sâmbătă, 16 februarie 2013

Mari risipitori de bani publici: Posta Romana

Dupa tiparul binecunoscut si traditional firmelor de stat, la Posta Romana a functionat managementul infractional in forma continuata, singurul interes fiind devalizarea aparent legala a firmei.

Posta Romana este o firma greu concurabila, la fel ca si CFR, Oltchim si Hidroelectrica, de exemplu. Aceasta, pentru ca firmele concurente ar trebui sa faca investitii uriase pana sa ajunga pe profit. Dar statul roman, in goana dupa "criza", majorari de taxe si monarhie, are grija sa-si falimenteze afacerile profitabile si sa propuna apoi privatizarea lor pe nimic.

Astfel ca activitatea manageriala de la Posta Romana ar putea fi studiata si ar putea servi ca model la disciplina inca neinfiintata "Mari infractiuni in companiile de stat".

Incerc sa refac istoricul infractional al Postei Romane (CNPR) conform surselor.

1. Pentru perioada 2005-2007, potrivit DNA, citat de sursa http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-esential-13698915-sentinta-iccj-dosarul-posta-romana-mihai-toader-fost-director-institutiei-condamnat-6-ani-executare-zsolt-naghi-tudor-chiuariu-scapa-inchisoare.htm,

"[...] printr-un sir de acte nelegale, reprezentantii Postei au contribuit la trecerea unui imobil din proprietatea publica a statului roman in proprietatea privata a SC Imopost Developments SA, demers in care au fost implicati si doi membri ai Guvernului, prin emiterea unui act normativ cu scopul de a favoriza societatea, prin schimbarea situatiei juridice a imobilului.

Prejudiciul in acest dosar este evaluat la peste 8,6 milioane de euro."


Spre deosebire de CNADNR, aici avem nume de vinovati si condamnari la inchisoare, dar sentinta nu este definitiva. Numele vinovatilor: Dan Mihai Toader, fost director general al Companiei Nationale Posta Romana; Zsolt Nagy, fost ministru al Comunicatiilor; Andrei Marinescu, directorul executiv al Directiei de Dezvoltare Strategica din cadrul Companiei Nationale Posta Romana; Emanoil Lepadatu, directorul economic executiv al CNPR; Ioan Folfa, administratorul societatii Topcadex 99. Cea mai mare condamnare a primit-o Dan Mihai Toader (6 ani de inchisoare cu executare). Pentru un prejudiciu de 8,6 milioane de euro mi se pare o recompensa, nu o pedeapsa. Despre recuperarea prejudiciului nu se spune nimic, deci inteleg ca asta e. Fiscul are probabil alte treburi mult mai importante, cum ar fi haituirea simplilor cetateni pentru datorii de 20-50 de lei.

2. In anul 2008, conform unui raport al Curtii de Conturi facut in anul 2010, citat de sursa http://www.realitatea.net/curtea-de-conturi-nereguli-la-posta-romana-in-valoare-de-90-de-milioane-de-lei_901783.html,

"Valoarea estimativă a erorilor/abaterilor constatate la nivelul Poştei Române însumează peste 89,8 milioane lei". In plus,

"Controlul efectuat a depistat printre altele contracte păguboase încheiate de conducerea Poştei, precum cel din 2008 cu Blue Air, în care s-au plătit nelegal servicii de transport aerian neefectuate, producându-se un prejudiciu estimat la circa 40,8 milioane lei (inclusiv TVA)."

3. Pentru perioada 2009-2011, conform sursei http://adevarul.ro/economie/stiri-economice/guvernul-sesizeaza-dna-nereguli-posta-romana-1_50b9f5517c42d5a663ad3cf9/index.html,

"Guvernul sesizează DNA pentru nereguli la Poşta Română". Mai exact,

"Inspectorii Corpului de Control al premierului au identificat aceste nereguli şi au calculat pierderi totale de peste 485 de milioane de lei (aproximativ 113 milioane de euro) la nivelul companiei pentru activitatea din anii 2009-2011".

4. Pentru perioada octombrie 2008-septembrie 2011, conform sursei http://www.mediafax.ro/social/anrmap-transmite-dna-nereguli-la-trei-contracte-ale-postei-romane-din-2008-2011-10378240,

"Autoritatea de Monitorizare a Achiziţiilor Publice (ANRMAP) a transmis DNA, la cererea instituţiei, date privind existenţa unor nereguli în cazul a trei contracte încheiate de Poşta Română în intervalul octombrie 2008-septembrie 2011, în valoare totală de circa 40 milioane lei, două fără licitaţie". Modul in care a fost penalizata Posta Romana de catre ANRMAP mi se pare ridicol:

"Vicepreşedintele ANRMAP a mai declarat că, în urma controlului efectuat, pentru neregulile semnalate autoritatea a aplicat o amendă de 40.000 lei în cazul celui de-al doilea contract şi o amendă de 20.000 lei pentru cel de-al treilea contract. În cazul primului contract, din cauza timpului trecut de la derularea contractului şi până la momentul controlului, nu a fost aplicată o amendă, pentru că aceasta era prescrisă." [!]

5. Printr-un contract al Postei Romane din 2008 care expira anul acesta, conform sursei http://www.tvrplus.ro/editie-ora-de-business-84016 (video, intre momentul 0:35 si momentul 0:55), Posta romana a inchiriat masini de la o firma de leasing la un pret de trei ori mai mare decat daca le-ar fi cumparat!

Am cautat detalii si le-am gasit pe sursa http://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-14233530-exclusiv-vrea-posta-cumpere-607-masini-peste-6-6-milioane-euro-incepand-luna-aprilie-este-obligata-returneze-treptat-peste-90-din-flota-auto-cumparata-leasing-operational.htm. Am aflat astfel ca Posta Romana a platit 78,02 milioane de euro fara TVA (circa 20 de milioane de euro) pentru un contract de finantare in leasing operational a unui numar de 613 autoutilitare de tip furgon si autosasiu si 114 autoturisme, adica a unui total de 727 masini. In plus, Posta Romana a suportat costurile reparatiilor si intretinerii, desi in mod normal acestea ar fi trebuit sa fie in sarcina companiei de leasing. Contractul a fost semnat de deja condamnatul Dan Mihai Toader.

Am cautat la repezeala preturi de utilitare noi in 2013 si am gasit cel mai repede preturi pentru doua modele Ford: un furgon de 13.050 euro fara TVA si un van de 17.738 euro (sursa http://www.casaautotimisoara.ro/marci/oferta-noastra-autoutilitare-ford). Daca Posta Romana si-ar cumpara acum 727 de modele de FORD TRANSIT VAN TREND T350 LWB 2.2 TDCi 100CP (deci autoutilitara cea mai scumpa si cu o gramada de dotari standard), atunci Posta Romana ar plati 12.895.526 de euro fara TVA, fata de cele 20 de milioane de euro platite in 2008 pentru acelasi numar de masini, pe care trebuie sa le returneze in curand, la sfarsitul lunii martie 2013!

Ciudat, nu am avut nevoie de mai mult de cinci minute de cautare pe internet ca sa gasesc o oferta mai avantajoasa cu circa 7 milioane de euro, pe langa avantajul detinerii in proprietate a acestui parc auto! Cine face o astfel de economie, daca ar fi platit cu 1.000 de euro pe luna timp ce 50 de ani fara sa mai faca absolut nimic decat sa semneze condica de prezenta, ar castiga in 50 de ani 600.000 de euro, deci companiei tot i-ar ramane 6.400.000 de euro! Ar ramane bani si pentru majorari salariale, macar un 50-100 de lei pentru oamenii de rand.

Dar statul are "principii" si "exigențe". Statul angajeaza "specialisti" prin "concurs" dupa o "atenta" selectie a celor mai capabili sa devalizeze companii si sa calce in picioare destinele angajatilor de rand, care trebuie periodic disponibilizati din cauza "problemelor financiare". Dupa cum vedem, problemele financiare nu cad din senin, ca meteoritii, ci au cauze foarte clare. Numele celor care au angajat infractori la conducerea companiilor de stat este de obicei neglijat si nu este mentionat de presa.

In concluzie, cu astfel de "manageri" in companiile de stat intelegem perfect ce inseamna expresia "grasul cocotat in spatele slabului". Statul roman functioneaza pe principiul dublei impuneri: pe o parte isi devalizeaza propriile companii, pe de alta parte isi pedepseste proprii cetateni prin majorari de taxe pentru a-si acoperi propriile gauri din buget! Simplu, comod, eficient si imoral.

Nu ma incalzesc cu nimic condamnarile derizorii ale marilor infractori de la stat, care apoi pot beneficia linistiti de prejudiciile create.

DE FAPT, SIMPLII CETATENI SUNT CONDAMNATI SA PLATEASCA PREJUDICIILE CREATE DE MARII INFRACTORI DE LA STAT!

8 comentarii:

  1. PE TINE CINE TE PLĂTEȘTE?

    RăspundețiȘtergere
  2. Răspunsuri
    1. Ce-mi cumpar.

      MULT MAI INTERESANT ESTE SA NE SPUI TU CINE TE PLATESTE, RAHATULE ANONIM, CA SA FACI IN TIMPUL PROGRAMULUI ACESTE COMENTARII FALS INSINUANTE, FARA NICIO LEGATURA CU ARTICOLUL DESPRE HOTII DE BANI PUBLICI DE LA POSTA ROMANA?

      Te bucuri ca sunt hoti de bani publici la Posta Romana, nu-i asa? Pentru ca din astfel de hotii poti sa fii si tu platit ca sa bati campii pe blogul meu :))

      Nu uita ca ai devenit anonim penal impreuna cu fiscul penal de cand mi-ati inventat datorii la fisc, sursa:
      http://lmar2012b.blogspot.ro/2012/08/anonimul-penal-fiscul-penal-si-statul.html

      Asta ca sa stie si sa nu uite lumea ce reprezinti si cu ce te ocupi inainte sa se uite in gura ta spurcata (sau la degetele tale spurcate)!

      Ștergere
  3. raspunsul corect = MULT CĂCAT!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stilul agentului de manipulare a opiniei publice: minciuni, hartuire, provocari, trivialitati, comentarii off topic.

      10 comentarii in 2 zile! Ori ai foarte mult timp liber, ori te-au pus sefii la ore suplimentare :))

      Ștergere
  4. Nu domnule! Raspunsul corect este ce-mi cumpara babacu din pensia lui barosana si ce-mi cumpara nevasta din salariul ei de bugetar.
    Las-o mai incet cu cuvintele urate ca devii tot mai penibil.
    In CV la locul actual de munca poti sa treci fara jena: INTRETINUT DE PARINTI SI DE NEVASTA...restul e tacere!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stilul agentului de manipulare a opiniei publice: minciuni, hartuire, provocari, trivialitati, comentarii off topic.

      10 comentarii in 2 zile! Ori ai foarte mult timp liber, ori te-au pus sefii la ore suplimentare :))

      Ștergere