O serie de condamnari, unele nedefinitive, s-au dat recent pentru niste fosti "demnitari" puscariabili. Unii au devenit puscariasi, unii au primit condamnari cu suspendare, unii mai pot face recurs. Ca de obicei, conform legii, infractorii care au comis mai multe faradelegi au parte de bonusuri, pe principiul "comiti doua, platesti doar pentru una". Iar cei care au primit cu suspendare pot sa incerce in continuare sa incalce legea, poate cu mai multa atentie la detalii pentru a nu fi prinsi.
Dosarele au fost complexe si au cuprins mai multe persoane, dar la varf s-au aflat 3 fosti ministri si un fost deputat!
Oare cine sunt mai iresponsabili? Alesii sau alegatorii? De exemplu, Monica Iacob Ridzi a fost votata deputat PP-DD, desi se stia ca era anchetata pentru faptele comise pe cand era ministru. Sunt oameni de buna credinta cei care au votat o astfel de persoana? Sau alti infractori isi pun reprezentanti in Parlament pentru a sustine, de exemplu, lupta impotriva... anticoruptiei?
1. Monica Iacob Ridzi, fost ministru al Tineretului şi Sportului. Conform sursei http://jurnalul.ro/stiri/observator/monica-iacob-ridzi-condamnare-cinci-ani-executare-659933.html:
"Fostul ministru al Tineretului şi Sportului Monica Iacob Ridzi a fost condamnată, luni, de ICCJ, la cinci ani de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu privind manifestările organizate în 2009 de Ziua Naţională a Tineretului, decizia nefiind definitivă."
[...]
"Aceeaşi pedeapsă - respectiv cinci ani de închisoare cu executare şi trei ani de interzicere a unor drepturi - a fost dispusă, tot pentru abuz în serviciu, pentru Ioana Vârsta, fostul consilier al Monicăi Ridzi."
[...]
"Potrivit DNA, în perioada 17 martie - 22 mai 2009, Monica Iacob-Ridzi , în calitate de ordonator principal de credite, ar fi hotărât ca, sub pretextul realizării unor manifestări de amploare la nivel naţional dedicate Zilei Naţionale a Tineretului şi externalizării serviciilor de organizare aferente, să atribuie ilegal unor firme private contracte de prestări servicii având acest obiect."
[...]
"Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului s-a constituit parte civilă cu suma de 2.736.933,28 lei (640.000 de euro), precizând că îşi rezervă dreptul de a o modifica în funcţie de prejudiciul final stabilit pe baza întregului material probator din dosar.".
Conform sursei http://www.evz.ro/detalii/stiri/monica-ridzi-afla-astazi-daca-merge-la-puscarie-sau-nu-1078964.html,
"Ridzi a primit mai multe pedepse, de 3 ani, 1 an şi 6 luni, 4 ani, 3 ani pentru alte infracţiuni. Pedepsele au fost contopite, urmând ca Ridzi să execute pedeapsa cea mai grea, respectiv 5 ani de închisoare cu executare.".
Conform sursei http://www.sport.ro/sporturi/decizie-in-cazul-iacob-ridzi-fostul-ministru-a-fost-condamnat-la-5-ani-de-inchisoare-cu-executare.html,
"Dupa 36 de termene, instanta a dat decizia in cazul Monica Iacob Ridzi.".
2. Sorin Pandele, deputat PDL. Conform sursei http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-16452568-fostul-deputat-pdl-sorin-pandele-condamnat-definitiv-5-ani-nchisoare-pentru-coruptie.htm,
"Fostul deputat PDL de Arges in legislatura 2008-2012 Sorin Andi Pandele a fost condamnat definitiv marti de Inalta Curte de Casatie si Justitie la cinci ani inchisoare cu executarea pedepsei, pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita, abuz in serviciu si fals material in inscrisuri oficiale."[...]
"Sorin Pandele a fost condamnat la 5 ani inchisoare pentru luare de mita si abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si continuata si la 3 ani pentru fals material in inscrisuri oficiale in legatura directa cu infractiunea asimilata unor infractiuni de coruptie.
Pedepsele au fost contopite iar Sorin Pandele va executa 5 ani inchisoare, la care se adauga pedeapsa complementara a interzicerii exercitarii unor drepturi civile pe o durata de 4 ani.
In acelasi dosar, Costel Zamfir, fost primar al comunei argesene Bradu, a fost condamnat la 5 ani inchisoare, aceeasi pedeapsa primind si Elena Cornelia Paun, mai noteaza Agerpres.
Decizia este definitiva iar cei trei condamnati vor fi incarcerati."
[...]
"Potrivit DNA, data de 27 septembrie 2007, in baza unei intelegeri anterioare, Sorin Pandele a primit de la Elena Paun suma de 190.000 de lei cu titlu de mita pentru a-si exercita in mod defectuos atributiile de director al OCPI (Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara) Arges in sensul emiterii, in mod nelegal, a unui titlu de proprietate.".
3. Tudor Chiuariu, fostul ministrul al Justiţiei. Conform sursei http://www.realitatea.net/tudor-chiuariu-condamnat-in-dosarul-po-ta-romana-dreptatea-a-fost-infranta_1365779.html,
"Tudor Chiuariu a primit 3 ani şi 6 luni, tot cu suspendare. Decizia ÎCCJ este definitivă.".
Tudor Chiuariu a fost condamnat in dosarul "Posta Romana".
4. Zsolt Nagy, fostul ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei. Potrivit aceleiasi surse, http://www.realitatea.net/tudor-chiuariu-condamnat-in-dosarul-po-ta-romana-dreptatea-a-fost-infranta_1365779.html, tot in dosarul "Posta Romana",
"Zsolt Nagy a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare.".[...]
"Potrivit anchetatorilor, în perioada anilor 2005 - 2007, printr-un şir de acte nelegale, reprezentanţii Poştei au contribuit la trecerea unui imobil din proprietatea publică a statului în proprietatea privată a SC Imopost Developements SA, demers în care au fost implicaţi şi doi membri ai Guvernului, prin emiterea unui act normativ cu scopul de a "clarifica" situaţia juridică a terenului şi a favoriza astfel firma menţionată.".
Molia glicinei pe dalia
Acum o oră
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu