miercuri, 28 martie 2018

Functionarea justitiei in anul centenarului: prescrierea faptelor, achitari, rejudecari

Desi se spune ca justitia functioneaza si ca DNA performeaza (DIICOT nu prea iese in evidenta din punct de vedere mediatic), multi suspecti de fapte deosebit de grave scapa partial sau definitiv de lungul sau amputatul brat al legii.

1. Dosarul referitor la baza "Cutezatorii", care il priveste pe Dinu Pescariu si pe alti trei suspecti, a fost clasat de DNA din lipsa de probe (sursa: http://www.mediafax.ro/social/dna-claseaza-acuzatii-din-lipsa-de-probe-dinu-pescariu-si-alti-trei-suspecti-scapa-de-invinuire-in-dosarul-privind-baza-cutezatorii-17095054).

Aparent, Pescariu nu are nicio treaba cu legea pentru ca exista un act de prelungire a unei intelegeri intre el si Ministerul Educatiei, semnat in numele Ecaterinei Andronescu de Mihnea Costoiu, cercetat penal si trimis in judecata din acest motiv. Atat doar, ca in contrapartida a aparut o emisiune la B1 TV (moderata de Silviu Manastire) unde s-a spus ca acest act a aparut din neant dupa ani de zile, ca actul original nu a fost vazut de nimeni, ca actul in sine este un fals pentru ca numarul de inregistrare este dat "din burta" si nu are corespondenta in realitate.

Deci, Pescariu ar scapa de problemele cu justitia in urma unui fals grosolan pe care nimeni dintre cei cu "competente" in domeniu nu doreste sa-l declare ca atare.

S-a spus in emisiunea respectiva ca Dinu Pescariu a avut sprijin politic de la toate formatiunile politice care au trecut pe la putere (in special de la PSD si de la PD-ul lui Basescu).

Si ce sa intelegem de aici? Ca justitia nu este chiar atat de independenta si ca separarea puterilor in stat este in general o gluma in cazul marilor interese financiare? Pare logic.

2. Dosarul Cosma va fi rejudecat (sursa: http://www.mediafax.ro/social/dosarul-cosma-rejudecat-seria-de-acuzatii-publice-legate-de-falsificarea-probelor-de-catre-procurorii-dna-ploiesti-aduse-de-fostul-deputat-psd-17089496).

Dupa ce clanul Cosma a fost pus in evidenta mediatica pentru fapte de trafic de influenta, luare de mita (10% din valoarea contractelor), abuz in serviciu si legaturi cu persoane din lumea interlopa, dupa ce Mircea Cosma primise 8 ani de inchisoare, iar Vlad Cosma primise 5 ani de inchisoare in prima instanta, iata ca aparent condamnatii au redevenit cetateni cinstiti!

Dimpotriva, infractori sunt pe cale sa devina procurorii DNA Lucian Onea, Alfred Savu şi Mircea Negulescu, acuzati de masluire de probe si de presiuni asupra martorilor. Oare chiar nu exista documente scrise care sa ateste vinovatia lui Mircea Cosma si Vlad Cosma? Oare chiar tot probatoriul se bazeaza numai pe delatiune in cazul acestora?

Se stie ca in favoarea politicienilor penali s-a dat lege sa nu mai fie aratati cu catuse la televizor, in numele prezumtiei de nevinovatie. Dar in favoarea procurorilor nu exista nicio lege care sa le garanteze respectarea mediatica a prezumtiei de nevinovatie, astfel incat fostul procuror DNA Mircea Negulescu este constant prejustitiat la televizor si numit "Portocala" sau "Zdreanta". Asa-i egalitatea de sanse si tratament.

Oare ce risca procurorii vizati daca se dovedeste ca au comis ilegalitati? Probabil mai nimic, in niciun caz nu-si vor pierde pensiile speciale sau salariile uriase castigate pentru a comite... ilegalitati!

Este evidenta lupta mediatica a penalilor impotriva DNA. De ani buni se incearca doborarea mediatica a sefei DNA (Laura Codruta Kovesi). Oare este o lupta reala sau un simplu circ mediatic in spatele caruia toata lumea scapa?

Atat anchetatori, cat si anchetati, toti sunt suspectati ca sunt vinovati, dar nimeni nu va fi gasit vinovat in final, poate cel mult simbolic vreun "nefericit", fara consecinte serioase care sa-i afecteze banii sau cariera.

3. Un sir de achitari de "penali" cu nume grele este pus in evidenta de sursa http://www.mediafax.ro/social/oameni-celebri-achitari-rasunatoare-dosare-ale-procurorilor-desfiintate-in-instanta-de-judecatori-cum-au-scapat-ludovic-orban-sorin-blejnar-sau-cristian-borcea-de-procese-grele-17082242.

Sunt mentionate dosare care ii priveau pe Sorin Blejnar, Nicuşor Constantinescu, Sebastian Ghiţă şi Cristian Borcea.

In dosarele respective, mai sus numitii erau acuzati de diverse fapte antisociale grave. De exemplu, in dosarul "Motorina", care il viza pe Sorin Blejnar, se stabilise un prejudiciu de 22 milioane de lei. Se vorbea si se vorbeste inca de asasinarea lui Codrut Marta, disparut fara urma pana in zilele noastre.

Iata ca acum Blejnar este negustor cinstit. La fel si ceilalti, conform justitiei romane. Dar unii dintre ei (Nicuşor Constantinescu şi Cristian Borcea) au fost deja dovediti vinovati in alte dosare.

4. Niste unii, mai putin cunnoscuti, au scapat de inchisoare, desi fusesera condamnati in prima instanta, pentru ca faptele s-au prescris (sursa: http://www.mediafax.ro/social/persoane-acuzate-ca-au-furat-bratari-dacice-condamnate-in-prima-instanta-au-scapat-de-inchisoare-dupa-ce-faptele-s-au-prescris-17081204).

Respectivii erau acuzat de furt si trafic de obiecte dacice de patrimoniu (de exemplu, bratari de aur de pe vremea dacilor).

Se mai indoieste cineva de functionarea justitiei? Infractorii in niciun caz.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu