miercuri, 20 august 2014

Cancer

Recent tatal meu a fost dignosticat cu cancer. Initial s-a crezut ca este la pancreas, dupa care s-a spus ca este pe acolo, prin zona. Ma mir ca nu se stie precis, din moment ce a fost facut un RMN care ar trebui sa inlature orice dubii.

Pe de o parte trebuie sa spun ca tatal meu are peste 80 de ani. Pe de alta parte trebuie sa spun ca, la fel ca si in cazul altor persoane, arată sau arăta bine pentru varsta lui. Este sau a fost pana cu putin timp in urma o persoana activa, a incercat sa aiba o viata sanatoasa, fara excese, de fumat sau alte asemenea nici nu se pune problema. A slabit foarte mult intr-un timp scurt, desi s-a spus ca forma de cancer este incipienta.

Astfel incat este legitima intrebarea, de la ce?

Practic, dupa parerea mea, dar nu numai a mea, asa ceva se poate intmapla, la fel ca in cazul oricarui om obisnuit, doar de la:
- chimicalele din alimente;
- de la chimicalele din apa de baut;
- de la radiatiile emanate cu prilejul diverselor accidente si experiente nucleare.

In niciuna dintre situatii simplul cetatean nu se poate proteja. Trecem peste problema radiatiilor tip Cernobal, Fukushima, teste nucleare (total incontrolabile de omul de rand, norii radioactivi se pot plimba prin toata lumea) si parcurgem foarte rapid situatia alimentelor si a apei asa zis potabile.

1. Despre legatura dintre alimente, chimicalele din alimente si sanatate am aflat sau reaflat cate ceva de pe sursele urmatoare, citate pe scurt in ordinea in care le-am gasit.

1.1. Conform sursei http://www.mediasinfo.ro/studiu-protectia-consumatorilor-pateurile-de-ficat-contin-aditivi-alimentari-daunatori-sanatatii/2013/10/10/, din 10.Octombrie.2013, este scris:

"Un studiu derulat recent de Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) arata ca cele mai multe dintre pateurile de ficat comercializate pe piata romaneasca au in compozitia lor E-uri. Specialistii atrag atentia ca, daca sunt consumate in exces, produsele respective pot avea efecte negative asupra sanatatii.".

1.2. Conform sursei http://www.mediasinfo.ro/ce-trebuie-sa-stii-despre-painea-din-comert-citeste-analiza-completa-facuta-pe-toate-tipurile-de-paine/2013/09/13/, din 13.Septembrie.2013, este scris:

"Painea pe care o punem zi de zi in cosul de cumparaturi nu este chiar la fel de sanatoasa ca cea pe care o facea bunica acasa. Un studiu facut pe produsele romanesti arata ca cele mai multe sortimente au multe E-uri.".

1.3. Conform sursei http://www.mediasinfo.ro/protectia-consumatorilor-energizantele-nu-sunt-chiar-bauturi-racoritoare-cate-e-uri-contin-energizantele/2013/11/14/, din 14.Noiembrie.2013, este scris:

"Bauturile energizante comercializate pe piata de la noi contin intre 3 si 8 E-uri. Asa arata un studiu recent derulat de Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor, in care au fost analizate etichetele a opt produse de acest gen. Specialistii atrag insa atentia ca, atunci cand sunt consumate in exces, aceste bauturi au efecte dezastruoase asupra sanatatii.".

1.4. Conform sursei http://www.mediasinfo.ro/protectia-consumatorilor-lista-marcilor-de-ciocolata-care-sunt-nocive-pentru-organism/2014/01/15/, din 15.Ianuarie.2014, este scris:

"Novatini si Poiana – opt E-uri, Anidor si Lindt – zero E-uri".

1.5. Conform sursei http://www.mediasinfo.ro/protectia-consumatorilor-inghetata-de-cacao-si-cea-de-ciocolata-au-cele-mai-multe-e-uri/2014/08/14/, de azi, 14.August.2014, este scris:

"Inghetata de cacao si cea de ciocolata au in continut intre 2 si 9 aditivi alimentari (E-uri), iar continutul de cacao/pudra cacao variaza intre 1,3 – 25%, potrivit unui studiu realizat de Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din România (ANPCPPS România) – o9atitudine! pe produsele tip inghetata cu cacao/ciocolata ce se regasesc pe piata din România.

In cadrul studiului au fost analizate 27 de produse tip inghetata cu cacao/ciocolata, achizitionate in mod aleatoriu si anonim in luna iulie 2014."
.

1.6. Conform sursei http://www.mediasinfo.ro/otrava-din-comert-hormoni-laptele-de-vaca-arsenic-carnea-de-pui-pesticide-fructe-si-legume/2014/08/14/, de azi, 14.August.2014, este scris:

"Otrava din comert: Hormoni in laptele de vaca. Arsenic in carnea de pui. Pesticide in fructe si legume"!!!

S-au parcurs, dupa cum vedem, urmatoarele genuri alimentare:
a. Pateu;
b. Paine;
c. Bauturi energizante;
d. Ciocolata;
e. Inghetata;
f. Lapte;
g. Carne;
h. Fructe si legume.

Foarte usor s-ar putea adauga pestele, citat de multe ori ca fiind purtator de metale grele; mezelurile, mari depozitare de E-uri. Dar in esenta vedem, trecand peste dulciuri, bauturi energizante si produse de importanta secundara, ca orice aliment de baza este impanat cu E-uri, pesticide, arsenic, hormoni, nitrati si poate dauna grav sanatatii. Si atunci, avem de ales sau nu avem de ales?

Se pare ca supermarchetul si piata au devenit depozite de produse alimentare chimice care ne omoara latent, dar voluntar, fara ca Ministerul Sanatatii (oricum fantomatic in Romania) sa intervina. Alimentele nu sunt inscriptionate la fel ca si tigarile ("Inghetata ucide!", "Pateul ucide!", "Nu manca! Aliment extrem de toxic!" etc).

2. Despre legatura dintre apa asa zis potabila (de la robinet, de la sticle sau din alte surse) si sanatate, am gasit pe cateva surse urmatoarele:

2.1 Conform sursei http://verticalnews.ro/cancerul-din-apa-plata-lista-cu-valorile-nitratilor-existenti-apa-plata-care-se-vinde-in-romania/, inca din 12.Aprilie 2011 era scris:

"Cancerul [!] din apa plată. Lista cu valorile nitraţilor existenţi în apa plată care se vinde în România

De când cu Revoluţia şi schimbările în rău petrecute în ultimii 21 de ani de democraţie şi capitalism sălbatic, românii s-au dedulcit la apă ambalată. Mă rog, nu este chiar vina lor, mai ales că pe ţevile de apă curge cancer, nu viaţă."
[...]
"... aproape toate produsele existente pe piaţa românească, comercializate drept apă plată, conţin substanţe dăunătoare."
!!!

2.2. Totusi, conform sursei http://insulaindoielii.ro/2012/04/08/nitrati-si-manipulare/, din 08.Aprilie.2012, chiar daca apa la PET-uri din comert contine substante daunatoare, concentratia acestora este inferioara limitelor admisibile. Nu avem de unde sa stim daca limitele admisibile corespund unor ape sanatoase, dar tot pe aceasta sursa se mentioneaza ca:

"sursa principală a contaminării cu nitrați sunt sursele de apă rurale, gen fântâni private și pârâiașe nemonitorizate în mod deosebit".

Intr-adevar, aici simplul cetatean nu are cu atat mai mult niciun control.

2.3. Conform sursei http://www.desprecopii.com/info-id-3568-nm-Despre-apa-de-la-sticla-ce-contine-ea-si-cum-ne-influenteaza-sanatatea.htm, din data necomunicata, se publica o lista cu analize din 2011 si 2012 ale nitratilor din ape imbuteliate. Majoritatea acestora au valori ale nitratilor sub 10 mg/ l, cu exceptia marcii Roua Muntilor care are peste 20 mg/ l.

2.4. Conform sursei http://www.wall-street.ro/articol/Social/148452/analiza-ws-tu-stii-ce-bei-topul-celor-mai-sanatoase-ape-minerale-din-romania.html, din 12.Mai.2013, este pus in evidenta reziduul sec ca fiind cel mai periculos element al apei imbuteliate si se spune ca "O apa buna (plata) trebuie sa contina sub 500mg/l de reziduu sec”.

Conform buletinelor de analiza, majoritatea apelor se incadreaza sub valorile limita, numai marca Buzias Light avand o valoare mai mare: 853 mg/ l. Surprinde totusi valoarea destul de ridicata a marcii extrem de promovate Aqua Carpatica (279.8 mg/ l), mult mai mare decat in cazul altor marci: Bucovina (78 mg/ l); Aquatique (87 mg/ l) si altele.

In concluzie, aceasta este teoria. Nu stiu cat de adevarata este, dar in mod sigur nu este deloc controlabila de simplul cetatean.

Astfel incat cauza cancerului tatalui meu este greu de precizat. De la una, de la alta sau cate putin din toate?

Oricum ar fi, pentru familia mea ramane un moment trist si fara sens.

La fel de trist si fara sens este faptul ca oricine o poate pati la varste mult mai mici si chiar extrem de mici.

Conform sursei http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/apa/cati-nitrati-are-apa-pe-care-o-consumi-1156884, chiar si bebelusii si copiii mici pot fi contaminati cu nitratii din apa sau din alimente:

"Efectul cel mai periculos pe are il are contaminarea cu nitrati la bebelusi este afectiunea numita methemoglobinemie, cunoscuta si drept "blue baby syndrome" ("sindromul albastru al nou-nascutului"). Aceasta se manifesta intai prin probleme respiratorii din cauza circulatiei inadecvate a oxigenului prin sange, ducand rapid la asfixiere, ulterior, la moartea bebelusului. Este cauzat de transformarea nitratilor, in organismul sugarilor, in nitriti, care, la randul lor, fixeaza hemoglobina, impiedicand transportul oxigenului.".

Si acum, ca stim toate acestea, constatam ca noi, simplii cetateni, nu putem face nimic pentru a schimba situatia si pentru a ne imbunatati vietile. Suntem obligati in mod fatal sa acceptam situatia, sperand sa nimerim alimentele si apa care, chipurile, ne omoara cel mai putin pana la proba contrarie. Iar celor cu bani si putere nu pare sa le pese de astfel de probleme. Oare ei sunt scutiti? Daca ne uitam la Dinu Patriciu, mort recent de cancer la 64 de ani, s-ar zice ca nu.

7 comentarii:

  1. Multa sanatate tatalui tau si sa reusiti sa treceti cu bine peste aceasta incercare la care sunteti supusi. :(
    In ce priveste alimentele din ziua de azi, se pare ca vom trai cu frica in san, in conditiile in are unora le pasa doar de bani si nu de sanatate inainte de toate. Vor sa se imbogateasca cu orice pret. Foarte trist! Dupa cum ne-o fi norocul, ca atunci cand o sa ne loveasca boala cu siguranta nu vom mai avea scapare. :(

    RăspundețiȘtergere
  2. Reziduul sec nu e un element periculos... e totalul de minerale din apa. Daca e mai mic, nu inseamna neaparat ca e mai bine, ci conteaza echilibrul de minerale din acesta. Sub 500 e foarte bine, majoritatea apelor minerale plate se incadreaza si nu reprezinta niciun pericol pentru sanatate.
    Bunica mea a murit tot de cancer la pancreas si a locuit toata viata la tara, a mancat exclusiv ce a produs in curte, fara aditivi sau pesticide. Personal, cred ca multe dintre bolile noastre apar si din cauze emotionale, indiferent de regimul alimentar.

    Multa sanatate tatalui tau!

    RăspundețiȘtergere
  3. Penibil!
    Ai un copil care iti face diagnosticul public pe blog si isi da cu parerea despre RMN fara sa citeasca scrisoarea medicala care insoteste RMN-ul de dragul unui subiect nou.
    Uneori, mai bine cresti o broasca testoasa decat un copil.
    Indurare de la Dumnezeu pentru toata lumea de pe fata Pamantului!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu mai puteai sa rezisti o clipa fara sa bati campii. Cand ai spus ca "Uneori, mai bine cresti o broasca testoasa decat un copil." te refereai, desigur, la parintii tai si la tine, anonim nazist si legionar de nimic.

      Ștergere
    2. NU, mă refeream la tine individ IPOCRIT NENOROCIT.
      Cum ai aflat că tatăl tău este bolnav? Nu ți-a mai trimis sponsorizarea lunara?
      Când tu te plimbai prin Grecia pe sponsorizarea lui cu nr.50, el se plimba prin spitale.
      JAVRĂ ORDINARĂ!

      Ștergere
    3. Din nou: nu sunt sponsorizat de nimeni. Dar macar acum stiu ca boala ta te impiedica sa intelegi acest lucru.

      Mersi pentru interesul 24 din 24 si 7 din 7 acordat persoanei mele. Mersi si pentru minciunile si mitocaniile de pe langa subiecte.

      Ștergere