duminică, 22 noiembrie 2015

Statul isi risipeste resursele umane si materiale fara sa stea pe ganduri!

Angajatii statului sunt in general pilosi fara viziune si fara exercitiul rezolvarii unor probleme dificile. Nu au capacitate de analiza si sinteza. Nu stiu sa stabileasca prioritati sau sa optimizeze structuri. Nu stiu sa ia decizii potrivite. Si nici nu le pasa de cetatenii in slujba carora, chipurile, ar fi.

Situatii flagrante de resurse risipite de stat exista dintotdeauna.

Se arunca de circa trei ori mai multi bani lunar per puscarias decat salariul minim lunar platit unui angajat onest! Probabil ca este o componenta a politicii de favorizare si stimulare a infractorului, gandita de vreun "specialist" de la Oficiul National pentru Protectia Martorilor.

Banii cheltuiti de stat per copil institutionalizat sunt mult mai multi decat cei pe care majoritatea parintilor si-i permit pentru ingrijirea propriului copil! Statul prefera sa aloce bani unor structuri care sa preia copii abandonati in loc sa sprijine direct familiile cu posibilitati modeste pentru a preveni abandonul copiilor. Dar ce stiu eu? O fi si asta o "directiva" venita de la UNICEF.

Recent am vazut ca un planor disparut in munti acum trei luni si cautat de autoritati a fost gasit de un turist din intamplare. Mi-a atras atentia faptul ca planorul si pilotul au fost cautati de 1.200 de oameni care au avut la dispozitie masini, elicoptere, drone, ATV-uri si alte echipamente. Imediat m-am intrebat: si cam cat a costat operatiunea de cautare care nu a dus la niciun rezultat? Poate sa faca statul decontul acestei operatiuni total ineficiente?

Aproximand grosolan si in minus, 1.000 de persoane platite cu 1.000 de lei pe luna costa 1.000.000 de lei. Pentru costul si intretinerea mijloacelor materiale implicate in actiune se poate estima o cota de amortizare lunara a acestora in valoare de, sa zicem, 200.000 lei.

Hai sa zicem ca s-au cheltuit pentru cautari 1.200.000 lei. Este o suma uriasa; iar resursele umane alocate sunt de asemenea uriase!

In acest caz, ma mir ca pilotul si/ sau planorul nu erau echipati obligatoriu cu dispozitive de localizare prin GPS. Statului ii place sa-si trimita echipele de cautare la plimbare, probabil ca sa-si vada angajatii pe la televizor. La fel s-a intamplat si in Apuseni, si pe lacul Siutghiol.

Angajatii statului par nevolnici si incapabili sa impuna prin lege obligativitatea echiparii unui mijloc de zbor sau a unui pilot cu dispozitive de localizare prin GPS. Se prefera irosirea banilor publici pe misiuni de cautare ridicole in loc sa se aloce bani pentru echiparea aparatelor de zbor si/ sau a pilotilor cu dispozitive de localizare prin GPS.

Din dragoste de tara si din grija pentru compatriotii mei care se tot prabusesc din zbor am facut un pic de voluntariat si am gasit cu usurinta site-uri de internet unde pot gasi astfel de dispozitive de localizare prin GPS:

http://weblocator.eu/oferta-preturi/oferta-localizatoare-gps/pentru-persoane-animale-companie/;
http://www.bizoo.ro/produse/dispozitiv-gps-tracker/start-0/10/#cookie-notice;
http://www.shopmania.ro/q-gps-tracker;
http://www.spy-shop.ro/dispozitiv-de-urmarire-localizare-gps-seka-ptn-nou.html;
http://localizaregratis.ro/localizator_personal_MT90.html.

Pretul unui astfel de dispozitiv este cuprins intre 149 si 1.015 lei. Cred ca merita, decat sa se iroseasca de sute sau de mii de ori mai mult cu resursele umane si materiale pentru cautari cu rezultat penibil.

Deci, solutii exista si au fost materializate de multe ori pe acest blog. Din pacate nu voi iesi in strada si nici portavoce nu-mi cumpar, asa ca nu stiu daca "tehnocratii" lui Ciolos sau ai lui Iohannis vor lua in calcul si alte opinii din afara "vocii strazii" si din afara Pietei Universitatii. "Lasa ca merge si asa!". :))

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu