Am fost la sfarsitul saptamanii la etapa a treia a Cupei Mondiale de gimnastica ritmica, organizata in premiera de catre Romania, la Sala Polivalenta din Bucuresti.
A fost un spectacol agreabil si reusit, la care am participat dupa ce am aflat intamplator de acest eveniment.
Imi plac evenimentele sportive care nu au legatura cu fotbalul. De fapt, am inceput sa am o repulsie din ce in ce mai mare fata de fotbal dupa 1990. Marii jucatori de atunci au inceput sa plece pe rand afara (pe buna dreptate) si fotbalul romanesc s-a transformat treptat in circ ieftin, care traieste din scandaluri si declaratii aiuristice ale conducatorilor de cluburi, si din violenta si trivialitatile din tribune.
Asa ca orice moment sportiv care nu are legatura cu fotbalul poate fi interesant si binevenit. Pe langa aceasta competitie de gimnastica ritmica voi mai incerca sa asist la concursuri de dansuri sportive, gimnastica aerobica, sarituri in apa si patinaj artistic. Pentru patinaj cred ca sunt sanse foarte mici, dar daca va exista o oportunitate sper sa nu o ratez.
La Sala Polivalenta au fost cam 1.000-1.500 de spectatori pe zi, dupa parerea mea. Poate ca ar fi fost mai multi (valabil pentru orice fel de eveniment cultural-sportiv), daca ar exista o promovare accesibila si facuta din timp.
Din pacate, tara noastra este destul de conspirativa, mai toate informatiile (inclusiv cele destinate... publicului larg) sunt secrete, asa ca fiecare afla ce-l intereseaza pe cont propriu si dupa indelungi cautari. Asa am aflat si eu ca in Romania sunt afiliate 19 de cluburi de gimnastica ritmica (numerotate de la 1 la... 32), dintre care 4 sunt din Bucuresti. Iar numarul de sportive legitimate nu este disponibil, deci necunoscut! Dar pot sa speculez pe tema si sa presupun cu generozitate o medie de 50 de gimnaste/ club, adica apreciez ca exista maxim 1.000 de sportive legitimate in Romania.
La momentul in care m-am dus in sala nu stiam mai nimic despre niciuna dintre competitioare. De fapt nici acum nu stiu mare lucru si cred ca e mai bine asa. De foarte mult timp, atunci cand urmaresc un eveniment sportiv ma intereseaza in primul rand spectacolul. Am renuntat sa fiu suporter al cuiva anume si cred ca este normal sa fie asa. Sunt preocupat sa vad realizarile individuale sau de echipa, dupa caz. Mi se pare primitiv stilul suporterului fanatic cultivat de media, suporter care mai rar isi incurajeaza favoritul si care mai des huiduie, fluiera si injura adversarii, chiar si pe cei din tribuna. Reamintesc ca este inacceptabila prezenta in libertate a suporterilor infractori care sunt in razboi cu toata lumea care nu tine cu favoritii lor, chiar si cu cei care nu sunt interesati de sport (in primul rand de fotbal).
Din punct de vedere al banilor care se invart in sport si al fanatismului din sport, cred ca multe competitii, in special cele cu mare miza, au devenit adevarati dusmani ai sportului. Nu mai conteaza decat rezultatul, indiferent de mijloacele nesportive sau ilegale prin care se obtine.
Asa ca o etapa pe nedrept aproape anonima de gimnastica ritmica poate oferi mult mai mult spectacol si buna dispozitie decat un meci de fotbal plin de trageri de timp, greseli de arbitraj, ruperi de picioare si huiduieli de la un cap la altul.
Gimnastica ritmica este un sport dificil, care presupune mobilitate, dexteritate, coordonare, eleganta, inteligenta, simt estetic. Presupune o munca de echipa, pentru ca alte persoane se ocupa de costume, coregrafie si muzica. Chiar si obiectele sunt personalizate si se asorteaza cu costumele.
Astfel incat, dincolo de performantele sportive individuale, trebuie apreciate in primul rand spectacolul si eforturile depuse pentru realizarea spectacolului. Iar spectacolul a fost excelent dupa parerea mea si completat de atmosfera calda oferita de un public entuziast si generos.
Exercitiile au fost frumos personalizate si au oferit multe momente de maiestrie, virtuozitate, originalitate, dar si dificultate, rezolvate cu profesionalism si gratie de catre toate sportivele prezente.
Un moment important si in acelasi timp o premiera mondiala a fost un exercitiu la panglica al celei mai bune sportive din Romania (la gimnastica ritmica), Alexandra Piscupescu, in care a fost acompaniata de tenorul Mihai Bogdan (foarte valoros, dupa parerea mea) care a cantat in direct!
Comentatorul si prezentatorul din sala a fost foarte amuzant si a oferit momente de umor mai mult sau mai putin voluntar. I-am remarcat simtul umorului dupa ce a multumit publicului care a aplaudat fiecare arbitru atunci cand era prezentat. Dupa care a remarcat niste persoane din sport in sala si a spus ca va incerca sa mai descopere si alte... curiozitati. Unei doamne i s-a furat, se pare portofelul, iar prezentatorul, elegant, a presupus ca s-a pierdut si afacut un apel la sala, cine il gaseste sa il restituie... Nu stiu cum s-a terminat acest moment.
Duminica, 22.Aprilie.2013, dupa Finalele Senioarelor la obiecte a avut loc un spectacol de gala, unde Alexandra Piscupescu a prezentat un alt exercitiu acompaniata in direct de vocea tenorului Mihai Bogdan.
In deschiderea Cupei Mondiale, in fiecare zi a avut loc si concursul pentru junioare dotat cu Cupa "Irina Deleanu".
Am pus fotografii de la concursul de gimnastica ritmica pe blogul cu poze si voi mai pune cateva zile.
Legaturi:
http://lmar2012b.blogspot.ro/2013/04/etapa-de-cupa-mondiala-la-gimnastica.html
http://lmar2012b.blogspot.ro/2013/04/etapa-de-cupa-mondiala-la-gimnastica_23.html
Astfel incat imaginile vor vorbi mai bine decat mine, atunci cand nu gasesc cuvintele potrivite. Cred ca este bine ca lumea sa-si largeasca orizontul din domeniul sportiv si sa descopere frumusetea multor altor sporturi, pe nedrept neglijate sau insuficient promovate de media.
Antirrhinum siculum
Acum 34 de minute
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu