Romania este o tara plina de bolnavi psihic. O spun statisticile internationale (probabil ca si cele interne).
Dupa parerea mea, problema centrala la cei cu probleme psihice este perceptia si atitudinea fata de logica si fata de adevar. Foarte multa lume preia realitatea sau o parte din realitate asa cum este fara sa incerce sa ii inteleaga cauzele. Aceasta perceptie subiectiva induce un anumit confort psihic, care se perturba atunci cand realitatea devine mai complexa si rezolvarea contextului cere logica deductiva. Pornind de la premise false, concluziile nu pot fi decat absolut intamplator adevarate. In cele mai multe cazuri concluziile sunt false, de aceea un context devenit mai complex care a tulburat echilibrul psihic va fi si mai complex si va continua sa perturbe si sa macine continuu echilibrul psihic, datorita unor concluzii false care se aplica din cauza ca sunt considerate adevarate. Contextul nu va fi rezolvat si va continua sa puna noi probleme care vor ramane si ele nerezolvate. Pana la haosul total.
Daca tinem o greutate in maini si adaugam cate un kg in mainile noastre, la un moment dat greutatea insumata va face mainile sa cedeze. Daca un creier se va baza prea mult pe neadevaruri, situatiile conflictuale nerezolvate din ce in ce mai complexe vor face ca acel creier sa cedeze. Asta e teoria mea.
Dupa parerea mea, numarul mare de bolnavi psihic din Romania poate fi atribuit in mare masura terorismului psihologic la care este supus cetateanul de catre stat, loc de munca, scoala, biserica, familie si anturaj, media si mediu. In toate aceste zone enumerate mai sus suntem siliti sa acceptam de nenumarate ori situatii complet aberante si stres artificial, impotriva logicii, a adevarului si a bunului simt, incepand cu "reforma" statului si terminand cu cainii vagabonzi.
Chimicalele omniprezente in alimentatie (in special energizantele, dar nu numai) pot contribui si ele la dezvoltarea si intretinerea problemelor psihice.
Cei mai bine pregatiti sau cu material genetic mai performant rezista, dar foarte multi traiesc intr-o situatie de conflict interior continuu si la un moment dat cedeaza. Faptul ca cineva cedeaza este doar un semn ca boala a atins un nivel foarte acut, de multe ori ii percem pe cei de langa noi ca fiind normali pana cand o criza acuta dezvaluie probleme cronice ascunse.
Si acum cateva surse citate:
http://www.markmedia.ro/press_review_show.php?g_id=1286
"Stresul capitalismului, o afacere de 36 milioane $
...
Conform datelor de piata, bolile psihice care absorb cei mai multi bani in Romania sunt schizofrenia, pentru care s-au cheltuit anul trecut circa 15 milioane de dolari, si depresia, cu 8 milioane de dolari.
"Numarul depresiilor creste constant dar nu numai acest lucru contribuie la cresterea cheltuielilor de pe piata. Doi factori importanti sunt de asemenea aparitia in ultimii 3 - 5 ani a unor produse foarte eficiente dar si foarte scumpe si schimbarea treptata a atitudinii populatiei fata de astfel de boli, care a dus la cresterea numarului de diagnostice", afirma doctorul Florin Tudose, seful Sectiei de psihiatrie a Spitalului Universitar de Urgenta din Bucuresti.
...
Cele mai bine vandute medicamente pentru boli psihice din Romania sunt Zyprexa (schizofrenie), detinut de Lilly, si Rispolept (antidepresiv), detinut tot de o companie americana - Johnson&Johnson.
Astfel, Lilly este liderul pietei romanesti de profil, cu o cota de piata de 18,2%, locul doi apartine Johnson & Johnson, cu o cota de 9,3% iar pe locul trei se afla Pfizer (liderul pietei mondiale a medicamentelor), cu 7,7%. Pfizer are in portofoliu unul din cele mai bine vandute antidepresive la nivel mondial - Zoloft."
http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/romanii-tot-mai-atinsi-de-boli-psihice-130666.html
"Romanii, tot mai atinsi de boli psihice
29 Iulie 2008
Conform unor rapoarte internationale, fenomenul este reprezentativ si la nivelul tarii, 20% din romani suferind de boli psihice."
http://www.jurnalul.ro/stiri/observator/romania-are-nebuni-de-top-vezi-care-e-orasul-cu-13-bolnavi-psihic-580138.html
"2 iunie 2011 – 18:14
Românii stau tot mai prost cu nervii. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), doar în anul 2009 -ultimul pentru care s-au actualizat datele statistice-, România a raportat 246.845 de bolnavi psihic luati în evidente, ceea ce reprezinta mai mult de o sutime din populatie.
1.150 de români dintr-o suta de mii prezinta dizabilitati psihice, ceea ce face ca, între europeni, sa fim socotiti printre cei mai labili mental, doar estonienii si slovacii stând mai prost la acest indicator al starii de sanatate a populatiei.
Cu ce probleme psihice se confrunta românii si care sunt cauzele
Între bolile psihice de care sufera românii, cel mai des întâlnite sunt depresiile, atacurile de panica, schizofrenia, stresul, tulburarile bipolare, dependenta de alcool si de droguri.
Seful OMS România, Victor Olsavszky, admite ca raportarile României pentru 2009 ar putea fi eronate. “Numarul total al pacientilor cu probleme psihice înregistrati la sfârsitul anului 2009 era de 267.452. Este greu de crezut ca pâna în 2009 existau doar putin peste 20.000 de pacienti si restul au aparut într-un an. Mai curând, situatia sta invers. Pe de alta parte, este de asteptat ca, în realitate, numarul celor cu probleme psihice sa fie mult mai mare, pentru ca nu sunt raportati decât cei care ajung sa se interneze în unitatile spitalicesti de stat”, declara Olsavszky pentru Jurnalul.ro.
Problemele psihice sunt corelate cu cele de ordin financiar, incidenta bolilor sistemului nervos fiind mai mare în regiunile sarace ale tarii."
Στο χιονισμένο Βραδέτο
Acum 4 ore
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu