miercuri, 5 octombrie 2011

Spectacolul locurilor de munca in Romania: Nokia

Spectacolul locurilor de munca in Romania: Nokia inchide fabrica din Romania. 1200 de persoane pierd "sansa" de a castiga in medie aproximativ 200 de euro pe luna (daca nu sunt trimisi in somaj tehnic prea des). Sa reamintim ca pentru un detinut in inchisorile din Romania statul aloca circa 560 de euro lunar (circa 2400 de lei lunar, sursa: http://www.realitatea.net/cheltuielile-pentru-detinutii-din-romania-sunt-criticate-de-fmi_485361.html), adica aproape de 3 ori mai mult!!!

CONCLUZIE:
Libertatea este scumpa in Romania: minim 360 de euro lunar (nu mai vorbim de pierderi din taxe si impozite)!!!

Ce ar fi trebuit sa fie, conform sursei:
http://clujnapocainfo.com/cluj/cum-va-arata-clujul-dupa-nokia-stiri-cluj_204_298716.html

"Stiri Cluj - Concernul finlandez va investi 60 de milioane de euro la Jucu, iar cei 10 furnizori de componente vor veni cu alte 140 de milioane.
...
In ce consta investitia

Pe 90 ha din Jucu se va constitui Nokia Village

Nokia va construi o fabrica de telefoane mobile si un centru de cercetare pe 27 ha, investind 60 de milioane de euro

Cei 10 furnizori de componente (camere, carcase) care vor forma Nokia Village isi vor construi fabricile pe terenul ramas si vor completa investitia cu 140 de milioane de euro

Terenul urmeaza sa fie dotat cu utilitati pana la finele anului, care vor costa 33 de milioane de euro. Guvernul va putea aloca 23 de milioane de euro din suma

Reprezentantii CJ sustin ca in cel mult 5 ani, intreaga investitie va aduce 15.000 de slujbe".

Situatia actuala, conform sursei:
http://www.evz.ro/detalii/stiri/de-raiul-nokia-se-alege-praful-exploatare-ca-n-lumea-a-treia-945172.html

"Exploatare ca în lumea a treia la Jucu. VEZI ce s-a ales de raiul Nokia
...
Salariile la Jucu sunt demne de lumea a treia: un muncitor este plătit cu 100-150 de euro lunar.
...
Bogdan Colceriu lucrează pentru Nokia de trei ani iar cel mai mare salariu pe care l-a primit în acest an este de 600 de lei. Pentru că nu sunt comenzi, muncitorii sunt trimişi acasă în concediu fără plată. Colceriu a avut curajul să reclame situaţia la Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj.
...
În mod normal aş câştiga 800 de lei, dar cu aceste zile tăiate am ajuns să câştig 500-600 de lei. În fiecare lună, muncitorii pierd cam 200 de lei pentru că stau mai mult pe acasă", a povestit Bogdan Colceriu. Muncitorul a cerut explicaţii conducerii fabricii. "Am depus plângere la Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj de unde am primit răspuns că, dacă nu îmi convine situaţia, să mă adresez justiţiei", mai spune tânărul.
...
Articolul 153 din Codul Muncii prevede că doar angajaţii pot solicita concedii fără plată, în anumite condiţii stabilite în contractul colectiv de muncă sau a regulamentului intern. Această iniţiativă nu poate veni din partea companiilor.
...

NEÎMPLINIRI MĂREŢE

Calculele pe hârtie, total infirmate

În 2007, când Nokia a început lucrările la fabrica de telefoane mobile de la Jucu, toată lumea credea va va curge lapte şi miere. Autorităţile au construit chiar şi un terminal de cale ferată la 200 de metri de fabrică pentru a ajuta compania finlandeză să-şi transporte mai uşor angajaţii. În acest terminal CFR nu a oprit niciun tren, niciodată.

Tot atunci, directorul Agenţiei de Şomaj, Daniel Don spunea că în cinci ani, la Jucu vor lucra 15.000 de angajaţi. Au trecut aproape cinci ani de la această declaraţie iar numărul angajaţilor din fabrica de telefoane este de 1.200 de persoane.

În parcul industrial amenajat de către Guvern, la Jucu, contra sumei de 21 de milioane de euro, trebuiau efectuate alte investiţii pe orizontală, totul pentru Nokia, tipografie, fabrică de produs ambalaje etc., investiţii care nu s-au mai făcut. Din cauza crizei."

Finalul, conform sursei:
http://www.evz.ro/detalii/stiri/ce-se-va-intampla-la-jucu-dupa-ce-pleaca-nokia-947596.html

"De ce pleacă Nokia

Nokia a anunţat astăzi că va închide fabrica din România şi va reloca activităţile companiei în unităţi deja existente din India şi China. "Unitatea de la Cluj producea telefoane low-end, iar piaţa vrea smartphone-uri. Cei mai mulţi clienţi sunt în Asia, aşa că ne mutăm şi noi mai aproape de ei", a explicat Elop.

Întrebat de ce se închide fabrica de la Cluj şi de ce nu se fabrică aici smartphone-uri, CEO-ul companiei a declarat că nu se pune aşa problema pentru că nici la celelate fabrici ale companiei din Salo, Finlanda, Komarom, Ungaria şi Reynosa, Mexic nu se va mai pune accentul pe asamblarea de terminale, ci se vor concentra pe producţia de software. Planul este ca unităţile respective să se concentreze pe clienţi, software dedicat în mod specific pieţelor şi personalizarea pachetelor de vânzare.".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu