Un studiu facut intre anii 2000 si 2010 (sursa: http://legalmagazin.ro/romania-o-tara-neospitaliera/) plaseaza Romania pe locul 27 din 31 in topul ospitalitatii europene.
La capitolul incasari, "Industria ospitalităţii din România a crescut până la aproape 3 miliarde de Euro în 2008, dar a fost urmată de o scădere de 22% până la sfârşitul lui 2010, ajungând la 2,3 miliarde de Euro.".
Ignorand faptul ca o buna parte din cheltuieli au fost facute de straini, asta inseamna ca fiecare roman a cheltuit in medie intre 100 si 150 de euro pe an, adica o suma absolut ridicola, care atesta din nou saracia si nivelul de trai scazut din Romania, dar si dezinteresul pentru turism in Romania!
Pentru comparatie, conform sursei http://www.business24.ro/turism/turism-in-romania/industria-de-evenimente-campioana-anonima-a-profitului-din-turism-1532660, la nivel european un turist care merge in excursie cheltuie 150 de euro pe zi, in timp ce un turist care participa la un eveniment cheltuie 437 de euro pe zi!!! Chiar si in Romania un turist participant la un eveniment cheltuie 250 de euro pe zi (in tara cu salariul minim pe economie de circa 135 de euro pe luna)!
Poate ar cheltui mai mult si romanii, daca nu ar sta blocati in trafic pe Valea Prahovei sau pe Autostrada Soarelui :) Romanii care incearca sa faca turism in Romania cheltuie in general banii la hoteluri si restaurante, nu in trafic :)
Infrastructura jalnica din Romania defineste tara noastra ca fiind din start neospitaliera. Aud sau vad mereu ca apar in Romania te miri unde structuri de cazare cu gramezi de stele. Poate ca stelele ar trebui acordate si in functie de usurinta cu care se ajunge la structurile de cazare "galactice". Ce imi pasa mie daca si-a facut unul nu stiu ce hotel de lux pe langa Sarmizegetusa? Cum se ajunge acolo? Atat de greu incat nici nu are sens sa aflu. In mod cert o infrastructura corespunzatoare ar scurta din punct de vedere temporal distantele si ar face mult mai atractive si mai vizitabile zonele de interes turistic.
Daca adaugam si calitatea in general jalnica a serviciilor din turism si preturile occidentale ale acestor servicii, atunci este relativ uluitor ca lumea inca se mai cazeaza la hotel in Romania. Desigur, turisti sunt numiti si strainii care vin in Romania exclusiv in interes de afaceri, neinteresati nici de Dracula, nici de Delta Dunarii sau de mai stiu eu ce, dar care se cazeaza tot la hotel si mananca tot la restaurant pana isi semneaza contractele.
Atat timp cat nu exista cai de acces corespunzatoare catre obiectivele turistice, Romania se straduieste sa-si conserve statutul de tara acra si neospitaliera. Conform sursei http://www.businessmagazin.ro/analize/turism/rusinos-cum-arata-standul-romaniei-la-targul-international-de-turism-de-la-paris-11385624,
"Umbrite de sloganul "Explorez les jardins des Carpates", mai puţin de zece persoane aşteaptă turişti la standul României, care oferă câteva pliante şi hărţi despre ţara noastră. Cinci afişe lipite pe pereţi promovează principalele destinaţii turistice ale ţării. Prin comparaţie, standurile vecine ale Greciei, Turciei şi Ciprului impresionează prin măreţia şi designul menit să atragă vizitatorii. România nu a investit mai mult de câteva sute de euro în standul de la Paris, ţara noastră având unul dintre cele mai neatractive locuri de la International French Travel Market."
O tara promovata la un targ de turism cu cateva sute de euro? Adevarul e ca pentru explorat "gradinile" Carpatilor (de exemplu, Bucurestiul imputit si plin de javre?) nici nu trebuie mai mult. Oricum vara, la sfarsit de saptamana, plajele litoralului romanesc sunt pline de turisti "patrioti".
Χρόνια πολλά. Καλά Χριστούγεννα.
Acum 4 ore
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu