Dupa ce am sintetizat in
articolul anterior situatia generala a Romaniei, propun un caz concret de cheltuire a banilor publici care denota un comportament iresponsabil, clientelar, fara discernamant, discretionar, lipsit de buna credinta, lipsit de eficienta economica, de vataf pe mosia proprie, in dispret total fata de contribuabili si fata de tara, manifestat de un functionar al statului.
Este vorba de primarul orasului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan.
Conform sursei
http://adevarul.ro/news/eveniment/primariapiatra-neamt-pas-faliment-1_518bb6ec053c7dd83f848871/index.html, Primăria Piatra Neamţ este la un pas de faliment.
"Telegondola, ştrandul municipal, pârtia de schi, telescaunul şi sistemul centralizat de încălzire sunt investiţiile neinspirate care au înglodat municipiul Piatra Neamţ în datorii uriaşe şi au adus primăria în pragul falimentului."
Mai este nevoie de adaugat ceva? Daca inteleg eu bine, primarul "muncipiului" Piatra Neamt, la fel ca orice primar sau ordonator de credite, in general, este un fel de jucator la loto sau la ruleta, iar institutia pe care o conduce este o societate comerciala cu iresponsabilitate nelimitata!!!
Mai inteleg si ca totul este perfect legal, orice functionar al statului propune si executa niste cheltuieli fanteziste ale banilor publici, dupa care... se maresc taxele (masuri "dure dar necesare").
Am vazut cum s-a indignat Ponta cand a auzit de vitezomanii de pe drumurile romanesti.
Ponto, de ce nu te indignezi de modul iresponsabil si ticalos in care sunt cheltuiti banii publici de nemernicii din PSD, PNL, PDL si partidele satelite?
Ponto, vrei sa confisti masinile vitezomanilor? Cand o sa vrei sa confisti averile nemernicilor iresponsabili care si-au batut joc de Romania in interes personal? Esti de-al lor sau esti cu poporul?
Cat de nemernici pot fi politicienii, din moment ce l-au mitraliat pe Ceasca pentru "subminarea economiei nationale", ca sa vedem apoi cum cetatenii sunt jefuiti in forma continuata de armatele de infractori ticalosi ai statului?
Hai sa vedem pe sursa citata activitatea (anti) economica a lui "Pinalti".
1. Ianuarie 2005: credit de la BRD, în valoare de 7 milioane de lei (2 milioane de euro), pe 15 ani, cu o perioadă de graţie de 3 ani, bani cheltuiţi pentru implementarea „Programului pentru managementul deşeurilor solide în Municipiul Piatra Neamţ”.
2. Octombrie 2005: credit de la BCR de 150,7 milioane de lei (43 milioane de euro), pe 20 de ani, cu o perioadă de graţie de 5 ani, bani cheltuiţi pentru instalaţia de nocturnă a stadionului municipal, infrastructura ştrandului municipal, infrastructura masivului Cozla.
3. Februarie 2007: credit de la Alpha Bank de 40 milioane de lei (10,5 milioane de euro), pe o perioadă de 18 ani, bani cheltuiţi pentru investiţii la SC Perla Invest SRL, firmă care administrează cele mai importante obiective de infrastrcutură turistică din Piatra Neamţ.
4. Iunie 2007: credit de la BCR de 72,5 milioane de lei (19 milioane de euro), pentru 20 de ani şi o perioadă de graţie de 5 ani, cheltuit pentru finalizarea investiţiilor iniţiate din împrumuturile anterioare.
5. August 2012: credit, de la CEC Bank, în valoare de 25 milioane de lei (5,8 milioane de euro).
Total imprumuturi: 2 + 43 + 10,5 + 19 + 5,8 = 80,3 milioane de euro.
Eficienta economica a acestor imprumuturi este urmatoarea, conform sursei citate:
"În 2012, perioada de graţie a celor mai multe credite contractate de Primăria Piatra Neamţ a expirat, iar ratele au ajuns la scadenţă. Din lipsa banilor, activitatea municipalităţii a fost aproape blocată. Potrivit surselor din primărie, unele bănci amânate la plată, ar fi ameninţat cu executarea silită a garanţiilor." [!!!]
"Una dintre cele mai păguboase investiţii făcute cu banii împrumutaţi de la bănci a fost sistemul centralizat de încălzire. Gheorghe Ştefan a decis să investească banii băncilor în centrale termice de cartier. Investiţia a fost însă un fiasco. Energia produsă de aceste centrale s-a dovedit a fi prea scumpă pentru pietreni, mulţi dintre locuitori alegând deconectarea de la sistemul centralizat şi montarea unor centrale de apartament." [!!!]
Rezulta fara dubii ca in Romania functioneaza democratia prostiei, armonios imbinata cu democratia ticalosiei.
1. Orice neica nimeni poate ajunge "rege" la primarie, mandatat de o cireada de... votanti. Cu cat e mai neica nimeni, cu atat sunt mai mari sansele sa fie mandatat de cireada.
2. Orice "rege" din primarie cheltuie banii publici dupa bunul plac.
3. Daca pentru accesarea banilor europeni exista norme pe care niciun cetatean roman obisnuit nu le cunoaste, astfel incat acesti bani sunt practic de neaccesat, pentru accesarea banilor publici romanesti de catre "rege" nu exista niciun fel de norme. "Regele" arunca cu banii si cu asta basta.
4. Daca pentru creditarea populatiei exista norme bancare, bonitate, adeverinte de venit, bla bla bla, pentru creditarea primariei (si a statului, in general) nu exista norme, bonitate etc. Probabil ca bonitatea este data de majorarea taxelor in forma continuata. Adica exista parteneriatul mafiot deja evidentiat in alte articole dintre stat si banci.
5. Daca pentru creditarea firmelor exista norme bancare, bonitate, plan de afaceri, bla bla bla, pentru creditarea primariei (si a statului, in general) nu exista norme, bonitate, plan de afaceri etc. In acest caz, planul de afaceri este, fara niciun dubiu, majorarea taxelor in forma continuata, pentru echilibru macroeconomic :)) Adica se remarca din nou parteneriatul mafiot dintre stat si banci. Legea romaneasca, in nemernicia ei, nu prevede analize economice premergatoare cheltuirii banilor publici. Legea romaneasca, in nemernicia ei, nu prevede asumarea raspunderii patrimoniale de catre functionarii statului care devalizeaza bugetele (banii publici) dupa bunul plac, fara eficienta economica. De gaurile din buget raspund contribuabilii: cireada de votanti, dar si neparticipantii la momentul electoral. As dori sa existe o lege prin care taxele sa se majoreze numai pentru cei care participa la vot. Ceilalti ce vina au?
6. Cheltuirea de catre primarie (de catre stat, in general) a banilor publici si a imprumuturilor de la banci inseamna un rapid transfer clientelar de bani catre buzunarele private prietene "regelui".
7. Institutiile statului sunt
de facto investitori privati pe bani publici! De ce nu a venit un investitor privat sa-si riste banii in „Programului pentru managementul deşeurilor solide în Municipiul Piatra Neamţ”, in telegondola, ştrand municipal, pârtie de schi, telescaun şi sistem centralizat de încălzire? Pentru ca stia ca nu-si recupereaza banii si ca investitiile sunt ineficiente din start. Dar nemernicii de la putere nu au restrictii la distractii numite pompos si in bataie de joc "investitii" pe bani publici.
8. Nu era mai bine pentru nemteni daca nu aveau primarie si primar? Acum trebuie sa ingrase bancile pentru ca asa e legea? Nu era mai bine sa nu existe taxe locale? Cu banii nematrasiti poate ca isi faceau pietrenii telegondola privata, daca aveau chef de asa ceva.
9. Pentru tovarasul Ponta: 80,3 milioane de euro inseamna mult mai mult decat cele 45 de milioane de euro necesare pentru repornirea productiei Oltchimului! Da, Ponto?
In final, consider ca aceasta este o situatie inacceptabila pentru cetatenii romani platitori de taxe. Bani publici nu trebuie sa fie o prada pentru aventurierii care ajung vatafii lor in urma unui iresponsabil circ electoral si al ticaloaselor parteneriate mafiote dintre stat si privatii prieteni. Daca nu exista inca legi pentru nemernicii care isi bat joc de banii publici, atunci trebuie create cel putin cu aceeasi viteza cu care s-a dat legea TVA-ului de 24%. Iar toti cei care au produs pierderi si gauri in bugetul de stat trebuie sa raspunda in fata legii, cu propria avere si cu libertatea. De fapt, daca Ceasca a fost omorat si din motive economice ("subminarea economiei nationale"), trebuie reintrodusa de urgenta pedeapsa cu moartea si aplicata tuturor functionarilor statului care o merita, pe principiul egalitatii de sanse si tratament.