Ninsoarea, viscolul si autoritatile traditional nepregatite au monopolizat stirile si au trimis in plan indepartat accidentul aviatic din Apuseni.
Dupa ce autoritatile au suportat cateva zile reactiile nationale fata de incompetenta lor, acum in media s-a sters cu buretele accidentul aviatic si nu e loc decat de stiri tip "iarna ninge, vantul bate si nu se poate interveni".
Dar accidentul aviatic a avut ecouri in media internationala, iar sursa http://www.gandul.info/stiri/washington-post-romania-n-are-dusmani-externi-dar-are-sapte-servicii-cu-toate-astea-nu-poate-gasi-un-avion-11964833 preia unele ecouri de la Associated Press si de la Washington Post:
"[...] România, „o ţară cu 19 milioane de locuitori, dar fără duşmani externi, are şapte servicii de informaţii” şi, cu toate acestea, nu a putut localiza epava unui avion de mici dimensiuni „pentru ca salvatorii să ajungă suficient de repede la victime.[...]
„unul din cele şapte servicii, a investit 40 de milioane de euro în sistemul de apelare de urgenţă şi, cu toate acestea, cele şase telefoane ale supravieţuitorului care a apelat 112 nu au părut să fie suficiente pentru a primi ajutor la timp”.
Sursa citata nominalizeaza serviciile respective:
"[...] Serviciul Român de Informaţii (SRI), Serviciul de Informaţii Externe (SIE), Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP), Direcţia Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul MAI (aşa-numitul „Doi şi un sfert”), Direcţia Generală de Informaţii a Armatei (DGIA), în fapt şase la număr. Al şaptelea serviciu post-decembrist, Serviciul Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie (SIPA), înfiinţat de Mircea Ionescu Quintus în 1991 în cadrul Ministerului Justiţiei, a fost desfiinţat în 2006 de Monica Macovei, fiind considerat nenecesar. În acelaşi an, prin Hotărâre de Guvern s-a înfiinţat, în schimb, Direcţia pentru Prevenirea Criminalităţii în Mediul Penitenciar (DPCMC), o structura în subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, justificată cu argumentul că ar preveni acţiuni ilegale ticluite în închisori.".
Pe aceeasi sursa se preiau citate dintr-un articol din Washington Post:
"Titrată de Washigton Post „Prăbuşirea unui avion mic în România dezlănţuie mânia publică”, povestea aeronavei care a aterizat forţat luni, în Munţii Apuseni, include reacţia autorităţilor după operaţiunea de salvare în lipsa coordonatelor, „furia publică crescândă”, dar şi „încercarea premierului Victor Ponta de a salva aparenţele”.".
Titlul in engleza in ziarul amintit suna astfel: "Small plane crash in Romania unleashes public ire".
Se cam stie ce va aduce ancheta legata de avionul prabusit: liniste si consens pentru autoritati. Dupa cum am putut vedea, in Romania se percep taxe abuzive, exagerate si inutile, in detrimentul traiului decent al populatiei, careia i se refuza accesul la alimentatie minimal normala si la servicii de baza.
Iar taxele si impozitele abuzive, exagerate si inutile percepute de la cetateni se investesc in:
1. Echipamente si aparatura neperformante si nefunctionale (achizitionate de obicei la preturi supraevaluate);
2. Proiecte inutile (autostrazi inexistente, amenajari urbane inutile si ultra costisitoare);
3. Autoritati incompetente si corupte;
4. Comunicate oficiale mincinoase pentru calmarea spiritelor si salvarea aparentelor.
Practic avem in aparenta echipamente si aparatura; tot in aparenta avem proiecte; pentru salvarea aparentelor avem comunicate.
Aparent avem si institutii ale statului si autoritati in slujba cetatenilor, dar realitatea este ca in fruntea tarii sunt doar niste dobitoci corupti si nesimtiti care se cred smecheri, carora nu le pasa de tara si de popor, ci doar de sine. Avem autoritati care spera si chiar reusesc prin declaratii televizate sa faca sa treaca timpul si sa ramana nepedepsiti pentru toate faradelegile comise si care, culmea, reusesc sa prosteasca lumea sa-i voteze de cate ori au chef!
Cred ca deja se poate vobi de o "procedura" a autoritatilor atunci cand are loc o tragedie evidenta din vina acestora:
1. Inainte de producerea tragediei, autoritatile ies la televizor si linistesc populatia cu comunicate in limbaj de lemn: "se intervine", "avem situatia sub control", "suntem pregatiti", "monitorizam in premanenta".
2. Dupa producerea tragediei, cand inca nu se pot stabili vinovatii, autoritatile ies la televizor si linistesc populatia cu alte comunicate in limbaj de lemn: "am facut tot ce era posibil", "nu este nimeni vinovat", "pacat ca s-a intamplat asta", "regret ca s-a intamplat in timpul mandatului meu".
3. Dupa producerea tragediei si dupa ce chiar si bunul simt arata ca exista vinovati printre autoritati, alte comunicate de lemn: "vom face o ancheta serioasa" (de unde rezulta ca multe anchete sunt total neserioase); "vom stabili cine a gresit si toti vinovatii vor fi trasi la raspundere"; "vom face o comisie".
4. In paralel, in media incepe munca de dezinformare si manipulare.
5. Ancheta se va prelungi nejustificat si se vor investiga toate ipotezele fanteziste si false din start, pana cand uita lumea despre ce era vorba si alte evenimente tragice sunt aduse la cunostinta societatii.
Si atunci, ce ancheta si ce dreptate ne imaginam ca se va face in cazul accidentului aviatic din Apuseni?
Mai stie cineva, de exemplu, ceva despre ancheta in cazul lui Ionut, copilul ucis de javre? Javrele sunt tot pe strazi, Nadine aparuse "indignata" la televizor, centralizase toate protestele (oricum mici ca amploare) si spunea ca nu se va lasa pana nu vor disparea javrele de pe strazi pentru ca (nu-i asa?) "nu se mai poate". Dar viata a mers inainte si merge in continuare...
Molia glicinei pe dalia
Acum 2 ore
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu