luni, 13 ianuarie 2014

De la cea mai grea iarna la lipsa totala a zapezii

Pe 18.Octombrie. 2013, pe sursa http://lmar2010.blogspot.ro/2013/10/psihoza-catastrofelor-larg-popularizata.html citam televiziunile care popularizau predictia celei mai grele ierni din Europa:

"Alta catastrofa posibila semnalata din belsug de televiziuni este faptul ca unele surse meteo europene au prezis pentru Europa cea mai grea iarna din ultimul secol, vorbindu-se chiar de cea mai grea iarna din ultima mie de ani. Predictia s-a facut, s-a spus ca lunile ianuarie si februarie vor fi cele mai reci, luna martie fiind si ea sub media normala. Nu ne ramane decat sa asteptam sa treaca timpul si sa vedem ce se intampla.".

Din cate s-a vazut pana acum, un mare val de frig s-a abatut asupra... Statelor Unite ale Americii.

Prin Europa din afara granitelor Romaniei nu stiu exact ce se intampla, dar in cadrul Romaniei situatia meteo la aceasta ora este urmatoarea, conform sursei http://www.mediafax.ro/economic/analiza-hotelurile-si-restaurantele-de-la-munte-pierd-peste-1-milion-de-euro-pe-zi-pentru-ca-nu-ninge-11891609:

"Lipsa zăpezii din staţiunile montane şi temperaturile crescute, care fac imposibilă producerea zăpezii artificiale, au redus cu 70-80% numărul turiştilor afllaţi la munte în luna ianuarie faţă de anul trecut, producându-le hotelurilor şi restaurantelor pierderi de peste 1 milion de euro pe zi."

"Din data de 15 decembrie nu am mai avut temperaturi cu minus."

""Gradul de ocupare în Predeal, dar şi în alte staţiuni, a scăzut la 20% în weekend şi la zero în timpul săptămânii. Până vineri au mai fost ceva ruşi la munte, care au făcut Crăciunul pe stil vechi, dar acum nu mai este nimeni. Anul trecut, pentru întreaga lună ianuarie, gradul de ocupare era de 80-90%. În perioada 4-11 ianuarie au fost anulate toate rezervările pentru restul lunii ianuarie", spune Dan Măluşel, proprietarul hotelului Ursuleţul şi al discotecii The Office din Predeal."

"Încălzirea globală şi dispariţia zăpezii din staţiunile de munte este un proces lent, care a început, însă, de câţiva ani şi care va continua."
.

Deci, de la cea mai grea iarna din ultima mie de ani am ajuns la incălzirea globală şi dispariţia zăpezii chiar si din statiunile montane...

In ultimele zile chiar a fost un val nefiresc de relativa caldura diurna pentru aceasta perioada a anului, cu temperaturi de peste 10 grade.

Eu m-as astepta ca acest aer prea cald sa fie dislocat cu usurinta de mase de aer mult mai rece in zilele urmatoare. Sigur ca ar trebui sa existe zile geroase si in acest an. Este totusi iarna.

Dar faptul ca suntem pe la jumatatea calendaristica a acestei ierni si vremea a fost relativ blanda nu poate decat sa bucure romanii cu posibilitati materiale modeste, pentru care plata facturii la incalzire este intotdeauna o mare problema.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu