Liberalizarea preturilor de la inceputul anilor 90' a fost semnalul exploatarii crancene a romanilor. Preturile au crescut galopant, iar salariile au devenit din ce in ce mai nesemnificative, situatie pastrata pana in zilele noastre in sectorul privat, unde milioane de romani sunt platiti cu salariul lunar minim pe economie.
Romanii, in prostia si credulitatea lor, isi imaginau ca din cauza lui Ceasca nu au salarii occidentale, si ca dupa caderea lui Ceasca va curge lapte si miere in Romania. Dupa cum se vede azi, nu Ceausescu este responsabil de viata mizera a romanilor. Dar, spre deosebire de Ceausescu, politicienii nu mai sunt trasi azi la raspundere pentru genocidul economico-social postdecembrist.
In fapt, subsalarizarea din Romania a dus la un exod de milioane de romani catre occident in cautarea unui trai decent.
Acest exod a dus la o aparenta criza de personal in Romania, iar patronii, in cardasie cu autoritatile, incearca sa gaseasca noi metode pentru a "convinge" diversii lucratori (de preferat cei cu probleme materiale grave care refuza sa devina infractori) sa lucreze in Romania pe salarii de mizerie.
Astfel, Eugen Teodorovici spunea ca
"Prevederea că forţa de muncă străină trebuie plătită cu salariul mediu trebuie să dispară"
(sursa: https://b1.ro/stiri/economic/eugen-teodorovici-forta-de-munca-straina-salariu-mediu-221850.html).
Legislatia actuala romaneasca prevede ca lucratorul strain sa fie platit cu cel putin salariul mediu pe economie si sa i se asigure cazare. In schimb, lucratorul roman poate fi platit cu salariul minim pe economie, iar cu cazarea nu are decat sa se descurce! Evident, lucratorul roman este discriminat, batjocorit si exploatat fata de lucratorul strain. Dar patronii ar dori ca autoritatile sa modifice legea astfel incat sa-si poata bate joc si de lucratorii straini!
Patronii din industria ospitalitatii se plang ca ar exista un deficit de forta de munca de circa 50.000 de oameni in acest domeniu (sursa: http://www.mediafax.ro/economic/asociatiile-din-turism-industria-ospitaliera-sufera-o-lipsa-acuta-de-forta-de-munca-17254969).
In schimb patronii nu sufla o vorba despre cauza, adica despre salariile de mizerie oferite, care au dus la acest dezinteres total al lucratorilor pentru acest domeniu.
La fel, patronii din domeniul constructiilor se plang de criza de personal. Dar criza porneste tot de la salarizarea mizerabila.
Madam Olguta Vasilescu se miorlaia ca „Şantierele sunt goale în construcţii: vin, stau o lună-două, se formează, se califică la locul de muncă şi pleacă în străinătate” (sursa: http://epochtimes-romania.com/news/vasilescu-nemultumita-de-muncitorii-care-pleaca-in-strainatate-se-califica-la-locul-de-munca-si-pleaca---273982).
Mi-a placut ideea ca un necalificat din constructii se califica intr-o luna doua pe un santier. Adica invatamantul de 10-12 clase este absolut inutil. Doar primele patru clase sunt utile si suficiente pentru citit, scris si aritmetica primara (pentru numarat banii, hi, hi!). In rest, cine aplica in constructii limite de siruri, matrici, derivate si integrale? Cine trebuie sa stie in constructii chimie, istorie, geografie, biologie, muzica (poate doar... manele, hi, hi!)?
Pai, de ce pleaca romanii din constructii la munca in strainatate? Sunt salariile mai mici decat in Romania si conditiile mai proaste? Ha, ha, ha! Evident ca nu.
Madam Vasilescu a propus o gaselnita aberanta, preluata de mijloacele de dezinformare in masa de parca a fost deja aprobata: statul sa acorde subventii de 500 de euro lunar angajatorilor care ofera loc de munca somerilor si beneficiarilor de ajutor social (sursa: http://m.zf.ro/politica/noua-initiativa-a-ministrului-muncii-oferim-subventii-de-500-de-euro-lunar-angajatorilor-care-incadreaza-someri-17269822).
Pe sursa http://www.mediafax.ro/economic/asociatiile-din-turism-industria-ospitaliera-sufera-o-lipsa-acuta-de-forta-de-munca-17254969 era o trimitere la un articol din Ziarul Finaciar, unde textul este o evidenta facatura mediatica, adica DEZINFORMARE:
"Este OFICIAL: Olguta Vasilescu tocmai il asteptau MII de romani. "De acum va primi 500 de euro pe LUNA de la guvern oricine va..."".
Formidabil, dar neadevarat! Inca nu s-a aprobat nimic, este doar o petarda mediatica.
Dupa ce Petre Roman ceruse la inceputul anilor '90 eliminarea tuturor subventiilor (la caldura, la "cascaval" si asa mai departe), vedem acum, la aproape 30 de ani de la caderea comunismului, ca traim intr-un capitalism din ce in ce mai centralizat si ca subventiile apar la tot pasul, ca ciupercile dupa ploaie! Singura diferenta pare sa fie ca acum regimul nu vrea sa se mai cheme "comunist".
Propunerea lui Vasilescu este socanta daca ne uitam la salariul minim pe economie, care este mai mic de 500 de euro cu tot cu taxe (adica brut)!
La ora actuala pare evident ca patronii din sectorul privat au luat salariul minim in chip de reper absolut si ar vrea sa-si plateasca toti angajatii (mai putin pe cei de incredere, care ii tin in lesa pe fraieri) cu salariul minim pe economie.
In concluzie, romanii care nu au pile sa se angajeze la stat (pe salariu sigur si munca putina spre deloc) isi pot gasi in continuare satisfactiile materiale plecand la munca in strainatate.
Ca o paranteza, a aparut informatia ca 33% dintre angajatii statului nu fac nimic (surse: https://b1.ro/stiri/eveniment/dezastru-administrtatia-publica-228335.html; https://www.digi24.ro/stiri/economie/dragos-anastasiu-33-la-suta-din-angajatii-statului-stau-degeaba-dar-cei-care-muncesc-ii-sustin-948411; http://www.manager.ro/articole/ultima-ora-93/antreprenor-33procente-dintre-angajatii-statului-stau-degeaba-iar-cei-care-muncesc-ii-sustin-95525.html; https://www.newmoney.ro/33-angajatii-statului-stau-degeaba/). Adica, in traducere libera, nu sunt nici macar asistati sociali, ci paraziti nesimtiti si inutili ai banilor publici.
Oau! Cat de "eficient" este capitalismul romanesc in anul centenarului! Un nou prilej sa ma simt ultracopleșit sau preacopleșit. :)
Noaptea în București
Acum 3 ore
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu