Foarte inspirata, utila si plina de invataminte ancheta PRo TV despre marea defrisare. O adevarata mostra de solidaritate infractionala intre "sectorul de stat" si "sectorul privat"! Ce mai conteaza interesul national, protectia mediului sau legalitatea. Ce nu am inteles eu pana la urma este: cine este initiatorul si organizatorul activitatii ilegale de despadurire globala? "Sectorul de stat" sau "sectorul privat"? Sau este o cooperativa, un parteneriat public-privat?
Superbe institutiile de control ale statului romanesc, care, in stilul caracteristic, ignora in forma continuata versantii tot mai cheliosi, tunsi regulamentar pana la exterminarea copacilor.
Pe principiul "nu fura un ou ca sa nu fii bou", nu se taie un arbore-doi, ci se despaduresc versanti intregi! Pana acum s-au ras ilegal de pe fata pamantului sute de mii de hectare!!! Adica despaduritorii au o productivitate a muncii excelenta. Deci merita sa traiasca excelent. Probabil ca daca Romania va deveni un desert, atunci statul roman va lua atitudine (adica va mari taxele si ne va spune sa muncim mai mult pe bani mai putini).
Cautand pe internet dupa textul "marea defrisare" s-au gasit peste 12.000 (douasprezecemii) rezultate!!! Se spunea "codrul frate cu romanul". Din pacate, romanul este s-a dovedit a fi un frate vitreg al codrului. Cateva exemple ale atrocitatilor la care este supus codrul romanesc:
28 Nov 2007
http://www.ecomagazin.ro/marea-defrisare/
"Baronul liberal de Harlau, Constantin Stefanuca, a incheiat pregatirile pentru defrisarea a sute de hectare de padure la Harlau Ultima actiune in acest sens a constat in desfiintarea punctului de control al Ocolului Silvic Harlau, locul de unde padurarii supravegheau ca nu cumva din padure sa iasa copaci taiati abuziv".
"Ceea ce este mai grav insa este ca oricine poate taia padure in zona fara sa fie prins ? Stefanuca este presat de timp, deoarece trebuie sa plateasca urgent datorii de 5 miliarde lei (500.000 RON) ? Banca Comerciala Romana, Banca Romana de Dezvoltare, Banca Transilvania si Directia Generala a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) au pus deja sechestru pe conturile firmelor lui Stefanuca, precum si pe bunurile acestora, pentru a-si recupera banii ? Totul se petrece sub protectia directorului Directiei Silvice, Ionel Pintilie, care este platit din banii contribuabililor sa protejeze padurea".
21 Apr 2008
http://www.gandul.info/societatea/romania-marea-defrisare-2573951
"România este codasa în topul tarilor europene privind suprafata împadurita
România a devenit un gater urias, datele spun totul: 350 de mii de hectare de padure au fost rase ilegal de pe fata pamântului. Statisticile arata ca în Europa suntem pe ultimul loc la capitolul suprafata împadurita. La începutul secolului 19, România era 80% acoperita, iar acum mai avem doar 26,7% paduri. În aceste conditii, nu trebuie sa mire pe nimeni aparitia fenomenelor extreme, precum aluncarile de teren tot mai dese si inundatiile în care mor în fiecare an oameni. Vinovatii sunt peste tot, cei care au însa cea mai mare raspundere se afla în parlament si la conducerea ministerelor. Spre exemplu, nu exista în acest moment un inventar la nivel national privind defrisarile, sau un plan national de lupta impotriva fenomenului. Nu exista pentru ca nimeni nu are interesul ca aceste date sa fie cunoascute.
Harghita, Bacau, Neamt, Suceava, Alba, Arges, Maramures, Bistrita sunt judetele în care mii de hectare au fost rase de pe fata pamântului. Nimeni nu a primit o pedeapsa serioasa. Oriunde te duci în codrii României gasesti fara prea mult efort hoti în actiune. La Bilbor, în muntii Harghitei, în fiecare zi ies tiruri cu „lemn negru“. Oamenii din sat spun ca nu se întâmpla nimic fara stirea autoritatilor: primarie, politie, inspectori silvici.".
28 Ian 2009
http://www.universulpadurii.ro/News-article-sid-9613-titlu-Marea_defrisare__Primarul_din_Roman_s_a_apucat_sa_taie_toti_arborii_din_oras.phtml
"Lemnul taiat ilegal anul trecut in Vrancea poate fi incarcat in 156 de tiruri. Este vorba de un volum total de 3.137 metri cubi, cu o valoare de peste 564 mii lei. Cea mai mare cantitate de masa lemnoasa taiata ilegal a fost gasita in padurile private, care nu sunt pazite. Potrivit inspectorilor Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare (ITRSV) Focsani, in padurile private au fost descoperite taieri ilegale in cantitate totala de 2.540 metri cubi, cu o valoare a prejudiciului de peste 453 mii lei. In padurile statului s-au gasit 431 metri cubi de lemn taiat ilegal, cu o valoare a prejudiciului de peste 84 mii lei.".
22 Feb 2010
http://www.hipmag.ro/2010/02/22/defrisari-pentru-partii-de-ski/
"Aproape 40 de hectare de padure de langa Brasov vor fi rase si inlocuite cu partii de schi. „Marea defrisare” pregatita de autoritatile locale are ca miza o asazisa dezvoltare turistica, in care natura – pricipala atractie a zonei – e sacrificata...".
"Daca ar fi sa luam de bun articolul 35 din Codul Silvic, lucrurile sunt foarte clare: „Reducerea suprafetei fondului forestier national este interzisa”. In urmatorul articol insa, dupa o reteta devenita clasica in legislatia romaneasca, aflam ca este totusi permisa „reducerea suprafetei fondului forestier national prin scoatere definitiva, pentru realizarea obiectivelor de interes national, declarate de utilitate publica, in conditiile legii”...".
23 Feb 2011
http://stirileprotv.ro/stiri/romania-te-iubesc/romania-te-iubesc-marea-defrisare-in-valea-baragului-bistrita-nasaud.html
"Ce facem daca autoritatile inchid ochii si spun ca la ele in ograda totul este in regula?
Mai ales atunci cand realitatea contrazice flagrant parerile lor?".
23 Feb 2011
http://stirileprotv.ro/stiri/romania-te-iubesc/romania-te-iubesc-marea-defrisare-camenca-bacau.html
"Ne plangem de inundatii, dar suntem in mare parte responsabili pentru acestea.".
28 Feb 2011
stirileprotv.ro/.../marea-defrisare-cine-se-afla-in-spatele-dezastrului-din-paduri-partea-1.html
luni, 28 februarie 2011
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Acest-i tristul adevar.Situatia este generala si arhicunoscuta atat la nivel local cat si national , desi legislatia este foarte clara.Parlamentul Ro are in componenta silvicultori cu experinta forestiera care cunosc bine fenomenul:Ion Dumitru -fost director RNP, Dusa Mircea tehn. silvic, fost primar de Toplita si prfect de HR,Gh. Tinel fost director la directia de regim silvic din Ministerul de resort, Horj Pavel fost director la DS. MM, Beres Istvan-fost sef de ocol,poate si altii, dar ce fac sau ce pot face acestia pentru situatia silviculturii noastre. Toate se spag in capul amaratului de padurar remunerat cu 7-800 lei pe luna percput in multe situatii gresit ca tartorele padurilor.La nivel national nu exista nici o strategie viabila privind sectorul silvic.Legislatia privind retrocedarile terenurilor forestiere a crea acest haos. Numai cine nu a vrut nu a obtinut padure fie prin acte vechi unde stanjenul a fost tradus ca ha, jugarul egal kmp, iar hectrul egal UP fie prin presiuni politice, Hotarari ale comisiilor locale si judetene iar ce nu au rezolvat acestea mii de sentinte judecatoresti au ,,linistit''favorabil situatia. Proprietarul odata stapan protejat de dreptul consitutional al propietatii a trecut serios la treba fara a tine cont de legile, ordinele si hotararile silvice exprese si iata consecintele. Situata e forte comlicata si greu de rezolvat in Ro. Mare pacat.
RăspundețiȘtergere