miercuri, 13 februarie 2013

Obama propune majorarea salariului minim orar in SUA cu 24%!

Conform sursei http://www.econtext.ro/eveniment--2/international/obama-propune-majorarea-salariului-minim-in-sua-de-la-725-la-9-dolari-pe-ora.html, "Presedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, a propus, in primul discurs despre Starea Natiunii, cresterea salariului minim la nivel federal de la 7,25 de dolari la 9 dolari pe ora, in incercarea de a sustine economia."!

Frumos spus, "in incercarea de a sustine economia". In egala masura este interesanta cresterea propusa: cu putin peste 24%!

Exista o mare problema cam peste tot in lume cu salarizarea corecta a muncii. Cu atat mai mult, in Romania nu mai exista de foarte mult timp nicio corelatie intre performanta angajatului si veniturile salariale. Majoritatea romanilor traiesc la limita subzistentei, ca in comuna primitiva, de parca nu ar exista nicio eficenta a muncii prestate.

Si totusi, traim in era industriala si informarizata. Productivitatea si eficienta muncii este data de productivitatea si eficienta unei masini sau utilaj, deservite de un angajat.

In evul mediu se ara cu plugul tras de animale, acum se ara cu tractorul. Diferenta de productivitate este evidenta. Tesaturile se faceau manual pana la aparitia masinilor industriale. La fel se poate evidentia progresul tehnic in orice domeniu. Chiar si contabilitatea s-a modernizat si si-a crescut productivitatea cu ajutorul calculatorului. Productivitatea si eficienta sunt indiscutabile, cu toate acestea, oamenii se zbat de cele mai multe ori in saracie pentru ca li se refuza o salarizare corecta.

De ce spune Obama ca o crestere a salariului minim orar la nivel federal inseamna sustinerea economiei?

Pentru ca tendinta actuala este de a se plati tot mai multi salariati la minim, iar minimul inseamna din ce in ce mai des hrana si plata facturilor (de multe ori, hrana cea mai ieftina si de proasta calitate). Indiferent de productivitate si de eficienta!

Din acest motiv, ramuri intregi ale economiei sunt amenintate cu disparitia sau se adreseaza unui numar redus de privilegiati.

Aceasta situatie este mult mai evidenta in Romania. Cu salariile jegoase din tara noastra nu pot exista si nu se pot dezvolta:
- piata serviciilor (turismul, accesul la justitie, accesul la sanatate, accesul la cultura si educatie, accesul la distractie);
- libera circulatie; de exemplu, transporturile feroviare din Romania sunt saturate de blatisti;
- piata produselor electronice si electrocasnice;
- cu atat mai mult, piata produselor de lux.

Se pare ca Obama a inteles aceasta situatie. Dar in Romania politicienii au mereu alte treburi.

Conform sursei http://newsradar.ro/ce-ar-trebui-sa-se-discute-azi-la-cotroceni/,
"Productivitatea muncii – în anul 2010, România are doar 43% fata de media UE27."!

Daca ar exista o corelatie intre productivitatea muncii si salarizare, atunci in Romania ar trebui ca salariile sa fie circa 43% din media UE.

Dar, sursa http://www.realitatea.net/noi-salarii-minime-in-tarile-ue--vezi-sumele-sub-care-nu-poti-fi-platit-in-europa_792793.html ne informeaza urmatoarele:

"Salariile minime din cele mai multe ţări ale Uniunii Europene au crescut în cursul anului 2010, potrivit unei statistici Eurostat. Doar în România şi în Letonia sumele în euro au fost mai mici decât în anul anterior.

Astfel, salariul minim din România a scăzut de la 149 euro la 141 euro şi a rămas pe penultima poziţie din Europa, după Bulgaria (122 euro)."
.

Aceeasi sursa ne informeaza cu privire la salariile minime din cateva tari europene, in 2010:
"- Marea Britanie, de la 995 euro la 1.076 euro;
- Olanda, de la 1.381 euro la 1.407 euro;
- Grecia, de la 817 euro la 862 euro;
- Franţa, de la 1.321 euro la 1.343 euro;
- Luxemburg. de la 1.641 la 1682 euro;
- Spania, de la 728 euro la 738 euro;
- Portugalia, de la 525 euro la 554 euro;
- Polonia, de la 307 euro la 320 euro"


Am cautat si nu am gasit in statistici oficiale liste si corelari intre salarii si productivitatea muncii la nivel european! Semn ca romanii sunt ai nimanui in propria lor tara. Nimanui nu-i pasa de un raport corect intre munca si salarizare in Romania.

Un comentariu:

  1. Ι reaԁ this pіece οf writing
    complеtely about the compariѕon of most recent аnd preceding technologіes, it's amazing article.

    Here is my page Bucket Truck Sales

    RăspundețiȘtergere