vineri, 3 ianuarie 2014

De Craciun, fii mai bun! Si dupa?

Dupa sarbatori putem fi mai rai?

Pot sa spun ca am fost socat mereu de principiul enuntat in titlu. Adica, intr-o tara ca Romania, care se lauda la recensaminte ca este 90% crestina si chiar ortodoxa, aspiratia principala a cetatenilor este sa fie putin mai buni cu ocazia sarbatorilor!

Si in restul anului? Se da dezlegare la minciuna, hotie si omoruri? Daca ne uitam in Biblie (sursa de inspiratie - banuiesc - pentru crestini ortodocsi sau neortodocsi), acolo este scris "sa nu minti", "sa nu furi", "sa nu ucizi", "sa-ti iubesti aproapele ca pe tine insuti", fara sa fie specificate niste date anume din calendar cand trebuie respectate toate acestea.

Mi se pare ca aceste situatii ar trebui respectate tot anul. Nu mi se pare normal, de exemplu, sa se minta  si sa se fure tot anul, mai putin de sarbatori legale :)

Sau poate ca de sarbatori se minte si se fura mai putin, fara sa se renunte de tot la minciuni si hotie :)

Citeam un mesaj al lui Crin Antonescu de pe net:
"Fie ca Sărbătorile să ne aducă în suflet lumină, speranță și credință, echilibru, inspirație și putere pentru a ne îndeplini aspirațiile, într-un An Nou mai bun, mai liniștit și mai generos!" (sursa: http://www.cotidianul.ro/mesajul-lui-crin-antonescu-pentru-romani-de-anul-nou-229264/).

Acum, daca tot l-am citit, sa fac si un scurt comentariu argumentativ (poate va fi subiect de bac). Daca inteleg eu bine, speranta, credinta, echilibrul, inspiratia si puterea de a-mi implini aspiratiile imi sunt aduse de sarbatori. Destul de ciudat si imposibil, dupa parerea mea. Sarbatorile nu sunt persoane fizice, inzestrate cu discernamant si vointa proprie. Sarbatorile nu pot veni, deci, cu cutii la subsuoara cu cele enumerate mai sus (destul de abstracte si ele), ambalate in hartie imprimata cu braduti, globulete, lumanarele si pahare de vin rosu.

La fel, Anul Nou este tot o abstractie. Anul Nou nu poate fi mai generos, pentru ca Anul Nou nici nu da, nici nu ia. Politicienii, in schimb, ar putea fi generosi. Ei pot schimba viata oamenilor in bine. Dar, din fapte rezulta ca prefera sa schimbe viata oamenilor in rau. Politicienii romani, din cate s-a vazut, sunt patronii hotiei si coruptiei nationale.

As fi preferat un Crin Antonescu mai bun, mai liniștit și mai generos, dar daca acesta ne lasa la mana Anului Nou, e clar...

Ar putea sa ne dea politicienii un exemplu concret cand au fost generosi?

Sau sa ne dea politicienii un exemplu de o fapta buna a lor din care rezulta ca iubesc romanii si Romania?

Mie imi revin in minte cozile saraciei, acolo unde persoanele defavorizate erau umilite si tratate ca niste gunoaie in asteptarea ajutoarelor de la UE. Asta e tot ce inseamna generozitatea politicienilor?

Alesi centrali si locali, asta e tot ce poate generozitatea voastra pentru romani si pentru Romania? Este acesta un motiv de mandrie ca suntem romani? Voi insiva sunteti mandri de astfel de situatii? Va simtiti mai buni? Ati incercat vreodata sa fiti mai buni?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu