Dupa 1990, odata cu schimbarea regimului, am fost constant impresionat de principiul ineficientei economice aplicat cu precadere in firmele de stat, dar abundent regasit si in firmele private de smecheri din Romania.
Ineficienta aparenta inseamna de fapt devalizarea firmei de catre conducerea acesteia. In timp ce angajatii de rand ai firmei constata cu stupoare ca firma se prabuseste desi ei isi fac treaba, buzunarele conducerii firmei devin neincapatoare. La stat jefuirea firmei se face cu binecuvantarea legii si cu ochii inchisi ai autoritatilor care ar trebui sa controleze si sa eficientizeze.
Oare ce inseamna subventie catre populatie, in conditiile in care o firma de stat care livreaza apa calda si caldura bucurestenilor este falimentara si nu-si plateste obligatiile catre stat? Din moment ce firma respectiva nu-si achita obligatiile financiare catre stat, dar statul tot isi achita obligatiile financiare catre proprii angajati bugetari, catre plata investitiilor si catre achizitia de bunuri si servicii, rezulta ca acele obligatii financiare ale statului sunt achitate tot de cetateni. Sigur, bucurestenii sunt favorizati pe o parte de subventie, dar in realitate intreaga tara este jefuita de comportamentul antieconomic al statului care refuza sa eficientizeze sau sa inchida firmele falimentare.
O subventie este reala atunci cand exista finantare pentru acea subventie. Dar atunci cand firma merge exclusiv in pierdere, atunci este vorba de creditarea ilicita a activitatii acelei firme ineficiente de catre intreaga populatie, pana cand statul va declara falita acea firma, moment in care se va produce decontul real si total al ineficientei catre populatie. Este un circuit fraudulos al banilor publici, o forma de creditare rostogolita a ineficientei deliberate, care ar trebui interzis prin lege.
Ineficienta controlata a firmelor private este la fel de nociva. Orice firma care in mod normal ar fi profitabila poate fi inglodata in datorii. E suficient ca angajatii de la varful firmei sa-si aloce salarii nesustenabile si prime in dezacord cu performantele firmei. Daca o firma are profit de 10.000 de euro si directorii isi acorda prime de 50.000 de euro, atunci e clar ca firma merge in pierdere artificiala.
Daca la aceasta situatie se mai adauga si mecanisme de evaziune fiscala si de spalare de bani, atunci cu atat mai mari sunt pierderile la bugetul de stat. Daca functionari ai statului acopera in timp (in forma continuata) astfel de mecanisme frauduloase, atunci, in mod analog cu firmele aparent ineficiente, un stat care ar trebui sa aiba fie profitabil din punct de vedere financiar ajunge sa aiba datorii uriase, in timp ce mafia politico-economico-financiara inregistreaza beneficii uriase. Este un alt mecanism de furt masiv al banilor publici si in ultima instanta un furt direct din buzunarele cetatenilor onesti.
Oare nu este vorba de o discriminare economica crancena atunci cand statul accepta sa existe mari firme cu mari datorii in timp ce, de exemplu, micului producator de covrigi i se blocheaza conturile pentru datorii infime?
Topul datornicilor la stat in 2015, conform sursei http://www.ziuanews.ro/dezvaluiri-investigatii/topul-datornicilor-la-bugetul-de-statcine-sunt-marii-349673, arata in felul urmator:
"Statisticile Ministerului de Finante arata ca topul celor mai indatorate companii din Romania la bugetul de stat este condus de OILFIELD EXPLORATION BUSINESS SOLUTIONS S.A., o companie din grupul KMG International, fostul Rompetrol. Compania are datorii de 934,2 milioane de lei.
Pe locul secund se afla ELECTROCENTRALE BUCURESTI SA, companie cu datorii neachitate de 885,8 milioane de lei, iar pe locul trei regasim firma OANA MANAGEMENT SRL, cu obligatii neachitate de 457,4 milioane lei.
Urmeaza SOCIETATEA COMPLEXUL ENERGETIC HUNEDOARA S.A., cu datorii de 314,5 milioane de lei, producatorul de tutun GALAXY TOBACCO SA, cu 278,8 milioane lei, RATB Bucuresti (229,2 mil.lei) si Electrocentrale Constanta (197,6 mil.lei).".
Interesant cum o firma din domeniul teoretic profitabil al petrolului conduce in topul datornicilor.
Dar adevarata surpriza a acestui top este absolut obscura firma OANA MANAGEMENT SRL, cu obligatii neachitate de 457,4 milioane lei. Despre aceasta se stie, coonform sursei http://doingbusiness.ro/financiar/raport/774747/oana-management-srl/, ca are doar un angajat (!) si ca functioneaza la adresa: 549 POSTA CILNAU, Judet: BUZAU! Cum este posibil ca o astfel de firma sa rivalizeze la datorii cu mari firme de "traditie" in domeniu?
Am gasit un raspuns la aceasta intrebare pe sursa http://www.comisarul.ro/politic/oana-management-un-caz-de-coruptie-generalizata-fo_529070.html,
"Oana Management, un CAZ de CORUPȚIE GENERALIZATĂ. Foștii SECURIȘTI se P...ȘĂ pe STATUL ROMÂN";
"O firmă cu un singur angajat este pe locul trei în topul celor mai mari datornici. Inspectorii de la Fisc trebuie să recupereze 416 milioane de lei şi au început executarea silită, dar şansele să vadă banii sunt extrem de mici. Sediul oficial nu există în realitate, iar la numerele de telefon declarate nu răspunde nimeni. Așa a sunat știrea difuzată pe nemestecate de toată lumea. Doar Digi24 a fost pe la Câlnău, a luat două declarații, a tras două cadre și a prezentat niște date despre evoluția firmei conform datelor oficiale. După care, tăcere. Vă prezentăm adevărul despre această firmă. În spatele căreia sunt niște infractori-interpuși ai unor foști generali ai Securității. Prin firmele lor, din România s-au extras, în ultimii 10 ani, peste 3 miliarde de dolari! DIICOT a făcut, în ultimii doi ani, două descinderi de proporții la sediile acestui IMPERIU al FURTULUI. De fiecare dată s-a așternut tăcerea. O tăcere nu numai suspectă. Ci și frauduloasă."!!!
Oare ce parere au Ciolos si Iohannis despre aceste datorii bine facute?
Frunze de stejar
Acum 5 minute
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu