miercuri, 15 ianuarie 2014

Lapte si crenvursti

Din nou am vazut la televizor emisiuni asa zis dedicate alimentatiei sanatoase. Am retinut in mod deosebit discutiile despre lapte si crenvursti.

Mai intai, eternul nutritionist Stroescu a afirmat la televizor ca laptele de vaca nu ar trebui comercializat pentru ca provoaca o gramada de boli. Mi se pare nu doar o afirmatie falsa, dar chiar insultatoare din anumite puncte de vedere.

De exemplu, bunicul meu de la tara care a trait 93 de ani (!), a avut mereu vite in gospodarie. Dupa 85 de ani a trebuit sa renunte la ele pentru ca nu mai putea sa le duca la pascut si nici nu mai era nimeni care sa il ajute. Laptele de vaca pe care l-am consumat de multe ori eu insumi mi se parea foarte bun, iar acum mi se pare chiar fabulos, in raport cu produsele din comertul actual. Ideea e ca laptele de tara era consumat curent de bunicii mei si de oricine trecea pe la ei. Nu stiu cat de toxic ar fi fost laptele de tara, dar daca avem un exemplu concret cu o persoana care a trait 93 de ani consumand toata viata asa ceva, inseamna ca nu e rau deloc si ca ar fi bine daca toate alimentele ar fi la fel de "toxice".

Alta situatie legata de lapte ar fi cea a derivatelor din lapte. Ne-am astepta, din moment ce laptele de vaca ar cauza probleme de sanatate, sa se intample acelasi lucru si din cauza derivatelor din lapte de vaca. Iar am cadea in penibil crezand asa ceva. Ma intreb ce punct de vedere ar avea, de exemplu, producatorii de renume de cascaval din Italia si din Elvetia.

Probabil ca "laptele" produs si comercializat in Romania, obtinut din... sare, untură de porc, seu, uleiuri vegetale, aditivi si din alte ciudatenii (sursa: http://lmar2010.blogspot.ro/2012/04/cat-la-suta-din-lapte-e-lapte.html), are efectele descrise de Stroescu.

Probabil ca produsele din "lapte" fabricate si comercializate in Romania au efectele descrise de Stroescu, daca sunt obtinute astfel (date preluate de pe sursa http://www.ziaruldeiasi.ro/national-extern/brinza-telemea-de-oaie-4-lapte~ni8dvu):
1. Sortimente de telemea de oaie sau cascaval de vaca pot contine doar 4% lapte, conform Protectiei Consumatorului;
2. Chefirul are 2,6% grasime, in loc de 3,3;
3. Branza de vaca are 66% apa, in loc de 57% (asa multa apa are branza?);
4. Telemeaua, untul si cascavalul sunt un amestec de uleiuri hidrogenate!

Pai astfel de produse sunt evidente falsuri alimentare si nu ar trebui etichetate ca lapte si produse din lapte. Daca inteleg eu bine, astfel de produse sunt adevarate fraude alimentare in masa, iar statul mafiot totalitar, desi cunoaste perfect situatia, o tolereaza fara sa intervina si sa aplice prevederile legale (macar etichetarea corecta a produsului; interzicerea etichetelor pe care sa scrie "Lapte", "Branza" etc pe astfel de falsuri).

De unde se vede ca romanii sunt parte a unui program de exterminare latenta, de intoxicare cu chimicalele din produsele alimentare falsificate in scopul provocarii de probleme de sanatate care se agraveaza in timp si provoaca moartea. Orice asemanare cu experimentele naziste nu este deloc intamplatoare!

Cam aceeasi situatie este si la crenvursti si parizer. Crenvurstii clasici se faceau din porc, vita si pui. Parizerul clasic se facea din vita. Dar sa citam mai bine alt etern nutritionist, pe Mencinicopschi (sursa: http://www.romaniatv.net/de-ce-sunt-crenvurstii-atat-de-periculosi-pentru-sanatate-vezi-cum-se-prepara-aceste-alimente-video_119946.html):

"Parizerul şi crenvurştii au aceeaşi pastă. Parizerul a avut variante dietetice prin anii 1960. Era făcut numai din carne mânzat, calitatea 1. Astăzi, medicii nu ştiu că de fapt ceea ce denumesc ei parizer nu are nicio legătură cu parizerul autentic"

"Potrivit specialistului, aceste alimente "au foarte mulţi acizi graşi saturaţi, grăsimi care sunt aterogene". "Ne putem îmbolnăvi de boli cardivasculare, infarct de miocard şi accident vascular cerebral. Dacă dai la copiii de 2, 3 ani astfel de produse poate duce la ficat gras care la 9, 10 ani s-ar putea transforma în ciroză. Este o situaţie dramatică în România!", a adăugat Mencinicopschi."
.

Iar sursa http://www.ziarulring.ro/stiri/life-inedit/228039/SCARBOS-NU-O-SA-MAI-MANANCI-CRENVURSTI-dupa-ce-o-sa-vezi-filmuletul-acesta?utm_source=main_rss&utm_campaign=main_rss&utm_medium=web arata ca:

"Realizatorii celebrei emisiuni "How it's made" au filmat procesul de obţinere a crenvurstilor. Tocătura din resturi de tot felul din care sunt făcuţi, precum tendoanele, are proteine de slabă calitate. Crenvurştii abundă în grăsime (40%), în şoric, iar aceste grăsimi saturate ne îngraşă şi cresc nivelul colesterolului.  Crenvurştii mai conţin şi nitrit, şi nitratul de sodiu, E250 şi E251, care împiedică dezvoltarea bacilului botulinic şi dau mezelurilor o culoare rozalie. Resturile de carne de vită, porc sau pui sunt tocate şi introduse în tuburi de plastic transparent, ulterior fiind afumate.".

Nu stiu cum i se pare statului roman acesta situatie, dar mie mi se pare omor voluntar provocat de producatorii de astfel de "alimente".

Lumea este sfatuita sa citeasca etichetele. Eu prefer sa ignor total produsul. Altii spun sa ne uitam la pret, ca un produs mai ieftin decat carnea nu poate fi facut din carne. Dar daca toti crenvurstii din comert sunt fabricati dupa reteta periculoasa si se vand apoi cu un pret scump la deruta? Se duce cineva la cumparaturi cu laboratorul de analize in sacose? Nu avem nicio garantie a calitatii si ar insemna sa luam plasa de doua ori, si cu produsul si cu pretul. De fapt, luam plasa de trei-patru ori, daca adaugam in discutie sanatatea si viata. Deci, din nou rezulta ca ingorarea totala a produsului este cea mai sigura.

Din cate am vazut in magazinele alimentare, lumea ocoleste rafturile cu chimicale etichetate ca fiind "mezeluri". Ma uit in mod special la acele raioane si chiar nu am mai vazut "entuziasti".

Mai remarc din citatul de mai sus doar faptul ca in timpul vechiului regim mezelurile se faceau din carne, nu din chimicale cu gust de carne care atenteaza la sanatatea si la viata consumatorilor. Mi se pare ca si aceasta este o bila alba pentru "dictator". Sa fie nea Mencinicopschi (condamnat temporar, alaturi de Dan Voiculescu si altii in dosarul ICA, sursa: http://www.mediafax.ro/social/motivarea-tribunalului-in-dosarul-ica-mencinicopschi-condamnat-pentru-ca-a-urmarit-cu-orice-pret-privatizarea-ica-11837797) un nostalgic al vechiului regim? Se regrete "Menci" ca pe vremea "dictaturii" se manca parizer din carne, iar pe vremea "democratiei" zilelor noastre se manaca parizer din E-uri?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu