joi, 3 ianuarie 2013

Semne bune anul are: scumpiri

Anul 2013 a inceput cu "minunatele" scumpiri. In cursul anului sunt deja prevazute alte scumpiri. Unele scumpiri sunt generate de angajamentul României în fata FMI si a Comisiei Europene de a renunta la tarifele reglementate.

Foarte draguta Romania noastra, foarte generoasa in fata FMI si a Comisiei Europene, dar foarte zgarcita in fata propriilor cetateni. Triada (sa-i spunem si mafiota?) statul roman, FMI si CE este foarte grijulie cu cresterea preturilor din Romania, dar in acelasi timp foarte atenta sa nu alinieze salariile romanesti la nivelurile din Europa occidentala. Altfel spus, puterea de cumparare a romanilor trebuie sa fie cat mai jalnica. Sau romanii trebuie sa fie exploatati cat mai crancen. Sau munca in Romania trebuie sa fie mereu devalorizata, iar speculatia financiara incurajata.

Aflam de pe sursa http://www.zf.ro/eveniment/scumpiri-in-lant-din-prima-zi-a-anului-benzina-costa-cu-2-mai-mult-motorina-cu-peste-3-iar-energia-cu-6-la-rand-sunt-gazele-10423611 ca:

"Anul 2013 a debutat cu o scumpire semnificativa a carburantilor. Astfel, un litru de benzina costa acum cu 11 bani mai mult în statiile de alimentare Petrom fata de ultimele zile din 2012, în timp ce motorina este cu 19 bani mai scumpa.
[...]
De la 1 ianuarie 2013 si factura la energie este mai costisitoare cu 6% dupa ce Autoritatea Nationala de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) le-a recunoscut producatorilor de electricitate costuri mai mari pentru cantitatile livrate în cosul reglementat.
[...]
La gazele naturale înca nu a fost înregistrata vreo scumpire de la începutul acestui an, dar acest lucru nu înseamna ca 2013 va fi un an ocolit de cresteri de pret în acest domeniu. Astfel, potrivit calendarului de eliminare a preturilor reglementate în domeniul gazelor natuarle pentru consumatorii noncasnici, prima scumpire de 5% va avea loc la 1 aprilie, fiind urmata de o majorare de pret de 5% la 1 iulie si de o alta apreciere, de 3%, la începutul lunii octombrie. Consumatorii casnici vor fi mai protejati de valul de scumpiri cauzat de angajamentul României în fata FMI si a Comisiei Europene de a renunta la tarifele reglementate."


Interesant cum se plang (in mod ipocrit) toti producatorii din Romania (in cazul de fata, cei de electricitate) de costuri mari, in conditiile in care salariile din Romania sunt printre cele mai mici.

Pentru ca, parcurgand sursa http://www.ziare.com/mediu/electricitate/romanii-platesc-aproape-dublu-energia-electrica-fata-de-greci-1169374, am aflat ca:

"Tariful la electricitate platit de romani, raportat la puterea de cumparare, este mai mare decat media din Uniunea Europeana si aproape dublu fata de nivelurile din Franta sau Grecia, conform datelor publicate vineri de Eurostat."

Concluzie: la multi ani, sanatate, sa speram ca va fi bine etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu