marți, 20 mai 2025
luni, 19 mai 2025
Poporul a votat cu curentul pro îndatorare și pro inflație! „Parcursul european” a învins din nou!
Din punct de vedere personal, pentru mine este surprinzător și dezamăgitor rezultatul final al turului 4 al alegerilor prezidențiale: Nicușor Dan este noul președinte al României, în calitate de reprezentant al curentului pro îndatorare și pro inflație, numit tradițional curentul „pro european”.
După ce faptele au arătat cât rău au vrut țării și au făcut PSD, PNL și aliații lor de ocazie, veșnic la putere, mă așteptam la mai mult credit pentru cineva care încă nu mai fusese la putere.
Reamintesc că în ultimii 5 ani, între 2019 și 2024, conform sursei https://www.digi24.ro/stiri/economie/datoria-statului-a-crescut-la-un-nivel-record-cu-cat-s-a-majorat-povara-datoriei-publice-in-ultimii-5-ani-3160523?__grsc=cookieIsUndef0&__grts=58214567&__grua=2333b8d335abc6e14aef1caed0ae26fc&__grrn=1, în timpul guvernărilor coaliției PSD-PNL, datoria publică a României a crescut cu circa 591,4 miliarde de lei (adică circa 118,28 miliarde de euro la un curs simplificat de fix 5 lei pentru un euro)!
Conform sursei recente https://stirileprotv.ro/stiri/financiar/datoria-externa-a-romaniei-a-crescut-la-peste-205-miliarde-euro-in-primul-trimestru-din-2025.html, din 14.Mai.2025, care citează rapoarte ale BNR,
„Datoria externă totală a României a crescut cu 514 milioane euro, până la 205,407 miliarde euro, în perioada ianuarie - martie” 2025.
Cu toate acestea, poporul l-a votat președinte pe „independentul” Nicușor Dan, cel sprijinit de... partidele de la putere și care declara în campania electorală că l-ar numi consilier prezidențial pe... Klaus Werner Iohannis (surse: https://www.news.ro/politic-intern/nicusor-dan-l-ar-lua-consilier-cotroceni-klaus-iohannis-proaspete-toate-legaturile-toti-partenerii-nostri-ii-caracterizeaza-contracandidati-crin-antonescu-absent-george-simion-actor-elena-lasconi-1922401024002025031821977425, https://b365.ro/va-e-dor-de-dl-iohannis-dl-nicusor-promite-sa-l-aline-ca-l-ar-lua-consilier-la-cotroceni-in-caz-ca-ajunge-presedinte-sau-poate-ii-ofera-job-doar-fiindca-l-stie-deprimat-560474/)!!!
Disgur, voința poporului este suverană, chiar dacă mie mi se pare... sinucigașă, măcar din punct de vedere economic. Se pare că infalția, deficitul bugetar uriaș și datoria externă aberantă a României sunt pe placul poporului?! Așa o fi...
Dincolo de opiniile personale, aș fi curios să aflu dacă deficitul bugetar și datoria externă a României vor crește în continuare în următorii 4-5 ani de mandat Dan - Bolojan (niște valori bine precizate ar fi binevenite!).
Aș mai fi curios să aflu de ce nici mijloacele de dezinformare în masă și nici însuși statul român nu cer niciodată socoteală și bilanțul celor care și-au încheiat mandatul.
Măcar așa, de chichi, în ce campanie electorală a promis alianța PSD-PNL acum 5 ani creșterea amețitoare și aberantă a datoriei externe, la pachet cu prăbușirea nivelului de trai a majorității românilor?
Se pare că aceste aspecte nu interesează pe nimeni și nici „democrația” nu are vreo legătură cu ele!
Totuși, pornind de la aceste aspecte ne putem da seama cum va fi viitorul României și al românilor în următorii 4-5 ani și ce valoare au vorbele lui Nicușor Dan (sursa: https://lmar2010.blogspot.com/2025/05/viziunea-si-promisiunile-electorale-ale.html) și ale lui Ilie Bolojan (sursa: https://lmar2010.blogspot.com/2025/05/reforma-statului-in-viziunea-lui-ilie.html).
Desigur, îmi doresc foarte mult să mă înșel, iar Dan și Bolojan să fie exact ceea ce speră cei care i-au votat pe baza vorbelor.
Faptele vor începe foarte curând să vorbească; „democrația” „pro europeană” va începe să muște din mâinile care au votat-o...
Reforma statului în viziunea lui Ilie Bolojan
Reiau sintetic, pentru cei care au în mod tradițional memoria scurtă, problemele legate de statul român postdecembrist, până acum deliberat disfuncțional și hoț, indiferent de gravitatea consecințelor.
Aceste probleme au fost evidențiate de Ilie Bolojan cu ocazia „reformei” PNL după ce acest partid a pierdut primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024. Problemele sunt detaliate pe sursa https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/pnl-a-votat-un-plan-de-reforme-300-de-parlamentari-subventii-mai-mici-pentru-partide-limitarea-cheltuielilor-statului-3024749, de unde am preluat sintetic materialul de mai jos.
A. Probleme referitoare la clasa politică:
1. Numărul de parlamentari este prea mare și împotriva voinței poporului, care a votat la un referendum parlament unicameral cu 300 de parlamentari;
2. Partidele politice primesc subvenții (din bani publici) prea mari și prea inutile între anii electorali;
3. Se decontează cheltuieli din campania electorală prea mari și nu există plafon de costuri per vot;
4. Demnitarii beneficiază de cheltuieli administrative prea mari (discreționare, aș spune eu), de cabinete și de vile de protocol adesea inutile și nefolosite în scopul obiectului de activitate.
5. Există sinecuri, adică posturi publice unde se iau salarii uriașe fără să se ceară rezultate pozitive și eficiență!!!
B. Probleme referitoare la statul mafiot totalitar român:
6. Există prea multe ministere și agenții inutile în administrația centrală (de exemplu, Ministerul Familiei);
7. Există prea multe și inutile servicii deconcentrate; se pot comasa;
8. Există prea mulți și inutili secretari de stat; numărul lor s-ar putea înjumătăți cu ușurință;
9. Autoritățile centrale și companiile de stat funcționează fără niciun criteriu de eficiență; nu se realizat niciodată un audit de eficiență pentru acestea;
10. Există prea multe și inutile autorități de reglementare; se pot comasa;
11. Multe reglementări s-ar putea simplifica sau anula; acestea s-au legiferat inițial pentru a crește în mod deliberat birocrația;
12. Mafia de stat a întârziat deliberat la nesfârșit digitalizarea și interconectarea bazelor de date;
13. Tot în scopul creșterii birocrației nu s-a realizat transferul de competențe între instituțiile statului;
14. Primăriile sunt bugetofage (mari consumatoare de resurse) și sunt deliberat organizate pe principiile... ineficienței economice;
15. Primăriile nu sunt un motor de dezvoltare pentru comunități;
16. Instituțiile statului beneficiază deliberat de reglementări care generează comportamente incorecte (corupție);
17. Magistrații se pensionează la vârste aberant de mici, beneficiind de pensii speciale uriașe cel puțin un sfert din viață;
18. Angajările în serviciile publice se fac pe pile, prin concursuri incorecte;
19. Munca în serviciile publice nu este dimensionată corect (prea puțină și ineficientă!) și nici plătită corect (prea mulți bani aruncați pe inutili!); este cea mai evidentă devalizare legală a bugetului național;
20. S-au reglementat inechități în sistemul public;
21. Nu există predictibilitate în reglementările fiscale (!); o fi acest sistem în interesul cetățenilor, antreprenorilor, poporului?
22. Agricultura românească e praf; România, țară cu resurse agricole imense, nu este independentă din punct de vedere alimentar, devenind importatoare netă de alimente după 1989!!!
Există un termen pentru rezolvarea acestor probleme, Bolojan? Până acum nu a început nicio reformă a statului mafiot totalitar român.
Viziunea și promisiunile electorale ale lui Nicușor Dan
Am preluat de pe site-ul de campanie https://nicusordan.ro/.
„România onestă. Instituții în slujba oamenilor, nu a găștilor.”.
Super! Așa să fie! Așa va fi? Când?
Problemele mari ale României în viziunea lui Nicușor Dan:
1. „Instituții nefuncționale”, capturate de grupuri de interese;
2. „Țara nu are direcție”;
3. „Lipsă de încredere între noi”.
Punctul 3 este mai degrabă o consecință a unui mod de a se face politică decât o problemă în sine.
Aș fi văzut în schimb ca probleme mari deficitul bugetar și datoria externă a României.
O să-i convingă Nicușor Dan pe paraziții banilor publici să restituie statului și poporului veniturile necuvenite? M-aș mira...
Deja, dacă a ignorat Nicușor Dan problemele deficitului bugetar și a datoriei externe nu-i a bună.
Dar să lăsăm timpul să treacă și să vedem ce se alege de deficit și de datorie.
Dintre propuneri am reținut: „Un set de valori sănătoase: onestitate, competență, muncă, curaj”.
Deci până acum s-a operat cu minciună, incompetență, lene și frică. Într-adevăr! S-ar mai putea evidenția hoția.
Oricum, din vorbe numai de bine.
Acum, că a ajuns președinte Nicușor Dan, vor vorbi faptele.
Desigur, mi-aș dori ca faptele lui Nicușor Dan să vorbească altfel decât faptele lui Iohannis...