1. Coruptie pe piata asigurarilor
Piata asigurarilor din Romania pare cea mai mare frauda evidenta a momentului. Cetatenii sunt obligati prin lege sa cotizeze la firmele de asigurari, iar firmele de asigurari sunt obligate prin lege sa incaseze fara sa presteze. In cazul in care se produce un eveniment din categoria riscurilor asigurate, cred ca foarte putini cetateni stiu cand vor primi bani de la asiguratori sau daca ii vor primi vreodata.
In plus, pe piata RCA, cresterea dementa a primelor de asigurare au scos soferii profesionisti in strada.
Se dau salarii scandalos de mari de la ASF, fara nicio legatura cu performanta (poate exact dimpotriva, pe baza intretinerii haosului si ticalosiei de pe aceasta piata sinistra a asigurarilor) pentru toti pilosii care s-au angajat acolo.
Mari firme de asigurari au in aparenta mari probleme. De fapt aceste firme sunt stoarse de bani la varf de catre beneficiari si bagate in faliment sau in mari probleme financiare. Astra Asigurari, lider in acel moment pe piata asigurarilor, a intrat in faliment anul trecut (adica in 2015). La Carpatica Asig ies acum treptat la iveala fraudele si coruptia.
Conform sursei
http://www.1asig.ro/Cel-mai-mare-faliment-din-industria-asigurarilor-Cum-a-ajuns-ASTRA-Asigurari-in-aceasta-situatie-articol-3,100-52022.htm, cauzele falimentului Astra Asigurari din 2015 au fost:
"Managementul defectuos al activitatii companiei;
Servirea anumitor interese personale sau ale grupului de firme la care ASTRA este afiliata, prin utilizarea activelor companiei;
Raportarea distorsionata atat a pozitiei si a performantei financiare, cat si a indicatorilor de prudentialitate, avand ca efect crearea aparentei de conformitate cu regulile in vigoare.".
Sa vedem in continuare pe scurt ce nume sunt implicate in fraudele actuale de la Carpatica Asig.
1.1. Conform sursei
http://www.evz.ro/cea-mai-bine-platita-romanca-vizorul-dna-1.html,
"Angela Toncescu, fosta şefă a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (n.r. - funcţie în care era cea mai bine plătită româncă, 29.000 de euro/lună) a fost reţinută, ieri, de procurorii DNA pentru cumpărare de influenţă alături de Dan Hosu - soţul fostului procuror şef adjunct al DIICOT, Georgiana Hosu, fost polițist anti-crimă organizată - pentru trafic de influenţă."!
"La sfârșitul anului 2014 — începutul anului 2015, Oprea Carabulea (împuternicitul lui Ilie Carabulea), Daniel Micu, Georgeta Crideanu, Ana Popa și Angela Toncescu au constituit un grup infracțional organizat în scopul protejării intereselor financiare ale Carpatica Asigurări și evitarea suspendării autorizației de funcționare de pe piața asigurărilor din România."!
1.2. Conform sursei
http://www.mediafax.ro/stirile-zilei/dna-cere-incuviintarea-retinerii-si-a-arestarii-pentru-deputatul-adrian-gurzau-fiind-acuzat-de-trafic-de-influenta-in-dosarul-carpatica-asig-15747912, Adrian Gurzău, deputat PMP, este acuzat de DNA de trafic de influenta in favoarea Angelei Toncescu.
2. Coruptia in partidele politice
A venit randul lui Vasile Blaga, copreşedinte PNL, sa intre in vizorul DNA pentru fapte de coruptie (trafic de influenta) dintr-o campanie electorala. Blaga ar fi luat 700.000 de euro prin interpus de la omul de "afaceri" Horaţiu Brună Berdilă. In acest dosar este implicat si Gheorghe "Pinalti" Stefan, tot pentru trafic de influenta.
Conform DNA, citat de sursa
http://www.mediafax.ro/social/vasile-blaga-copresedintele-pnl-pus-sub-control-judiciar-intr-un-dosar-privind-finantarea-pd-l-update-gheorghe-stefan-urmarit-penal-in-acelasi-dosar-elena-udrea-chemata-la-audieri-video-15749108, exista o intelegere pentru obtinerea de bani de campanie electorala pentru formatiuni politice de la firme, firme care apoi obtineau apoi profituri din contracte de achizitii publice:
"Potrivit înţelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniştrilor desemnaţi politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naţionale şi instituţiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziţie publică către firme dispuse să pentru formaţiunea politică din care cei doi făceau parte"!
Nu regasim aici esenta mafiei politico-economice romanesti? Daca in Romania e economie de piata si daca acesta e mediu concurential, atunci eu sunt Burebista.
Blaga a demisionat din functia de la PNL in urma problemelor pe care le are cu DNA, dar este increzator ca isi va proba nevinovatia. Se cauta inlocuitor pentru Vasile Blaga la condurerea PNL. Unul dintre numele vehiculate pentru inlocuirea "fălcosului" ar fi Gheorghe Falcă; in acest caz, in limbaj fotbalistic ar fi o schimbare "post pe post". :)
3. Coruptie la varful politiei
Nu are rost sa ne mai miram cand politistii marunti pandesc fraierii din trafic pentru spagi, cand Liviu Popa, comandantul IPJ Bihor, este cercetat pentru luare de mită. A fost pus sub control judiciar (sursa:
http://www.mediafax.ro/social/liviu-popa-comandant-al-ipj-bihor-cercetat-sub-control-judiciar-pentru-luare-de-mita-15747354).
Conform sursei citate, o turma de suspecti sunt cercetati in acelasi dosar:
- Remus Daniel Indrei, şef al Poliţiei municipiului Beiuş la data faptelor,
- Gheorghe Bat, şef al Posturilor de Poliţie Cărpinet şi Pietroasa la data faptelor,
- Raul Ovidiu Raj Rotar, şef al Postului de Poliţie Cărpinet la data faptelor,
- Minodora Ioana Pătroc, consilier superior în cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor,
- Nicolae Dan Bodea, viceprimar al comunei Remetea la data faptelor,
- Ioan Florian Simea, viceprimar al comunei Roşia la data faptelor,
- Dorin Ioan Vesa.
Cred ca ar fi mai simplu sa tina DNA o teleconferinta si sa spuna:
"Sa se ridice in picioare cinstitii!". Nu este oare evident ca majoritatea angajatilor la stat traiesc din coruptie? Nu este evident ca ar trebui schimbat sistemul juridic din temelii pentru a defavoriza si limita coruptia? Sigur ca este evident, dar sistemul a fost creat in Parlament tocmai pentru a exista coruptie.
Sa nu ne facem prea multe griji pentru suspecti. Sa gandim pozitiv si sa speram ca vor beneficia de salarii si pensii speciale; ticalosiile de care sunt acuzati ori sunt nefondate, ori au fost niste rataciri de moment. Probabil ca toti fac parte din programul
"Prima spaga"!
4. Coruptie la medic
Deja este o problema cu moartea actorului Ioan Gyuri Pascu si cu problemele de sanatate ale acestuia. Dar in acest caz nu exista suspiciuni de coruptie. Desi gurile rele si neautorizate sustin prin cartier (sunt pure speculatii!) ca daca Ioan Gyuri Pascu dadea plicul i se facea si EKG si RMN si mama analizelor. Plus ca i s-ar fi dat un tratament eficace pentru artroza si ar fi putut dormi linistit fara diazepam.
Chiar si asa, exista cazuri evidente de coruptie in cazul "salvatorilor de vieti".
Conform sursei
https://transilvanianews.com/2016/09/27/mures-medic-specialist-retinut-pentru-luare-de-mita-a-fost-prins-in-timp-ce-primea-800-de-euro/,
"Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice și cei de la Direcția Operațiuni Speciale a Poliției Române au surprins în flagrant delict un medic, în timp ce primea 800 de euro de la un pacient, pentru a-și îndeplini atribuţiile de serviciu.".
Un nene a suferit un accident rutier. A fost operat preliminar, urmand sa i se faca o alta operatie, pentru care "salvatorul de vieti" a pretins 1.000 de euro, adica 800 de euro pentru sine si 200 de euro pentru anestezist si medicii rezidenti. De unde rezulta ca daca nu ar da spaga, operatul se poate zbate in chinuri pana la deces, la fel ca Ioan Gyuri Pascu. Ca un fapt divers, Ioan Gyuri Pascu a murit pe 26.Septembrie.2016, iar stirea cu medicul specialist corupt a aparut pe 27.Septembrie.2016.
Flagrantul l-a vizat doar pe chirurg; inteleg ca anestezistul si medicii rezidenti sunt in continuare negustori cinstiti. Oare ce s-ar intampla daca i-ar lua lege pe toti?
5. Anchetele, arestarile, pedepsele si puscaria nu sperie sub nicio forma coruptii!
In afara "olimpiadei" faptelor de coruptie, in cadru mai general, aflam ca la DNA sunt in lucru 7.600 de dosare de coruptie. Informatia a fost oferita catre Agerpres de Laura Codruța Kovesi, procuror-șef al DNA (sursa:
http://www.ancheteonline.ro/2016/09/laura-kovesi-avem-7600-de-dosare-privind-dosare-de-coruptie-ale-inaltilor-demnitari/).
Pe sursa este scris ca miile de dosare vizeaza coruptia la nivel inalt. Pai, cati oameni sunt la nivel inalt? Daca intr-un dosar de coruptie sunt cel putin doua persoane, se pare ca tara este plina de niveluri inalte corupte!!! Am vazut mai sus ca in dosarul de coruptie de la IPJ Bihor sunt nominalizate 8 (opt) persoane! Oare o fi prea complicat pentru DNA sa aiba un tabel in Excel cu numarul curent al dosarelor de coruptie si cu numarul de persoane vizate, ca sa avem o statistica infractionala la varf in timp real?
Mi se pare evident ca puterea legislativa postdecembrista a implementat prin lege un sistem central si local corupt!
Legea favorizeaza coruptia, legea favorizeaza infractorii!
Iar simplii cetateni spera sa supravietuiasca in aceasta cloaca infractionala, desi e clar in fisa postului coruptului la inalt nivel este mentionat doar atat: distrugerea Romaniei si genocid economico-social!
Bine ca a iesit doctor "Menci" din inchisoare dupa 2 ani din 8 posibili. Probabil ca miile sau zecile de mii de corupti din cele 7600 de dosare vor lua oricum cu suspendare, pentru ca deja sunt puscariile supraaglomerate si nu se doreste construirea de noi spatii de detentie, ca sa existe "motiv" pentru pedepse blande in justitie.
Asa ca specialistii recomanda coruptilor sa ii dea inainte cu nemernicia lor si sa muste in continuare mana contribuabililor care i-au platit. Nu e absolut nicio problema!