"Capitalismul" romanesc pare ca se saboteaza continuu din interior. Economia romaneasca nu prea exista. Exista, pe de o parte, pirateria masiva public-privata a banilor publici. Pe de alta parte, exista firme din Occident care si-au relocat locurile de munca in Romania salarizarii mizerabile.
Exista ineficienta deliberata a statului roman.
In plus, conform stirilor din ultima vreme: retetele alimentare de pe vremea comunismului erau mai bune si mai sanatoase; exista romani care doresc interzicerea avorturilor; statul a nationalizat Șantierul Naval 2 Mai Mangalia.
1. Retetele din anii 60 erau mai bune
Duminica, 25.Martie.2018, in cadrul unei emisiuni de la postul B1 TV care a fost moderata de Laurentiu Botin s-a facut reclama (sa zicem mascata) la alimente preparate dupa retete din anii '60, fara aditivi.
Cica e normal sa fie mai scumpe, pentru ca sunt mai bune. Asa sa fie oare? Dar salariile lucratorilor sunt si ele mai mari decat in Occident, pentru ca realizeaza produse care se vand la preturi mai mari decat cele din Occident? Evident, nu.
Teoretic, probabil ca alimentele preparate dupa retetele de pe vremea comunismului sunt mai bune. Dar in practica nu avem nicio garantie ca sub masca unor etichete nu se ascund exact aceleasi E-uri postdecembriste.
S-a afirmat ca nitritii, desi cancerigeni, sunt intr-o cantitate prea mica pentru a fi periculosi. S-a afirmat ca ar trebui sa consumam 300 de chile de preparat pe zi (!) pentru a putea pati ceva. Practic, s-a dorit sa se mai taie din panica instaurata in randul consumatorilor din cauza chimicalelor toxice si mortale din alimentele comercializate in Romania.
Totusi, este de netagaduit faptul ca mortalitatea din cauza cancerelor a explodat in Romania ultimilor ani. Cauza mortii este cunoscuta: cancerul; cauza cancerului este aproape necunoscuta, in fapt cenzurata. Cauzele cancerelor digestive nu au fost niciodata evidentiate in Romania. Atat poate sistemul de "sanatate" romanesc.
Recent a decedat fostul fotbalist Nicolae Tilihoi (sursa: https://b1.ro/stiri/sport/craiova-nae-tilihoi-murit-217113.html), in urma unei "boli incurabile" (cliseul STAS); fiica acestuia a decedat anterior la numai 29 de ani, tot din cauza unei "boli incurabile". Cauzele "bolilor incurabile": necunoscute sau necomunicate (sau N/A, cum apar unele mesaje pe la calculator).
2. S-a iesit in strada pentru interzicerea avorturilor
Conform sursei http://www.mediafax.ro/social/mii-de-oameni-la-marsul-pentru-viata-in-capitala-si-mai-multe-judete-ale-tarii-unii-au-cerut-lege-pentru-interzicerea-avorturilor-galerie-foto-video-17081010, mii de persoane au manifestat in Bucuresti si in tara pentru interzicerea avortului!
Mai lipsea sa se strige "Vrem decretei! Vrem decretei!".
Cica a fost un mars pentru viata. Mai exact, pentru o viata mizera.
Probabil ca multe femei si familii nu ar face avort daca ar avea conditii decente de trai. Altfel, se ajunge la familia cu 10 copii, fara tata si fara conditii de trai decent, asa cum am vazut recent la un post de televiziune (care facea apeluri umanitare). E mai bine asa? Cate familii cu probleme materiale pot sustine simplii cetateni, ei insisi cu probleme materiale?
Dupa care exista minorele care raman gravide pentru ca nici ele, nici partenerii ocazionali de sex, nu au auzit de educatie contraceptiva (ci numai de sex). E mai bine sa nasca astfel de minore, fara familie si fara loc de munca? Ce conditii de viata au copiii nascuti astfel? Asta vor "ceauseii" marsului pentru "viata"?
Iata cum arata lumea copiilor nascuti pur biologic, in familii (daca o fi vorba de familii) dezorganizate si lipsite conditii de trai:
"Cinci minori din Brăila, cu vârste cuprinse între 11 şi 15 ani, sunt suspectați că au comis 47 de infracţiuni de tentativă la furt calificat şi furt calificat, respectiv o tâlhărie calificată."
(sursa: https://b1.ro/stiri/eveniment/braila-copii-hoti-217137.html).
Cred ca numai patronatul platitor de salarii de mizerie si lumea interlopa (in special traficantii de persoane si capii sclaviei sexuale) si-ar dori nasteri necontrolate pe banda rulanta, fara o baza familiala si economica, din dorinta de a avea la dispozitie cat mai multe victime lipsite de aparare de care sa-si bata joc.
3. Capitalism centralizat
In lumina stirii urmatoare, privatizarea este un esec in Romania. Sigura forma viabila de capitalism romanesc este... capitalismul centralizat (adica un fel de comunism vopsit in culorile "democratiei").
Conform sursei https://b1.ro/stiri/economic/mangalia-santier-naval-216849.html,
"statul român s-a înțeles cu olandezii de la Damen, urmând să dețină 51% din acțiuni Șantierului Naval 2 Mai Mangalia".
La fel facea si Ceasca: lua de la firmele profitabile si dadea si la amarasteni (fiecaruia dupa nevoi).
Petre Roman spunea la inceputul anilor 1990 ca statul este un prost gestionar (mai spunea si ca industria este un morman de fiare vechi). Iata ca dupa 28 de ani vedem ca actionariatul privat este un si mai prost gestionar! Ha, ha, ha!
Ce optiuni mai exista?
4. "Eficienta" capitalista
De 28 de ani simplii cetateni sunt indemnati sa condamne comunismul care a industrializat si modernizat Romania.
In schimb, pe rahatii de "capitalisti" postedecembristi nu-i mai condamna nimeni, in ciuda ticalosiilor la vedere. Dimpotriva, se practica la greu dezincriminarea si prescrierea faptelor, pentru ca toti ticalosii si imbecilii cu functie sa poata poza in cetateni "onesti".
Iata stiri recente despre bataia de joc la vedere pe bani publici:
"HALUCINANT! PIERDERI anuale de miliarde de euro din cauza INCOMPETENȚEI angajaților statului"; este vorba de abuzuri, incompetență, contracte ilicite, starea precară a infrastructurii
(sursa: https://b1.ro/stiri/economic/pierderi-bani-stat-angajati-216629.html);
"Site-ul Fiscului nu funcționează de o săptămână. 60 de milioane de lei a cheltuit statul pentru modernizarea ANAF"
(sursa: https://b1.ro/stiri/economic/fisc-site-anaf-216654.html).
Mai e nevoie sa intram in detalii?
Cred ca pana sa ne ocupam de paiele din "ochii" comunismului, mai bine am rezolva barnele din "ochii" "capitalismului" romanesc.
La Rotbav,Brasov,17.10.2024
Acum 2 minute
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu