Astazi mi-am indeplinit un vis, daca-l putem numi asa: am inteles care este somajul real in Romania.
De multa vreme m-a tot șocat formula auzita pe la televizor: somajul este de 7% si rata de ocupare este de 59%. Cum vine asta?
Tot cautand sa inteleg ce e cu somerii BIM si cu rata de ocupare, am gasit sursa: http://businessday.ro/05/2011/cate-persoane-lucreaza-si-cate-persoane-nu-lucreaza-in-romania/, de unde citez (cifrele folosite sunt preluate de la INS pentru trimestrul 4 din 2010):
"Dintre cei 11,66 milioane de romani care nu muncesc [!], 3,24 milioane reprezinta copiii cu varste de pana la 15 ani, iar 2,82 milioane batranii cu varste de 65 de ani si peste.
Per total, 5,6 milioane de persoane cu varste intre 15 si 64 de ani nu presteaza nicio activitate lucrativa, insa marea problema este ca, pe segmentul de varsta 25-54 de ani, respectiv perioada in care rata de activitate ar trebui sa atinga o valoare maxima, 2 milioane de persoane sunt inactive [!!!].
...
Din punct de vedere economic, populatia inactiva cuprinde toate persoanele care nu au lucrat nici cel putin o ora si nici nu erau someri in perioada de referinta, aflandu-se in una din urmatoarele categorii: elevi sau studenti; pensionari; casnice; persoane intretinute de alte persoane sau de stat sau care se intretin din alte venituri."
Uimitor: populatia inactiva sunt cei care nu au lucrat nici macar o ora?!? Cei care se ocupa cu masluitul cifrelor au vrut sa mareasca deruta integrand intre cei inactivi persoanele intre 15 si 24 de ani, care sunt in general elevi si studenti. Pana la 18-19 ani tinerii sunt inca la liceu, despre ce munca poate fi vorba?
Dar, dupa cum am vazut pe sursa citata, pe segmentul 25-54 de ani sunt 2 milioane de persoane inactive, adica persoane care nu au lucrat nici cel putin o ora si nici nu erau someri in perioada de referinta. In plus, someri sunt considerati cei care nu au loc de munca si sunt inregistrati pentru a primi indemnizatie de somaj. Dar 2.000.000 de persoane care nu au muncit nici cel putin o ora nu sunt luati in calcul, desi este evident ca nu au un loc de munca!
De unde rezulta ca statistica referitoare la somaj este masluita, din moment ce nu ia in calcul toate persoanele fara loc de munca, ci numai persoanele care primesc indemnizatie de somaj.
Am gasit pe sursa: http://www.insse.ro/cms/files%5Cstatistici%5Ccomunicate%5Csomaj%5Csomaj_I_11.pdf
date referitoare la somajul indemnizat BIM pentru trimestrul 1 al anului 2011: 7,6%; iar gradul de ocupare a fost de 58%.
Conform unor date actualizate (http://www.ziare.com/social/somaj/cati-someri-tineri-avem-dupa-bac-ul-catastrofal-din-2012-1183276), somajul in iulie 2012 a fost de 4,77% (?!); adica 429.043 de someri. Conform INS gradul de ocupare in 2012 ar fi de 58,5%.
Dincolo de statisticile oficiale cu someri indemnizati, daca adaugam cele 2.000.000 persoane care nu au lucrat nici macar o ora, SOMAJUL REAL IN ROMANIA AR FI DE APROXIMATIV 30%!
luni, 13 august 2012
De la semantica la deruta la somajul real
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu