    RăspundețiȘtergere