marți, 3 mai 2022

Agricultura românească de circotecă: producătorii români par să aibă mania să producă extrem de scump!

Propaganda agriculturii tembele românești nu are odihnă. Văzusem la televizor o știre despre căpșuni românești produși foarte scump și vânduți cu 30 de lei chilul. Se comparau cu căpșuni grecești care costau 12-15 lei chilul.

În măsura în care știrea ar fi adevărată, oare ce sens are să se producă în România orice la prețuri aberante? Avem vreo obligație să cumpărăm produse la prețuri pe care nu ni le permitem și care nu au nicio logică, doar pentru că sunt românești? Eu unul, nici pe departe nu gândesc așa.

Ce e prea scump pentru mine nu există, atât timp cât nu sunt măcar milionar. Ce, dacă produc eu pantofi de calitate cu 2.000 de lei perechea, dă cineva năvală să cumpere?

În plus, de ce ar fi produsele românești mai scumpe decât cele străine? Că doar am văzut că forța de muncă românească este cel mai prost plătită din Uniunea Europeană, iar pensiile dunt pe aceeași linie.

Am văzut o știre recentă pe internet despre căpșuni cu 30 de lei chilul: pe sursa https://stirileprotv.ro/stiri/social/capsunile-romanesti-apar-in-piete-explicatia-pretului-mai-ridicat-fata-de-cele-de-import.html.

Cică aceste fructe ar fi fost recoltate din solarii, dar ar merita toți banii...

Am un mare dubiu că fructele din solarii sunt la fel de bune precum cele coapte natural la un soare puternic, dar știu că mi se recomandă să mă informez numai din minciunile oficiale...

Mai aflăm de pe sursă că fermierul lui Peștișor a cules doar 17 chile de căpșuni, dar ar avea clienți fideli care de abia așteptă să arunce 30 de lei pe mai nimic. Precis!

Altfel, un cetățean care muncesțe pe 1.600 de lei pe lună și plătește numai 400 de lei lunar pe facturi, mai rămâne cu 1.200 lei pentru alte cheltuieli (care nu înseamnă numai bani dați pe alimente). Adică în 30 de zile omul are 40 de lei de cheltuit pe zi. Nu cred că acest om are vreodată ca prioritate să dea 30 de lei într-o zi pe un chil de căpșuni.

Dar ce știu eu? Fiecare face ce vrea cu banii lui. Eu, de exemplu, mi-aș lua un chil de mere, un chil de pere, un chil de portocale, un chil de banane și un chil de cartofi cu 30 de lei.

Sfat pentru propaganda media: nu uitați să băgați la vară știri cu fraierii de agricultori care se vor plânge de secetă pentru că nu au chef să investească în irigații!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu