Greciei i-au fost anulate 100 de miliarde de euro din datoria externa. Desi asta nu inseamna ca s-a rezolvat cazul, inseamna, totusi, foarte mult pentru aceasta tara.
Dar, in acelasi timp, problema functionarii constante pe pierdere a multor guverne ramane. Multe aspecte care au relevanta in evidentierea pierderilor guvernamentale sunt necunoscute:
1. Nu exista niciun guvern care sa faca publici factorii generatori de pierderi si creatori de deficite (ministere, ministri, ordonatori de credite, persoane cu functii inalte care detin controlul banilor publici);
2. Nu exista niciun guvern care sa faca publice creditele luate, motivul pentru care au fost luate si eficienta estimata (profit/ pierdere) a creditelor.
3. Cu atat mai mult nu exista niciun guvern care sa faca publica eficienta reala a imprumuturilor si a alocarilor de bani publici si cine sunt responsabilii pierderilor uriase.
Sa nu uitam esentialul: guvernele primesc bani de la banci, dar se imprumuta in fapt de la cetateni! Cetatenii sunt cei care platesc in final orice imprumut, bancile sunt doar intermediari care traiesc din dobanzi! Faptul ca exista numeroase state amenintate cu falimentul arata ca in general banii publici sunt folositi in beneficiul unora si in detrimentul celor multi. Daca se alege praful de cei multi nu inseamna ca privilegiatii au de suferit.
Pentru o lume mai buna trebuie capitalizati cetatenii si nu bancile. Prosperitatea a devenit foarte volatila pentru ca raportul profit/ salariu creste continuu, in loc sa scada. Adica profitul marilor firme creste in timp ce majoritatea salariatilor sunt constransi de salarizarea inechitabila sa aiba un trai minimal.
Intr-o lume moderna si rezonabila raportul profit/ salariu este un indicator al echitatii sociale si al recompensarii performantei. In acelasi timp, salariile echitabile cresc consumul si contribuie la mentinerea echilibrelor bugetare.
Raportul profit/ salariu ar trebui introdus in legislatie prin definirea unei limite superioare. Ce ar depasi acea limita ar trebui distribuit sunt forma de prime si stimulente salariatilor. Cu atat mai mult s-ar putea interveni asupra acestui indicator pe timp de criza. Atat timp cat lumea va functiona dupa actualele reguli, crizele vor fi inevitabile.
Εικόνες από γιορτινούς στολισμούς στην πόλη
Acum 5 ore
"Intr-o lume moderna si rezonabila raportul profit/ salariu este un indicator al echitatii sociale si al recompensarii performantei."
RăspundețiȘtergereUnde ai studiat asta la "stefan gheorghiu" sau la "mitica cantemir".
Marele ganditor economic BM, te chinuie exaltarea!
Tema nu este rea, dar abordarea nu are nota de trecere. Nu ai notiuni elementare de analiza economica.
Te rog sa ma crezi, esti PENIBIL!
"... raportul profit/ salariu ..."
RăspundețiȘtergereraportul asta este un indicator din orice categorie doresti, doar in capul tau.
as rade cu mainile pe burta, dar imi este mila.
"e usor a scrie versuri/cand nimic nu ai a spune."
poate esti mai bun la analiza matematica, la statistica si analiza economica esti "muci".
romanul= bun la toate => societatea in care traim
romanul=/= grec
.
.
.
romanul=/= neamt.