marți, 22 ianuarie 2013

Violenta si educatia

Foarte multe contradictii si minciuni in noul caz de violenta in care doi agresori au folosit cutitul impotriva unui elev de 15 ani.

Intai s-a spus ca incidentul s-a petrecut in fata scolii, pentru ca apoi sa se spuna ca s-a intamplat la 600-700 de metri de scoala. Apoi, s-a spus ca elevul a fost injunghiat, facandu-ne sa credem ca ar fi vorba de o rana la nivelul trunchiului si ca e vorba de o situatie critica, pentru ca sa aflam ca este vorba de doua intepaturi superficiale la picior. Elevul nici nu a vrut sa se urce in ambulanta. A spus initial ca nu este elev al scolii 148 si ca nu ii cunoaste pe agresori. S-a dovedit ca agresatul este alev al acelei scoli si ca unul dintre agresori ii este coleg (despre celalalt agresor nu s-a stabilit nimic si s-a scris doar ca are 15 ani, de parca ar fi extraterestru).

Dincolo de contradictii, avem de-a face cu elevi de 15 ani care umbla cu cutite si nu ezita sa le foloseasca! Semn ca pentru unii, probabil mult mai inteligenti decat cei mai multi dintre noi, scoala clasica (cu expiratele si inutilele materii numite, de exemplu pentru clasa a sasea, Romana, Matematica, Fizica, Biologie, Tehnologie, Geografie, Informatica, Istorie, Engleza, Desen, Limba straina, Sport, Religie) a fost inlocuita cu succes de scoala vietii, care poate fi rezumata in cateva cuvinte prin sloganul "Calca in picioare sau vei fi calcat in picioare".

Ce respect, ce valori ale democratiei, ce idealuri ale inaintasilor, ce unire a tuturor cetatenilor in fata "crizei"... Supunerea si intimidarea prin folosirea fortei brute a celor din jur sunt caile cele mai scurte catre "pozitie sociala" si obtinerea de foloase, evident necuvenite. Toti cei din jur devin proprietatea celor scoliti in folosirea fortei. Exista structuri infractionale care racoleaza copii si tineri si pe care ii scolesc in domeniul de real succes al delicventei.

A miscat vreodata cineva in fata cutitarilor de 15 ani? Este primul si singurul incident violent provocat de cei doi cutitari de 15 ani? Isi vor schimba atitudinea si modul de viata cei doi cutitari de 15 ani dupa acest incident? Se pare ca mijloacele de dezinformare in masa si institutiile statului nu isi pun astfel de intrebari "filozofice". Violenta de orice fel este incurajata in Romania cu toata ipocrizia.

Nu se iau masuri reale pentru descurajarea infractiunilor care presupun folosirea violentei. Singura grija a statului a fost sa interzica folosirea telefoanelor mobile in scoli pentru filmarea incidentelor violente din scoli, care apareau apoi pe internet. Adica s-a folosit cenzura pentru ascunderea mizeriei morale din scoli sub pres. Nu cumva sa fie informata corect opinia publica din surse independente despre grozaviile din scoli. Grozavii in care nu sunt implicati numai elevi, ci de multe ori chiar si profesori...

La o adica, oare cat de utile sunt pe parcursul vietii ecuatia de gradul doi, functia sinus sau liniile importante intr-un triunghi? Ca sa nu mai zic de cand a domnit Mircea cel Batran? Sau ce conteaza daca nu stii Fizica, Biologie si Tehnologie? Vanzatorul din piata trebuie sa stie doar cum sa te fure la cantar sau la calitatea marfii; patronul trebuie sa stie doar cum sa te fure la salariu; politicianul trebuie sa stie doar cum sa-ti fure taxele cu legea in mana... La ce scoala s-au invatat toate acestea?

Un comentariu:

  1. Surse despre incidentul violent:

    http://www.b1.ro/stiri/eveniment/un-elev-a-fost-injunghiat-langa-scoala-148-din-bucure-ti-47904.html

    http://www.gandul.info/news/agresorii-elevului-de-la-scoala-148-din-capitala-au-fost-prinsi-unul-fiind-coleg-cu-acesta-10507865

    http://www.gandul.info/news/anuntul-ismb-despre-elevul-injunghiat-in-capitala-10507317

    RăspundețiȘtergere